Wikipedija:VRT

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logotip VRT sistema
Logotip VRT sistema

VRT (engl. Volunteer Response Team) tim je pouzdanih urednika volontera koji je zaslužan za obradu zahteva i primedbi koje dobija Fondacija Wikimedia, kao krovna organizacija Wikimedia projekata, u koje spada i Wikipedia.

Pristigla pisma i elektronsku poštu obrađuje pomoću otvorene inačice softvera OTRS (engl. Open-source Ticket Request System). Ova pisma se tretiraju kao poslovna tajna, te tokom obrade u njihov sadržaj imaju uvid samo članovi tima. Ona se bez odobrenja ne objavljuju već se čuvaju u OTRS-sistemu. Većina OTRS-dokumenata vezana je za autorska prava ili odobrenje objavljivanja medijskih i tekstualnih sadržaja.

Skraćenica OTRS često se koristi i kao brži naziv samog volonterskog tima, koji radi koristeći "OTRS" softver. Ovaj tim odabranih volontera ima za zadatak da reši pravne i druge probleme, zloupotrebe, te da na najadekvatniji način odgovori na javne primedbe i zahteve.

Čemu služi VRT?[uredi | uredi kod]

Dobivanje osnovnih informacija[uredi | uredi kod]

Prečice:
WP:VRTS
WP:VRT
WP:OTRS

Grupa volontera je podeljena na osnovu njihovog iskustva i poznavanja tema, tako da se jedan deo pisama dobijenih preko "OTRS" sistema odnosi na pitanja čitalaca u vezi sadržaja članaka. Neke inačice Wikipedije (kao npr. Engleska Wikipedija) na glavnoj stranici sadrže poveznicu "Kontaktirajte nas". Odgovori od Wikipedije mogu se tražiti na gotovo svim njezinim inačicama.

Dobivanje dozvola[uredi | uredi kod]

U mnogim slučajevima urednici traže pomoć od Wikipedije u posredovanju za dobivanje dopusnice (dozvole korišćenja) neke datoteke u člancima koje pišu. Na primer, neke slike nisu prikladno licencirane ili nema dovoljno dokaza da ih je poznati autor dao u javno vlasništvo. VRT je službeni subjekt Wikipedije koji proverava te licence i brine se oko toga da pismeni zahtevi Wikipedijanaca budu valjano obrađeni. Slike i datoteke koje su prošle VRT provjeru bivaju označene logotipom i mogu se bez bojazni od povrede prava koristiti na Wikimedijinim projektima. Originalna se pisma sa zahtevom i odobrenjem čuvaju u bazi VRT sistema i mogu se pogledati na pismeni zahtev.

Vidi još[uredi | uredi kod]