Wikipedia:Administratori/Prijedlozi za davanje statusa

Izvor: Wikipedia

Za rad na Wikipediji je neophodno imati određeni broj korisnika sa administratorskim (sysop) i upravnim (bureaucrat) pristupom, koji imaju veća ovlaštenja od običnih korisnika. Da bismo osigurali da osobe koje neće zloupotrijebiti svoj položaj, vršiti kroz proces nominacije i javnog izjašnjavanja. Nominacija i izjašnjavanje se vrši na ovoj stranici.

Napomena: Izjašnjavanje okvirno traje mjesec dana.


Korisnik:Igorwindsor[uredi - уреди]

Kandidujem se za administratora na period od šest meseci, počev od prvog dana eventualnog izbora na tu dužnost, nakon čega ću na Meti zatražiti uklanjanje svojih administratorskih ovlasti. Odmah da kažem, tu treba uračunati i mesec dana kad ću biti na odmoru, od kraja 7. meseca do kraja 8. meseca.

Uglavnom, pre svega, želeo bih istaći da je ovo moja "matična" wikipedija i da drugih nikad nisam imao :) Takođe, želeo bih videti kako izgleda wikipedija "s druge strane" te u tom smislu pomoći, koliko mogu, održavanju naše wikipedije. Mislim da imam strpljenja i za to da uputim nove korisnike u osnove uređivanje. Maternji jezik mi je srpskohrvatski (i drugih nemam), a kao dokaz za to rado ću, ako treba, priložiti svedočanstvo iz gimnazije. :) Moji interesi su antika, Vizantija i latinski srednji vek i u slučaju bilo kakvog spora u vezi s tim pitanjima obavezujem se ovde da neću ni na koji način koristiti administratorske ovlasti, u slučaju da mi budu dodeljene. Što se tiče pitanja skorije prošlosti, tu dužnost, ako na nju budem izabran, neću koristiti bez konsultacija s redovnim korisnicima sh.wiki. I inače, u obavljanju svojih dužnosti trudio bih se da delujem u saglasnosti sa zajednicom redovnih korisnika sh.wiki. Rado ću odgovoriti na sva pitanja. Eto, i hvala na pažnji. (I, svakako, no hard feelings za glasanje "protiv", to je sasvim OK!) --Igor Windsor (razgovor) 00:36, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

Za[uredi - уреди]

 1. Za --Kolega2357 Razgovor 00:44, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 2. Za  Do sada je bio veoma konstruktivan suradnik. --Mladifilozof (razgovor) 10:13, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 3. Za  --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:28, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 4. Za --Seiya (razgovor) 15:07, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 5. Za  Na ovo je trebalo čekati dugo vremena i vjerujem da će nam se svima isplatiti. --OC Ripper (razgovor) 17:43, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 6. Za --Orijentolog (razgovor) 19:35, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 7. Za --Soundwaweserb (razgovor) 23:45, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
 8. Za Sretno u moderiranju, da pridonesiš da nam sh Wiki bude čim bolja i vjerodostojnija.--SadarMoritz 02:09, 18 svibanj-мај 2014 (CEST)
 9. Za --Vitek (razgovor) 14:12, 18 svibanj-мај 2014 (CEST), hajd skinite onu žutu obavijest o izboru (smeta mi)- valjda je skupljeno dovoljno glasova, da možemo zaključiti da je kolega izabran.
 10. Za  Njegove izjave su u redu. --Stebunik (razgovor) 20:54, 18 svibanj-мај 2014 (CEST)
 11. Za  The more the merrier--DobarSkroz (razgovor) 23:44, 18 svibanj-мај 2014 (CEST)
 12. Za  --Alekol (razgovor) 17:03, 19 svibanj-мај 2014 (CEST)

Protiv[uredi - уреди]

Komentari[uredi - уреди]

Da li znaš da praviš abusefilter? --Kolega2357 Razgovor 00:45, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

E pa ne znam... Gde se i kako to može naučiti? Uostalom, ti ćeš mi pokazati, ako zatreba. :D --Igor Windsor (razgovor) 00:53, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
Prvo ja sam krenuo i kopirao filtere sa raznih Wiki projekata pa sam ih dorađivao za našu wiki preko [1] The Test Wiki sajta. [2] Imaš ovde rules format pa tu imaš razno razne opcije za filter. --Kolega2357 Razgovor 00:58, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)


S obzirom da sam ranije glasovao protiv, a sada za, smatram se obveznim objasniti isto da ne bi došlo do konfuzije. Prvo, želio bih istaknuti da, kao i u prethodnom slučaju, cijenim doprinose kolege Igora i smatram ga, zajedno s ostalima, nezamjenjivim stupom ove Wikipedije i korisnikom bez kojeg stvari ne bi bile iste. Ipak, isto sam mišljenje imao i o kolegi Dcirovicu pa sam glasao protiv... zašto? Kao što sam prethodno objasnio, kandidatura kolege Dcirovica došla je u "nezgodnom trenutku" i ona je bila trajna. Politika biranja administratora bila je prilično kaotična, broj istih pretjerano visok tako da sam smatrao da nam trajna kandidatura ne treba. U međuvremenu je došlo do odlaska nekih administratora (što glasovanjem, što, nažalost, dobrovoljno; neki su se i, smatram neopravdano, zadržali na toj funkciji i nastavili praviti probleme, ali to je druga tema), a predložen je i novi model izbora za nove administratore. Koliko se sjećam, kolega Igor je bio jedan od onih koji su zagovarali/podržali takav model i moram reći da me veseli što je upravo on odlučio dosljedno primjenjivati vlastito stajalište! :) Ja se ne bih pretjerano brinuo oko tehničke strane Wikipedije, na čemu Kolega inzistira, smatram da ima onih koji će se time baviti, već da je puno bitnije brinuti se oko održavanja i unapređenja kvalitete pisanoga teksta na Wikipediji. Dakle, sumarno, činjenica da je kolega Igor jedan od "Nezamjenjivih" (a šef mu je, valjda, Eliot Ness? :P), kao i činjenica da je dosljedno primjenjivao vlastito stajalište te da je kandidatura privremena trajanja, dajem svoj glas ovavkoj inicijativi što da ju isprobamo, što jer mislim da može donijeti određeni pozitivni pomak --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:39, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

Glasanje o oduzimanju administratoriskih prava je odbijeno na Meti tako su ti korisnici i dalje administratori. --Kolega2357 Razgovor 13:46, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

Toliko o mojoj informiranosti, no... sada nema veze. Izložio sam svoj glas gore tako da ću pri njemu i ostati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:50, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

Pitanje za Igorawindsora: 1. Kada vidiš da se dva administratora svađaju kako bi postpupio u tom trenutku? 2. Da li bi blokirao obojicu na neki kraći vremenski period ili bi blokirao samo jednog? --Kolega2357 Razgovor 15:38, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)

Koliko se mogu setiti, nisam dosad video neku priliku ovde kada je trebalo blokirati bilo kojeg registrovanog korisnika, pa mislim da je mala verovatnoća da bi do toga i u bliskoj budućnosti moglo doći. Uglavnom, mogu zamisliti da bi nekog stalnog korisnika trebalo blokirati jedino u slučaju kakvih ozbiljnih uvreda, pretnji ili nečeg takvog. Ne mislim da "svađa", u smislu spora oko nekog članka ili njegovog dela, predstavlja osnovu za blokadu. --Igor Windsor (razgovor) 17:59, 17 svibanj-мај 2014 (CEST)
Zahvaljujem svima koji su glasali i izražavam žaljenje što par aktivnih korisnika nije glasalo. Takođe, može li se sad ovo glasanje zaključiti i proglasiti "pobednik"? Jer, mislim da su svi koji su hteli, rekli šta su imali. Inače, primećujem da je najveći odziv bio kad je postojala notifikacija o glasanju -- znam da se Viteku to nije svidelo, ali mislim da je to dobra praksa, i da bi trebalo takvu notifikaciju držati po pravilu, i to ne samo u vezi s izborom administratora, nego možda i u vezi s drugim stvarima koje se dešavaju na wikipediji. --Igor Windsor (razgovor) 01:43, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

Da sam ja birokrata ja bi ti odmah dao da budeš administrator ali ostalo je još 10 dana. --Kolega2357 Razgovor 01:52, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

Zapravo, kaže "okvirno mesec dana", a okvirno je možda toliko i prošlo ;) pod uslovom da ce OC Ripper složi. Da budem iskren, nije meni toliko stalo da što pre dobijem administratorske ovlasti, koliko mi je sve više smor što sam ih uopšte i zatražio, čak i takve privremene :P Znači, mislim da je 4 nedelje glasanja možda predugo, posebno ako nema one notifikacije gore, pa korisnici niti ne znaju da se o nečemu glasa. A posebno ako su ovlasti zatražene za ograničeni vremenski period. Ali OK, sačekaćemo još koliko treba. xD --Igor Windsor (razgovor) 02:08, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

Pa 4 nedelje jeste predugo smatram da bi ubuduće trebalo da glasamo 7 dana kada se biraju novi administratori ja sam o tome govorio Ripperu ali se on ne slaže sa time. --Kolega2357 Razgovor 02:11, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

E pa OC Ripper posmatra stvari na duže staze, on mora da misli i na dugoročnu stabilnost sh wikipedije. Sedam dana je prekratko. Uostalom, to nije sad tema. --Igor Windsor (razgovor) 02:18, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

Zaključak[uredi - уреди]

Mislim da u ovom konkretnom slučaju (a uzimajući i obzir i organičeno vrijeme obavljanja dužnosti koje je samom sebi odredio kandidat) možemo zaključiti da o administratorskom statusu Igorwindsora postoji konsenzus zajednice. Za kandidaturu Igorwindsora se izjasnilo 12 korisnika (od toga 3 administratora). Protiv se nije izjasnio nitko. Svi korisnici koji su se izjasnili su aktivni na ovoj Wikipediji. Na temelju gore navedenih kriterija se može zaključiti kako Igorwindsor uživa podršku sh.wiki zajednice da postane novi administrator. Glasanje je zaključeno. Igorwindsor dobija administratorske ovlasti. Prethodni nepotpisani komentar napisao je OC Ripper (razgovordoprinosi)

Korisnik:Orijentolog[uredi - уреди]

Budući da se mojoj administratorskoj strahovladi približava kraj (tokom koje nije da nije bilo grešaka, naprotiv, i nije isključeno da će ih biti još za ovih mesec dana), želeo bih iskoristiti priliku i predložiti Orijentologa za dužnost administratora, takođe na period od šest meseci. Mislim da je njegova marljivost u sređivanju kategorija na sh.wiki ne samo doprinela boljoj organizaciji tema koje je sređivao, nego je i općenito ukazala na to kako treba raditi na izgradnji hijerarhije kategorija na wikipediji. Orijentolog je stručnjak u sređivanju šablona i rešavanju skrivenih, nikome nevidljivih problema koji se tu javljaju. Dokazao je da, kad se ne slaže s nečim u nekom članku, ima strpljenja da potanko iznese razloge svog neslaganja i argumentuje ih referencama. Zbog svega ovoga, predlažem ga za administratora na period šest meseci od trenutka preuzimanja te dužnosti i, ako na nju pristaje, toplo ga preporučujem. --Igor Windsor (razgovor) 00:31, 8 студени-novembar 2014 (CET)

Za[uredi - уреди]

 1. Za  - Ovo dajem za samo zato što je rekao da će odbiti kandidaturu pa moj glas ionako neće biti bitan, a ne zato što ga podržavam :P Dapače, misim da bi bio grozan admin :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:59, 8 студени-novembar 2014 (CET)

Protiv[uredi - уреди]

Komentari[uredi - уреди]

Još se jednom iskreno zahvaljujem na ponudi, ali ostajem pri argumentima koje sam iznio na Igorovoj SZR, tako da odbijam kandidaturu. Razlog je taj da uz Igora (na odlasku) trenutno imamo još četiri aktivna administratora (OC Ripper, Edgar Allan Poe, Mladifilozof, Dcirovic), često marljiva i u gluho doba noći, koji bez velike muke obavljaju blokiranja, brisanja, zaštićivanja, vraćanja datoteka i sl. Pregledavajući evidencije, vidio sam da su Mladifilozof, Dcirovic i Igor zajedno u čitavoj administratorskoj karijeri zabilježili prosječno dva blokiranja sedmično i dvije zaštićene stranice mjesečno, stoga ne treba biti veliki analitičar za skužiti da nove administrature nisu prijeka potreba (bilo moja, bilo nečija druga). Usto, ozbiljnih sporova i svađa nemamo dugo vremena, a sitne vandalizme patroliraju Munjanes i Kolega2357. Zaokruženo, imamo jednu održivu organizacijsku strukturu koja funkcionira bez nedostataka. Jedino kad poželim biti administrator jest kada naletim na zaključan šablon ili pri nemogućnosti preusmjeravanja stranica, a takvo nešto događa se jednom mjesečno i da tražim specijalni status na temelju toga bio bi sitničar. Ukoliko eventualno dođe do manjka ljudstva ili intenziviranja zlonamjernih uređivanja, mogu se lako kandidirati samostalno. Ako pak do takve situacije uopće ne dođe, to implicira da nikada neću ni biti admin. Pisati velike članke, kategorizirati, sređivati šablone ili upozoravati na sporne članke, mogu bez problema i s trenutnim korisničkim statusom. Za kraj bi još samo pozdravio kolege sa starog projekta koji su si utuvili u glavu da su korisnički stupnjevi stvar prestiža i društvenog položaja, ili da su neki napuštali projekt jer nisu napredovali u hijerarhiji. How yes no. Glasovanje je zaključeno, hvala još jednom. --Orijentolog (razgovor) 01:34, 8 студени-novembar 2014 (CET)

Buuuuuuuu! :( --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:39, 8 студени-novembar 2014 (CET)
Ovo je stvarno urnebesno :-). Na hr wiki se lome koplja i preokrću nebesa samo da bi administratori zadržali svoje statuse, a ovdje su ljudi tako ležerni i cool da čak i dobrovoljno odbijaju i samu kandidaturu.--Seiya (razgovor) 13:53, 8 студени-novembar 2014 (CET)
Volio bih da Orijentolog prihvati nominaciju. --Munjanes (razgovor) 16:39, 8 студени-novembar 2014 (CET)