Wikipedija:Zahtjevi za dodjelu administratorskog statusa/Arhiva 4

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vipz

Donja anketa je zaključena. Nemojte je mijenjati.


Predlažem korisnika Vipz za administratora. Dokazao se kao vredan korisnik, koji pritom ne brza da zauzima "strane", nego mirno odmerava argumente. Pritom, pokazao je volju i veštinu u borbi s vandalima. Toplo ga preporučujem za administratora naše sh.wiki. --Igor Windsor (razgovor) 00:33, 29 oktobar 2022 (CEST)

P.S. Po pravilima sh.wiki, glasanje traje mesec dana, dakle do 28. novembra 2022. --Igor Windsor (razgovor) 00:54, 29 oktobar 2022 (CEST)

Za

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za Kao predlagač. --Igor Windsor (razgovor) 00:49, 29 oktobar 2022 (CEST)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za A nemam ovdje što dodati... --E.A.Poe 00:55, 29 oktobar 2022 (CEST)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za – Korisnik je dosad izvrsno doprinosio projektu. Njegova posvećenost i spremnost za inovacije nesumnjivo će osnažiti postojeću administratorsku ekipu. Sviđa mi se, također, što je korisnik tehnički potkovan, redovno poništava nekonstruktivne izmjene i sudjeluje u važnim raspravama na projektu. To su sve obilježja jednog administratora. — Aca (razgovor) 22:43, 29 oktobar 2022 (CEST)
  4. Okrugao zeleni znak s plusom Za Aca objasnio. Zamjerki na dosadašnji rad nemam, osim nemilog incidenta od prije pola godine dana kada me, ničim izazvan, nazvao smetlarom, uhljebom, klikašem i palanačkim kadijom (skraćeno: "adminom"), što je lični napad kakav još nisam ovdje vidio. Vjerujem da neće više. --Orijentolog (razgovor) 03:37, 1 novembar 2022 (CET)
    @Orijentolog: Pa nije ništa lagao, što? -- E.A.Poe 14:48, 1 novembar 2022 (CET)
  5. Okrugao zeleni znak s plusom Za - bez prigovora za dosadašnji rad i zalaganje. --Zblace (razgovor) 14:09, 1 novembar 2022 (CET)
  6. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Tip sa konstruktivnim mentalitetom.--Inokosni organ (razgovor) 16:57, 1 novembar 2022 (CET)
  7. Okrugao zeleni znak s plusom Za Ne razumijem ja puno šta vi pričate, zato sam - ZA--Zavičajac (razgovor) 23:34, 9 novembar 2022 (CET)
  8. Okrugao zeleni znak s plusom Za --Argo (razgovor) 07:35, 19 novembar 2022 (CET)
  9. Okrugao zeleni znak s plusom Za /deni (razgovor) 21:40, 19 novembar 2022 (CET)
  10. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Ante Vranković (razgovor) 03:53, 23 novembar 2022 (CET)

Protiv

Neutralni

  1.  Uzdržan --Alekol (razgovor) 21:59, 7 novembar 2022 (CET)

Komentari

Hvala ti puno Igore na prijedlogu! Ova bi mi ovlast dosta olakšala rad na svojim projektima (i usput, dodajte mi ovlast patrolera) kao i brže-bolje brisanje i blokiranje vandala. :) -Vipz (razgovor) 00:56, 29 oktobar 2022 (CEST)

 Urađeno --Igor Windsor (razgovor) 01:00, 29 oktobar 2022 (CEST)
U samom prijedlogu stoji da glasanje traje do 28. 11. 2022. godine. Zašto su prava dodijeljena prijevremeno? Točnije, zašto su dodijeljena istog dana kada je glasanje počelo? To nije bila dosadašnja praksa jer se time obesmišljava glasanje i odvraća od njega. — Aca (razgovor) 22:43, 29 oktobar 2022 (CEST)
Dodjeljena su mi prava patrolera, ne administratora. -Vipz (razgovor) 22:46, 29 oktobar 2022 (CEST)
Ahh, da. My bad. Šablon „Urađeno” malo me je zbunio. — Aca (razgovor) 23:07, 29 oktobar 2022 (CEST)
@Aca: Izvinjavam se zbog nedorečenosti. ;) --Igor Windsor (razgovor) 20:22, 7 novembar 2022 (CET)
Gornja anketa je zaključena. Nemojte je mijenjati.

Aca

Donja anketa je zaključena. Nemojte je mijenjati.


Drage kolege i koleginice Wikipedije na srpskohrvatskome jeziku, započinjem anketu o samododjeli administatorskog statusa. Nakon svoje poduže pozadine na Wikipediji na srpskom jeziku odlučio sam se usmjeriti na neki drugi projekt u nadi da nađem ugodnije i srdačnije okruženje. Taj me je put vodio k ovom projektu i drago mi je da sam imao priliku da doprinesem.

Došavši na ovaj projekt, započeo sam svoju misiju definiranja tehničko-jezičkih modela. U saradnji s programerima i ovdašnjim korisnicima omogućen je transliterator latinice u ćirilicu, a odsad se i interfejs može prevoditi ćiriličkim pismom. Istovremeno, počeo sam raditi na jačanju upravnog sistema projekta pišući nove i dopunjujući postojeće preporuke odnosno smjernice. Potom sam se fokusirao na jačanje sistema odbrane sadržaja od nekonstruktivnih izmjena. Kandidirao sam se za patrolera i provjerio više od 1.700 nagomilanih izmjena, a u saradnji s kolegom s hr.WP napravljena je i zasebna alatka za praćenje i skladištenje neprovjerenih izmjena. U cilju održavanja projekta započeo sam akciju provjere i sređivanja članaka bez unutrašnjih linkova kako bi se provjerili stari članci bez poveznica (mnogi od njih su izbrisani jer nisu udovoljavali osnovnim kriterijima značaja ili su odgovarali kriterijima za brzo brisanje).

Da bih učvrstio komunikaciju u zajednici, okupio sam mnoge članove na serveru na Discordu, na kojem sam trenutno moderator. Smatram da otvorenim pristupom, empatijom i komunikacijom možemo dodatno učvrstiti zajednicu i povećati njenu uredničku bazu, a to je projekt na kojem trenutačno radim. Pritom, smatram da bih mogao više doprinijeti projektu uz administratorski status ne želeći da ovaj zahtjev bude protumačen kao gramzivo jurcanje za ovlaštenjima. U saradnji s korisnikom Vipzom, radio sam na standardiziranju dokumentacijskih podstranica i tom prilikom predložio sam 206 stranica za brzo brisanje. Takve tehničke radnje uglavnom su naporne za ostale administratore, ali ja se kanim da pomognem u tome (imam i svog bota koji može pripomoći). U načelu, administratorska pravila najviše će mi koristiti za (takve) tehničke radnje (uključujući i uređivanje filtra zloupotreba, brisanje nekonstruktivnih stranica i skrivanje zlonamjernih izmjena).

Unaprijed zahvalan na glasovima, komentarima i povratnim informacijama! – Aca (razgovor) 15:21, 13 decembar 2022 (CET)

Za

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - ma ko ga jebe, eto mu metle :) --E.A.Poe 01:31, 29 decembar 2022 (CET)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za, već de facto administrator, samo mu još treba dati ovlašćenja da ne mora vući za rukav. Ima moje poverenje zbog dosadašnjeg rada i pristupa diskusijama. — Alalch Emis 17:42, 13 decembar 2022 (CET)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Vrlo solidan suradnik i poznavalac wikipedije. Jedino sporno: već je admin na sr.wiki, što bi u perspektivi moglo stvoriti kratke spojeve odnosno ozbiljan sukob interesa. Stoga nemam nikakve primjedbe na njegovo suradništvo pa i mislim da je projektu nužan administrator njegove razine.--Inokosni organ (razgovor) 21:41, 13 decembar 2022 (CET)
  4. Okrugao zeleni znak s plusom Za Isto kao prije par godina u slučaju Dcirovica, zahtjev je vidim tehničkog karaktera, a korisnik se tu pokazao i unaprijedio je projekt. Nažalost, vidim da se i dalje prenosi atmosfera s komšijskih projekata gdje je glasovanje nalik lokalnim stranačkim izborima, za palanačkog kadiju, seoskog lolu, narodnog uglednika miljenika. Ovdje je admin ono što i treba biti, dakle smetlar. E sad, ako novopečenog smetlara vrijeđa što sam ga nazvao smetlarom, što mu status vidim smetlarskim i što ću ga povremeno tretirati ko smetlara ("izbriši, zaštiti, premjesti, mene bole leđa za to"), kao jednog postojećeg smetlara, slobodno nek iskoristi smetlarske ovlasti čim mu daju metlu. :) --Orijentolog (razgovor) 00:36, 14 decembar 2022 (CET)
    mete pustinjski pijesak -- E.A.Poe 00:45, 14 decembar 2022 (CET)
  5. Okrugao zeleni znak s plusom Za — Komunicirao sam dosta sa Acom posljednih par mjeseci u vezi sa ovim zadnjim intenzivnim radom na transliteratoru. Vidio sam tu da djeli moju želju da se ojača Vikipedia na našem području. Vjerujem da može dosta da nam doprinosi, i podržavam njegovu kandidaturu. / Deni (razgovor) 02:05, 14 decembar 2022 (CET)
  6. Okrugao zeleni znak s plusom Za--Zavičajac (razgovor) 19:25, 23 decembar 2022 (CET).
  7. Okrugao zeleni znak s plusom Za--Ja neću puno pametovati jer jako malo znam o zbivanjima i radu kolega. Ovaj čovjek želi raditi, i ako nije baš ono loš, a čak i po glasovima protiv mi se ne čini da je, glasujem "ZA". U najgorem slučaju ionako se, ako stvari ne pođu po dobru, svakoga pa čak i najobičnijeg korisnika kao što sam ja može opozvati. Smatram da svakom tko želi raditi treba dati šansu. On kaže da je na drugim projektima osjetio negativnu atmosferu i ja moram reći da sam i ja. Za početak na samoj engleskoj Wikipediji. Zato radije pridonosim tj. pišem za Simple English ako je to po vrsti teksta moguće. - Ante Vranković (razgovor) 18:37, 26 decembar 2022 (CET)
  8. Okrugao zeleni znak s plusom Za Ovo je bila – i još uvek je – dosta turbulentna kandidatura, a to već duže vreme nismo imali na sh.wiki. Izjasnilo se nekoliko korisnika sa drugih jugoslovenskih wikipedija, među njima dva administratora i jedan birokrat s hr.wiki, jedan administrator s bs.wiki i jedan birokrat sa sr.wiki. Bilo je i komentara drugih korisnika sa susednih wikipedija, koji ne nose takve "uzvišene" statuse, a neki su komentari zaista sadržali ozbiljne i, čini se, kredibilne kritike na račun prethodnog rada kandidata. Jedno je, međutim, jasno: o dodeli statusa, prava i alata na sh.wiki treba da odlučuje jedino kandidatov rad na sh.wiki. Simbioza četiri jugoslovenske wikipedije nepobitna je i neizbežna činjenica, odraz realnog života gde se kulture, običaji i prijateljstva međusobno prepliću. Dakako, ta je simbioza i usputni, možda nekome i neželjeni, dokaz jednog jezika koji nastavlja svoj život. No, dok god to ostaju četiri projekta, svaki od njih mora upravljati samim sobom i, na koncu, mora sam odlučiti kome želi ili ne želi dodeliti administratorske i slične alate. U tom mi se smislu nije ni najmanje svidelo kada su korisnici i sam kandidat jedni druge prozivali za to da su blokirani na drugim wikipedijama, uključujući en.wiki: to ne bi trebalo imati nikakve važnosti za odluke na sh.wiki. Prema tome, što se mog glasa tiče, nužno sam morao zanemariti sve komentare korisnika koji nisu aktivni na sh.wiki, i jedino pitanje na koje sam morao odgovoriti bilo je ovo: "Je li Aca svojim dosadašnjim radom na sh.wiki pokazao da bi bio odgovoran i pouzdan administrator na sh.wiki?" Kad sam si tako postavio pitanje, dve su mi stvari govorile protiv njegove kandidature: (1) kritika korisnika Zblace o otkrivanju njegove privatne prepiske – dakle privatne prepiske korisnika sh.wiki, i (2) vlastiti dojam da Aca ponekad brza, preuzima odluke u svoje ruke, a onda pokreće pisanje pravila, varirajući tako između "budite odvažni" i "poštujte pravila". S druge strane, u korist njegove kandidature govorile su mi ove stvari: (1) tehnički doprinos i, iznad svega, latinično-ćirilična transliteracija na sh.wiki – veliki poduhvat koji se dugo godina čekao, a kome je Aca "kumovao", (2) spremnost na kompromis: i pored moje gornje opaske, Aca je – vrlo zanimljivo – gotovo uvek prepoznao trenutak za kompromis i pokazao spremnost za saradnju, (3) Zblace, čiju sam kritiku jedino uzeo u obzir, nije glasao "protiv", nego je dao uzdržani glas. Prema time, slažući se s Orijentologom da dodela administratorskih alata nije nikakav "uzvišeni status" nego dodatni posao, te imajući u vidu čuveni odgovor Spartanaca na zahtev Aleksandra Velikog da ga priznaju za božanstvo – Quando quidem Alexander vult esse deus, deus esto – odlučio sam da neka tako bude i Aci. --Igor Windsor (razgovor) 22:10, 26 decembar 2022 (CET)
  9. Okrugao zeleni znak s plusom Za — Radišan, vrlo tehnički potkovan, čvrstog stava, i u proturječje onome što je Sadko naveo, kolegijalan i istrajan. Nitko nije savršen, nije ni Aca, nisam ni ja, a to nije ni potrebno biti da se bude smetlarom, što i jesmo. Dugo sam se premišljao između davanja uzdržanog i podržnog glasa, ali su me Vrankovićev i Igorov glas, kao i nedavno postavljena isprika zbog pilula-afere potakli da ipak podržim. Kako će nešto raditi kao administrator mogu samo (nepravedno) nagađati dok ga sami ne vidimo na poziciji. Sve i da su sve kritike na račun Ace istinite, iz svojeg iskustva znam da se ljudi znaju i mogu brzo promijeniti, i stoga se čvrsto protivim onakvom prijedlogu da >trajno< odustane od kandidature, i taj prijedlog vidim u svijetlu loše namjere. Pošto ovo pišem uoči 1. 1., svima vam želim sretnu i uspješnu novu godinu, a ti @Aco ima da se 'vataš metle kroz trinaestak dana! -Vipz (razgovor) 20:54, 31 decembar 2022 (CET)

Protiv

  1. Okrugao crveni znak s minusom Protiv Detaljno i konkretno objašnjeno u komentaru. Sadko (razgovor) 17:54, 13 decembar 2022 (CET
@OC Ripper:, @Igor Windsor:, molim provjeru valjanosti glasa kao i u mom slučaju. U komentaru ispod je očito da se radi o malicioznom glasu protiv zbog ideološkog neslaganja s drugog projekta, korištenju neprimjerenog žargona i, opet, korisniku koji nije aktivan na ovom projektu, a onemogućava drugom kolegi, koji je enormno radišan, da postane admin na drugom projektu (koji se njega, nota bene, uopće ne tiče jer na njemu nije aktivan, zbog neslaganja na onom prvom projektu. Hvala. --E.A.Poe 18:08, 13 decembar 2022 (CET)
Provjeru valjanosti glasa? Kako si zamislio da to utvrdiš i prema kojem pravilu? Da li si siguran da bi takav istup i proizviljno tumačenje izdržalo provjere treće strane, koja zapravo ima ovlasti? Imam pravo glasa i glasaću. Ako mu moj jedan glas nešto onemogućava, bolje da se i nije kandidovato. Ideološko neslaganje? Hajde, konkretno i jasno, molim te, pojasni, živo me zanima. Ili si mislio da usput baciš takav komentar pošto boljeg nemaš? Detaljno i argumentovano sam obrazložio svoj stav. Počni da poštuješ pravila sopstvenog projekta. Sadko (razgovor) 18:49, 13 decembar 2022 (CET)

Okrugao crveni znak s minusom Protiv Aca je osoba koja nije tu primarno da bi uređivala Wikipediju, već je tu valjda iz dosade i najveću količinu energije, umjesto na članke i poboljšanje Wikipedije troši na "kuloare" i "igre prijestolja". Više puta sam od njega na hr.wiki tražio da napravi ozbiljnije napore u smislu sređivanja članaka, organiziranja klasifikacije, prijevoda nekakvog pravila i slične stvari koje traže (malo) ozbiljniji angažman i ne sjećam se da je ikad išta konkretno napravio. A visiti na Discordu 24/7 i tračati mu nije problem. Uz to, nekoliko puta je javno izjavio kako je njemu cilj postati admin na svim balkanskim wikipedijama, kao da se radi o skupljanju značaka, a ne o važnoj dužnosti koja zahtijeva i vrijeme i ozbiljnost. Aca nema ni jedno ni drugo. A ni njegov motiv, kako rekoh, ne ulijeva povjerenje. Postavlja se pitanje, što će vam takav admin?  Imbe  hind 💊 06:37, 20 decembar 2022 (CET) - As per sva važeča i predložena pravila, korisnik s 5 izmjena u GIP-u u dvije godine ne udovoljava kriterijima glasovanja jer se ne radi o aktivnom korisniku Wikipedije. --E.A.Poe 13:21, 20 decembar 2022 (CET)

@Edgar Allan Poe: S obzirom na to što si ti dosad provjeravao glasove, zamolio bih te da pogledaš ovo. Korisnik s hr.WP s ukupno samo 5 izmjena u GIP-u. Udovoljava li to uvjete glasovanja? Na gornji komentar pružit ću podrobniji odgovor tokom dana. – Aca (razgovor) 06:46, 20 decembar 2022 (CET)
@Edgar Allan Poe Obzirom da spominješ "predložena pravila", u predloženim pravilima za ankete piše da pravo glasa imaju autopatrolirani korisnici. Ja sam autopatrolirani korisnik ovdje na sh.wiki. A usput rečeno, moja (ne)aktivnost je usko vezana s Acinim marifetlucima i to je jedini razlog zašto sam uopće glasao - kao upozorenje. Sigurno mi nije do nekakve svađe s tobom, ili obračuna a Acom. A što se tiče Ace, momak naprosto nije za admina. Na wikipediju se ne dolazi isključivo da bi se administriralo (isto kao na Discord gdje Aca valjda administrira sve balkanske servere). A ako misli da "ne može "obavljati poslove jer mu fale dugmići", neka mi se obrati - ja sam korisnik wikipedije već 17 godina i nikad mi nisu zafalili dugmići pa mu mogu napraviti listu poslova koje može raditi bez istih. Ali ako mislite da je vama na sh.wiki dobar... slobodno ga izaberite.  Imbe  hind 💊 16:10, 20 decembar 2022 (CET)
@Imbehind: Svrha ovih i sličnih pravila je da se sprječava upravo ovo. Sadko ne doprinosi ovom projektu osim što dolazi ovdje i piše nacionalističke pizdarije, a onda iz ličnog revanšizma opstruira projekt (meta sam mu dosad bio ja, sada je i Aca, treba vidjeti što će biti s Igorom sada kada ga je blokirao). U ovom slučaju, dakako, nema niti natruhe Sadkovih vulgarizama, al' meni je kao ideja apsurdno da netko s hr.wiki dolazi ovdje, gdje ne doprinosi, i petlja se u naše interne izbore. Ako je ovoj zajednici dobar, onda se to nekog s hr. ili sr. wiki ne bi trebalo ticati. Isto tako bi smatrao smiješnim da ja sada dolazim na hr.wiki i dajem glasove, a nit' sam tu, nit' participiram. Ne vidim svrhu u tome (sudjelovao jesam u glasovanjima kada se glasovalo protiv one ekipe koja je maknuta, al' to je skroz druga stvar - sada se ne smatram dovoljno relevantnim i/ili kompetentnim i/ili prozvanim da odlučujem o tvojim suradničkim pravima na projektu na kom uopće više ne doprinosim. Kako si sam rekao, ako je nama na sh.wiki dovoljno dobar, izabrat ćemo ga - ne znam zašto se to ikoga sa sr., hr., bs. ili zh. wiki to tiče. Ne znam zašto se uopće netko bavi što se ovdje događa; ja nemam blagog pojma što se događa na hr.wiki, a na sr.wiki još manje. Međutim, ono s čim se slažem jest da se uvijek mogu iznositi kritike, komentari i pitanja, na koja neki kandidat treba odgovoriti. :) Ako je tebi na hr.wiki toliko jako važno da Aca na sh.wiki ne bude admin, to se onda može uobličiti u vidu komentara. Ako dvojica kolega koji su dali podršku Aci nisu glasovali jer ne udovoljavaju uvjetima, a mogli su mu nabiti dva plusića, ovo mi ne djeluje motiviranom brigom za sh.wiki kao projekt. :) -- E.A.Poe 16:43, 20 decembar 2022 (CET)
@Edgar Allan Poe da se sprječava što? Pozvao si se na predložena pravila u kojima piše da autopatrolirani imaju pravo glasa. Ja sam autopatrolirani, imam pravo glasa. Na hr.wiki sam imao problem samo zato što sam tražio od "boybanda" u kojem je bio i Aca, da se u obračunu s Zblaceom drže wikipravila što nisu htjeli napraviti. A sad ti "u ime višeg interesa" radiš istu stvar (barem tako izgleda). Ne znam kakva su pravila na sh.wiki, ali ako si se pozvao na predložena, a u predloženim piše da autopatrolirani korisnici smiju glasati, onda smijem glasati. Pravila nisu tu da stoje dok, eto, pašu onima koji su ih napisali, a kad više ne pašu, "nećemo se valjda držati pravila kao pijan plota". No, nemam ništa protiv toga da mi skineš status autopatorliranog i poništiš moj glas. Slobodno to napravi. Ionako sam slučajno naletio na ovo glasanje kad sam išao napisati objavu u pijaci tražeći smjernice za uskladu članaka iz polja evolucijske biologije, do koje ionako teško da će doći jer nisam se tu došao obračunavati s Acom, nego pisati članke u miru...  Imbe  hind 💊 17:01, 20 decembar 2022 (CET)
I to će ti drugo biti omogućeno, ne brini :) Dapače! :D -- E.A.Poe 17:22, 20 decembar 2022 (CET)
@Edgar Allan Poe nemojmo se pozivati na nedovršena i neusvojena predložena pravila. Nismo još razradili ni proces skidanja autopatroliranog statusa - definitivno se neće izvoditi ovako gdje se skida odmah, po odluci 1 administratora, u svrhu poništavanja nekog glasa - a ni stjecanja u istom kontekstu, da se ne daje isključivo zato što je netko iskusan na drugom projektu. Pri tome da, pošto još nije usavršeno, nismo još kompletno odbacili potrebu aktivnosti na projektu (da se npr. stekne autopatrola), iako sam se u tekućem prijedlogu tome dosad protivio u onakvom obliku. Što se tiče konkretnog glasa i krši li važeća pravila, čini mi se da hodamo po jajima. -Vipz (razgovor) 19:12, 20 decembar 2022 (CET)
Ni po starim pravilima ne udovoljava -- E.A.Poe 19:26, 20 decembar 2022 (CET)

Uzdržani

  1.  Uzdržan -- za sada neutralan, jer sam osobno imao vrlo loša iskustva sa Acom u više navrata oko stvari kao što su tendecijonalno prosljeđivanje privatne komunikacije u svrhu ocrnjivanja na Discordu (kasnije mi je rečeno da je to radio i drugima) ili polemiziranje oko stvari gdje nije neophodno da se slažemo, ali on misli da je samo jedna 'istina' pa je bio isključiv. Žao mi je da je bio spreman i na HR i BS sabotirati nešto od mog rada, bez da se informirao isrcpnije. S druge strane radio je neke stvari dobro, vrlo dobro ili izvrsno, a ono što je radio lošije je bilo iz uvjerenja da radi dobro i sa dobrim ili boljim namjerama. Žao mi je da ima lošu reputaciju na HR zbog osobnosti jer je širokogrudno pomagao i tamo. Nisam neko ko misli da Administratori moraju biti 'savršeni', pa naginjem više prema ZA, ali bi rađe da više administratora koji su VrloDobri i aktivni, nego DovoljnoDobri i hiperaktivni...ne smatram se primarno Wikipedijcem, pa ostavljam drugima da donesu prevagu ili odgodu oko ovog izbora. --Zblace (razgovor) 18:37, 13 decembar 2022 (CET)
Potvrđujem napisano, osoba ne poštuje privatnu komunikaciju i kuloarski srednjoškolski trača. Kada mu se na to ukaže i kaže po neka tome ponašanju priklada riječ, počinje da kuka, jadikuje kako mu nije prijatno, prijeti stjuardima i poziva se na svoje nježne godine. Sadko (razgovor) 18:51, 13 decembar 2022 (CET)
@Sadko da...meni nije glavni problem što je privatna komunikacija prosljeđena vani (nije bilo ništa posebno privatno, osim što sam bio nezainteresiran za mišljenje BS administratora o nekom detalju), već da mu je to bilo moguće uraditi u spletu kuloarskiDiscord+teenDrama... Formula od komunikacije, infrastrukture i socijalne #BoyBand dinamike (zbog čeg sam i blokiran) na HR gdje je to norma, koja je odgodila napredak projekta neovisno od proto-nacista/nacionalista-klerika koji su još stacionirani tamo kao većina. Toplo se nadam da SH Discord neće biti modus komunikacije nikomu, a kamo li Administratorima na SH. --Zblace (razgovor) 21:35, 13 decembar 2022 (CET)

Pitanja

@Aca: Bi li bio spreman odreći se sysop prava na sr.wiki? --Igor Windsor (razgovor) 23:53, 16 decembar 2022 (CET)

@Igor Windsor: Hvala na pitanju! U suštini, ja sam na sr.WP slabije aktivan, nažalost, zbog atmofere na tom projektu. Jedan od primjera možeš vidjeti i u komentarima ovoga zahtjeva. Ako je to nužno, spreman sam da se odreknem statusa. Međutim, ne vidim da takva smjernica postoji i da se dosad primjenjivala. Recimo, uvaženi kolega Dcirovic istovremeno je administrator i ovog projekta i Wikipedije na srpskom jeziku. Stoga bih preferirao da zadržim status na tom projektu po mogućnosti, a i vjerujem da je korisno imati iste administratore na više projekta jer će to približiti urednike i povećati saradnju među samim projektima. Nadam se da nije problem. Srdačan pozdrav! – Aca (razgovor) 00:27, 17 decembar 2022 (CET)

@Aca: V iz V for Vendetta rekao je da svatko može napraviti grešku jednom, ali ponavljanje iste greške stoljećima znači da je u pitanju namjera. Poanta? Već nekoliko kolega, od kojih nisu svi Sadko (thank God) iznijelo je identične optužbe na tvoj račun, a radi se o dvije stvari: (1) da si brzoplet i (2) da nisi uvijek iskren. Što se tiče ovog prvog, mogu reći da sam se osobno uvjerio u to i upozoravao sam te u nekoliko navrata na taj problem, ali nije imalo baš odjeka. Da te za to isto nisu optuživali i drugi, možda ne bih tome pridavao pažnju, ali mene sada zanima - planiraš li ako dobiješ administratorske ovlasti i dalje brzopleto djelovati kao i do sada, ili ćeš poslušati moje molbe da se konzultiraš s drugim administratorima oko stvari prije nego napraviš kupus koji treba poslije popravljati?. Što se tiče ovog drugog, već te nekoliko ljudi optužilo za dogovaranje izvan glavnog prostora, što mi se nikako ne sviđa, čak ni na razini optužbe. Zanima me što imaš reći na sve te stvari. I treće, s obzirom na sve iznesene činjenice, pridružujem se Igoru i smatram da bi bilo fer da se određneš sysop prava na svim drugim Wikipedijama prije nego ovje dobiješ ta ista prava. Hoćeš li to uraditi?. (Boldao sam pitanja da se istaknu u odnosu na komentare, jer su to stvari na koje tražim komentare). Hvala --E.A.Poe 16:54, 20 decembar 2022 (CET)

Odgovoreno u komentaru niže. – Aca (razgovor) 21:19, 20 decembar 2022 (CET)

@Aca: evo da pokušam "olakšati" tvoj izbor, prvenstveno onima koji te poznaju slabije od mene, možeš li pojasniti na što si mislio kad si na svojoj stranici na hr.wiki [1] napisao "💊 Ovaj suradnik napustio je projekt zbog uznemiravanja! 💊" koristeći pri tom dio mog potpisa "💊", implicirajući na taj način da sam te ja uznemiravao? Možeš li dati jedan jedini diff u kojem sam osobno tebe uznemiravao na bilo koji način tijekom sukoba između Ivija i Croxyzja s jedne i Zblacea s druge strane? Možeš li možda dati nekakav screenshot s Discorda ili bilo što treće čime sam te uznemirio prije nego što si "napustio" hr.wiki? Ne možeš? U tom slučaju mogu samo podsjetiti zainteresirane da osobe koje žele biti administratori moraju imati povjerenje zajednice, a postavlja se pitanje kako vjerovati osobama koje evidentno lažu? (koliko ja znam, jedino što te moglo uznemiriti s moje strane je moje uljudno višestruko odbijanje na višestruke zahtjeve da ti dam adminske ovlasti na Discord serveru Slobodna wikipedija zato što si brzoplet.)  Imbe  hind 💊 17:22, 20 decembar 2022 (CET)

Komentari

@Edgar Allan Poe: Mmmda, samo što iza mene stoji Soros Fondacija Wikimedia. :) – Aca (razgovor) 15:30, 13 decembar 2022 (CET)

Radiš dobro, a status se na ovoj Wiki dodijeljivao i za manje... tako da, nek' stoji tko stoji! :D -- E.A.Poe 15:43, 13 decembar 2022 (CET)

 Komentar: Slabe je istrajnosti, kolegijalnosti, kroz uredničku istoriju sklon "lomljenju preko koljena" određenih pitanja, brzom odustajanju kada mu nešto nije po volji ili sopstvenom tumačenju ušuškane prijatnosti. Koliko je dobra načinio na sr.wiki (apsolutno nesporno i neupitno) toliko je i lošeg, sve iz dobre namjere, kako to biva. Doprinio je raskolu i problemima na sr.wiki, koji su predominantno sanirani. Za probleme u kojima je sudjelovao ne prihvata odgovornost, dakle nezrelost je u pitanju. Etiketira kolege, političke neistomšljenike, kao desničare, fašiste i tome slično, što je politički primitivizam. To uglavnom perfidno radi van Wikipedije, kako se ne bi moglo iskoristi protiv njega u regularnim Wiki tokovima. Koristi resurse VMRS za izlete do Beograda, dok na, kako je do skoro tvrdio, svom matičnom projektu, na njegovom maternjem jeziku, gotovo ništa nije uradio čitavu tekuću godinu i više. Toliko o lekciji iz morala. Odavno je prestao raditi na sr.wiki a prije toga i na hr.wiki. Sumnjam da će imati dovoljno trke u nogama za trku na sh.wiki, mada, uzevši u obzir razinu kvaliteta, moguće je dobro uklapanje. U svakom slučaju, neka je sa srećom, zbilja, svima će je trebati. Sadko (razgovor) 17:54, 13 decembar 2022 (CET)

Ne poznajem Sadka, ali mogu se složiti s dijelom njegove kritike. Naime, osim što smatram da Aca "nije tu radi wikipedije" već radi administriranja, mogu potvrditi da je nekoliko puta bio 1) brzoplet i da je samostalno, bez konzultacija "lomio preko koljena" tj. radio stvari koje nije smio bez konzultacija, 2) da je sklon odustajanju kad nešto nije 100% po njegovoj volji 3) da kad nešto nije po njegovoj volji to shvaća osobno i da je spreman radi toga raditi raskole u zajednici, pogotovo 4) dizanjem tenzija i nepotrebnim dramatiziranjem, ali i kabaliziranjem i "igrama prijestolja". Npr, pogledajte samo njegovu korisničku stranicu na hr.wiki [2] na kojoj piše da je "Ovaj suradnik napustio je projekt zbog uznemiravanja!" iako je i dalje uređuje, i unatoč tome što od mene osobno nije bio uznemiravan ni na koji način prije nego što me je s svojim "boybandom" odstranio s hr.wiki. (Osim ako se pod "uznemiravanje" može uzeti opće (a ne osobno) protivljenje kršenju pravila u svrhu obračuna s Zblaceom).  Imbe  hind 💊 16:25, 20 decembar 2022 (CET)

@Aca:: Kako bi cijela procedura bila uredna, molim te da se izjasniš povodom negativnih tvrdnji koje je iznio kolega @Zblace: jer je pošteno, proceduralno, da se čuju obje strane. Konkretno, radi se o ovome: "tendecijonalno prosljeđivanje privatne komunikacije u svrhu ocrnjivanja na Discordu (kasnije mi je rečeno da je to radio i drugima) ili polemiziranje oko stvari gdje nije neophodno da se slažemo, ali on misli da je samo jedna 'istina' pa je bio isključiv. Žao mi je da je bio spreman i na HR i BS sabotirati nešto od mog rada, bez da se informirao isrcpnije.". Hvala. --E.A.Poe 19:22, 13 decembar 2022 (CET)

Procedura nije uredna jer precrtavaš glasove urednicima sa pravom glasa. Sh.wiki čine urednici sa pravom glasa (redovni ili ne) i ne treba se srozavati na nivo Ozne. Sadko (razgovor) 20:19, 13 decembar 2022 (CET)
Hvala, Poe! Ovako, ja bih se prvo osvrnuo na komentar gornjega kolege. Moram kazati da sam izuzetno zahvalan na opasci korisnika Sadka. A kako da ne budem kad je riječ o TBAN-ovanom korisniku Wikipedije na engleskom (1, 2). Dotični je korsnik na en.WP sudjelovao u ustrajnom agitiranju, nacionalističkom uređivanju i guranju POV-a, što je rezultiralo njegovom zabranom uređivanja svih balkanskih tema. Upitan zašto je ulazio u uređivačke ratove, Sadko odgovara da „ima dužnost prema precima” („I have a duty to my ancestors”). Kad sve to uzmemu obzir, njegovi komentari o „poštovanju pravila Wikipedije” ne samo da su licemjerni, nego su i tragikomični. Poe, znam da si odustao od svoje kandidature, ali ja neću to učiniti. Smatram da nas u našemu prirodnom putu čeka još mnogo sličnih upadica i vanjskih pokušaja opstrukcije projekta, ali da se za ovlaštenja ima boriti (jezikom, naravno). Ne smijemo dopustiti da nas svakojaki zlonamjerni korisnici sputavanju i ometaju rad na projektu. Apropo komentara korisnika Zblaćeta, ja sam zahvalan i poštujem njegov stav. Istina je da smo imali pojedine osobne sukobe na hr.WP, ali mi je drago da smo ovdje i na Wikivodiču koliko-toliko našli zajednički jezik i doprinijeli. Zblaće i ja imamo različite stavove kada je riječ o značaju i sukobu interesa, tu nema dileme, ali ja to u biti poštujem. Svakako, ne valja gledati neku temu jednostrano. Bilo je tu i kabalskog organiziranja i promoviranja članaka spornog značaja. Neki od takvih članaka izbrisani su na hr.wikiju, a ti (Zblaće) jesi čak tamo i blokiran iz mnogostrukih razloga. Ipak, ja poštujem tvoj rad i drago mi je da smo imali priliku da se upoznamo na WikiLiveu. Nadam se da te blokada na hr.WP neće odvratiti od uređivanja. Ovdje si, naravno, uvijek dobrodošao! – Aca (razgovor) 21:54, 13 decembar 2022 (CET)
Ček @Aca ti se sada Nadaš da 11 mjeseci nakon moje blokade na hr.WP da me to neće odvratiti od uređivanja na SH?!? Zvuči kao podbadanje. Zanimljivo/zajedljivo...
Od uređivanja na SH će me odvratiti eventualno SH kabaliziranje na Discordu (koji nije oficijelna Wikimedia infrastruktura) u toksičnoj komunikaciji i poticanje stvaranja insiderskih grupa. Anyway ako te SH hoće za Administratora bujrum, samo please bez propagiranja toksičnih metoda i alternativnih infrastruktura. --Zblace (razgovor) 00:23, 14 decembar 2022 (CET)
@Zblace: Zajedljivo? Ne. To mi nije bila namjera. Hm, nisam znao da si 11 mjeseci pod blokadom. Nisam pratio stanje na hr.WP. Žao mi je zbog toga. Server sh.WP na Discordu javan je i na njemu u biti važi UCOC. Slobodno se možeš pridružiti i doprinijeti. Tačno je da nije službena Wikimedijina infrastruktura, ali opet kodeks na njemu važi. Server služi za neke opće dogovore i koordinaciju (kao Movement Strategy Forum), a rasprave se radi transparetnosti započinju i vode na samom projektu, logično. Srdačan pozdrav! – Aca (razgovor) 00:51, 14 decembar 2022 (CET)
@Aca bojim se da si naivan oko podrazumijevanja toga: "Server sh.WP na Discordu javan je..." - kao što je Facebook ili bilo što drugo pod korporativnom kontrolom *(možda i gore u nekim aspektima jer se za uporabu nekih funkcija treba plaćati)..." i na njemu u biti važi UCOC." kako je to točno u praksi? Ko ga implementira? A što se tiče Movement Strategy Forum on je WMF infrastruktura.
Ne kruške i jabuke, već gljive i domaće životinje...da potencijalno su jestivi i tu staje sva sličnost. --Zblace (razgovor) 10:53, 14 decembar 2022 (CET)

 Komentar: Budući da, barem mi se tako čini, ne ispunjavam uvjete za glasanje (jer ovdje nisam baš aktivan, a u posljednje vrijeme ne stižem često pridonositi ni matičnom projektu), Aci mogu dati samo moralnu podršku. Ima smisla za tehniku, ima smisla za konstrukciju članaka i referenciranje (tj. poznaje pravila), a i u razgovorima sa mnom uvijek je bio ugodan sugovornik. Primjećujem da ga za stjecanje statusa administratora pokreće ista motivacija koja je vodila i mene na hr.wiki; drugim riječima, dojadilo mu je to što zbog manjka alata stalno mora tražiti druge da odrade posao koji je i sam itekako sposoban obaviti.

Žao mi je što tako kompetentan suradnik u sklopu ovoga izbora mora čitati određene neprimjerene komentare i svojevrsne projekcije, ali oni se zapravo mogu očekivati u gotovo svakom izboru, a vjerujem i da se za vrijeme administrature na sr.wiki "nauživao" svakojakih primjedbi na svoj rad (da se razumijemo, ne kritiziram samu sr.wiki, nego govorim općenito – svaki će administrator prije ili poslije naići na neku kritiku, konstruktivnu ili manje konstruktivnu, to je već aksiom). Ako i dalje ima snage i volje za takav rad na Wikipediji, to je stvarno vrijedno divljenja. Aco, sretno ti u novoj ulozi! --Neptune 🕉 the Mystic 09:35, 14 decembar 2022 (CET)

@Neptune, the Mystic, budući da si i ti svojedobno "napustio" hr.wiki uz poruku "💊 Ovaj suradnik napustio je projekt zbog uznemiravanja! 💊" i korištenjem "💊" implicirao da sam te ja osobno uznemiravao, možeš li možda ti dati diff ili screenshot s Discorda gdje sam tebe osobno uznemiravao prije nego što si napustio hr.wiki? Koliko znam, za razliku od Ace, s tobom nisam prozborio ni jednu jednu riječ. Ni uznemiravajuću ni bilo kakvu drugu. Ne možeš? Ako ne možeš, onda se postavlja pitanje koliko Aci pomaže podrška "boyband" kolege u laganju?  Imbe  hind 💊 17:41, 20 decembar 2022 (CET)
@Imbehind: Okej, molit ću da se ovo sada ne pretvara u obračun. Kolege su rekli što su rekli, mislim da su svi na ovoj Wiki shvatili da su ova i poruka ispod zapravo predizborna podruška u maniri braće Kovač, al' nitko se na to nije obazirao niti je, mislim, utjecalo na nečiji glas. Tako da ne treba sada dodatno dizati tenzije i razračunavati se s tkoznakim i na tkoznakoji način. Hvala. Rekao si da si došao pisati o evolucijskoj biologiji, radije bih čitao to nego x uređivanja koje se tiču ovog izbora. -- E.A.Poe 17:47, 20 decembar 2022 (CET)

 Komentar: Aca je istinski wikipedist koji nema ukaljan ugled na bilo kojem od projekata u kojima sam aktivni učesnik i član zajednica Wikipedije na bosanskom, srpskom hrvatskom i engleskom jeziku. U ovom kratkom vremenu koliko ga poznajem uvidio sam da se radi o bistrom kolegi koji ima jaku volju i energiju za unapređivanje projekata. Osim toga radi se o kolegi koji je do sada pokazao integritet kao wikipedist ali i kao čovjek kosmopolitanskih vrijednosti koji prihvata sve druge i za par godina koliko ga poznajem kao kolegu na projektima rijetko da sam vidio bolji odnos prema novim korisnicima. Nažalost ne mogu glasovati, ali osobno poznajem kolegu, i dajem mu svesrdnu podršku. --Mhare (razgovor) 11:28, 14 decembar 2022 (CET)

 Komentar: Iako nemam pravo glasa na projektu, šarada i predstava u koju pojedini suradnici pretvaraju ovu kandidaturu nagnala me da ipak ostavim svoj komentar: S Acom sam imao prilike surađivati već mnogo puta na različitim projektima, u području članaka, tehnike, izučavanja pravila i smjernica, lovu na sockpuppete i sličnim drugim aktivnostima. Ne mogu reći da smo se uvijek slagali u svemu, bilo je među nama i razlika u mišljenju, čak i sukoba, ali uvijek smo ih riješili na profesionalan i kvalitetan način i na oostrano zadovoljstvo. Unatoč tome što sam s njime znao biti u sukobu, istog trena glasao bih za prijedlog njegove administrature. Aca je umnogome kvalitetan i sposoban suradnik. Za početak, vrijedan je i marljiv, uvijek će potrebe projekta staviti prije osobnih stavova, izučen je u pravilima projekta i efikasan je u sprječavanju sukoba, a ako se sukob i dogodi, iz prve ruke znam da će ostati hladne glave ček i u sukobima u kojima sam sudjeluje i uvijek će težiti ka konsenzusu. Suradnik posjeduje sve kvalitete sposobnog i vrijednog administratora, i zaista se nadam da suradnici ovog projekta neće dopustiti da im ovako vrijedan suradnik proklizi kroz prste. Aco, neka ti je sa srećom!—Ivi104 01:34, 21 decembar 2022 (CET)

 Komentar: Ne znam je li imam pravo glasa na sh.wiki, tako da ću jednostavno ostaviti komentar koji se može smatrati znakom podrške. Pola ove rasprave nema veze sa aktualnim prijedlogom i previše se raspravlja o sukobima u privatnim sobama za čavrljanje. Njegova je odanost Wikipedijama na srpskom, srpskohrvatskom i nekada hrvatskome jeziku više nego neupitna. Suradniku je stalo do 5 stupova ovog projekta i uvijek teži za gradnjom konsenzusa. Odlično poznaje pravila i stalo mu je do kvalitetnog, neutralnog sadržaja bez ikakve agende – baš zato je nekima zrno u oku. Sposoban je isključiti osobne pristranosti i donijeti objektivne procjene, to redovno primjećujem koliko god da se često ne slažem s njim. --Koreanovsky (razgovor) 19:08, 22 decembar 2022 (CET)

Dodatni komentari
Predvidio sam administratora dostojan komentar; urednik nema bilo šta reći na i za jasno i izrazito precizno artikulisane kritike na ponašanje mu pa se verbalnim grebanjem pokušava diskreditovati tuđa ličnost i ukupan rad, njemu po obimu nedostižan, što je samo krunska potvrda uberklinačkog pristupa ukupnom radu i drugim ljudima (iz svoje kožice se ne može, bez obzira na dijalektološki privid) i jedan diskriminatorni pristup, vonabi protektora svih ugroženih. I to će se negativno odraziti na ovaj već poljuljan i kadrovski defakto ograničen projekat.
Različiti jezički projekti su odvojeni i imaju različita pravila, mada teško da to može shvatiti pojedinac koji vrijeđa svoje kolege i sunarodnike, etiketira ih da bi potom otišao da drži kvazi predavanje o adekvatnom načinu ponašanja na Wikipediji. Tragikomedija uživo. Dabome da je tačno. Radi se o ljudima kojima je ratni propagandista/zubni lekar/UN činovnik Koen pouzdan izvor za kontroverzne istorijske teme i(li) kojima je bio problem preimenovanje sadašnjeg članka o genocidu nad Srbima u DSR (zbog G riječi), dok im je glavnica srpskih istoričara i akademika apriori nepouzdana. Vođeni svojim specifičnim pogledima na svijet i skorašnje friške istorijske događaje, pojedim urednicima je na WP na engleskom jeziku lako namaknuti većinu za konsnezus za uklanjanje urednika koji znanjem i izvorima prikazuju činjenice i dodatni pogled na kontroverzne teme, a ne narativ o takozvanoj srpskoj krivici, što se ovdje, na sh.wiki, suptilno ali temeljno baštini, posebno od strane administratora/birokrate koji čupa kose na pomen termin srpski svijet. Dakle, za plivanje protiv struje po pravilu slijedi kazna, no teško da možeš znati išta o tome, jer si rad da potrčiš i uokviraš ljude, najkraće rečeno, autore na desetina hatchet jobs na srpske teme na en.wiki. Uostalom, ljudi koji igraju na sigurno i traže ušuškanost pod tuđim skutima takvo što ne mogu do kraja razumjeti. Pun pogodak, kao i obično. Tačno tako, šta je sporno; imam dužnost prema precima da se suprostavim neonacistima, fašistima i srbošovinistima, znanjem, pošto su u pitanju bili novopridošli negativni fenomeni, izbjegli sa hr.wiki i foruma.hr na en.wiki. Vrsta ljudi kojima su svi Srbi iz današnje HR Vlasi i vještačka tvorevina; divna ekipa za citiranje. Bilo kako bilo, u svom naumu sam značajno uspio i dobar dio takvih pojedinica je uklonjen. Sve u svemu, zahvaljujem na reklami. Da ne zaboravim, jednog takvog si i sam prijavio, o čemu imam višestruka svjedočenja... I da ne bude krivih tumačenja, nemam potrebu nikome se ovdje pravdati, daleko bilo, već temeljno objašnjavam koliko nisko neko može da padne pojedinac u svome ophođenju, ogorčen na njegov zaslužen status izgnanika i gotovo prognanika sa (navodno) matičnog projekta, nesvjestan koliki je tačno širok njegov udio u toj činjenici. Imaj u vidu da je nelojalnost odlika slabih karaktera, dok je za administraciju, makar i mjesne zajednice ili stada, potreban postojan karakter i poštovanje pravila, što se pokušajima vandalskog poništavanja mog glasa, pokazuje kao vrijednonsa jedinica od koje je sh.wiki hendikepirana.
Kako reče zblace, boj bend dinamika, koju korisnik temeljeno neguje, unosi, donosi, srozavanjem svakog projekta, na zgražavanje svih iole ozbiljnijih ljudi, bez obzira na godine (kod mene nikada nije bilo bitno), već pušta korijenja na sh.wiki. Potrebe za pripadanjem grupi, opšta potreba ljudskog bića, se teško može ispuniti na Wikipediji. Ne znam da li u jugometaversu postoji WMSH, takav transfer bih svakako svesrdno podržao! Potpisao bih i peticiju i dao donaciju ako treba.
Ono što je novo vrlo kadrovsko pojačanje, zaboravilo da kaže jeste da je jedva zadržao poziciju administratora, gdje je niz korisnika iznio niz tačnih i pedantnih kritika, od kojih je tek po koja demantovana. Pročitajte zanimljivo štivo ovdje. Da stvar bude bizarnija i grotesknija, što je ostavilo značajnogA odjeka u urednišvu kao i distanciranja od pojedinca, na istom glasanju je jedan (vjerovatno ranije banovani) korisnik izbacio snimke ekrana gdje isti korisnik kuka i drama na svom privatnom kanalu van WP, dok njegov istomišljenik otvoreno agituje za njega u javnim kanalima. Da se spremi sh.wiki za svoju buster dozu sličog štiva po virtuelnim učionicama.
Da ne zaboravim da je za svoj sjajan članak koristio tabloidno štivo a ranije i blog, jedan administrator. Očito ni izbliza najbolji, nigdje, ako ikada gdje.
Sretno momčadi, kao što kazah, trebaće vam. Sadko (razgovor) 22:58, 13 decembar 2022 (CET)
A ne, što se tiče Sadka ja to uopće ignoriram, ne znam zašto čovjek ima patološku potrebu išta ovdje komentirati, tako da njegove stavove uopće ne komentiram. Kao da ih nije ni pisao! :D Što se tiče @Zblaceta, htio sam vidjeti o čemu se radi jer su u pitanju dosta seriozne optužbe, međutim ako će kolega Zblace potvrditi da ste našli zajednički jezik i da je to sada sve izglađeno, onda nemamo nikakvih problema. Sadka pusti, Sadko će biti Sadko zauvijek. Očito ima dužnost prema precima. :D A što se mogo odustajanj tiče, nisam ja odustao zbog Sadka, niti mislim da ti trebaš odustati, dapače... ja sam odustao nakon što mi je Igor poslao pravila s Mete i kada sam ih pročitao shvatio sam da bi ja kao birokrat bio trenutno suvišan. Ali, doći će, vjerujem, vrijeme i kad će nas trebati više pa ću preuzeti to kako spada. Sadko je zapravo nesvjesno pomogao, štogod on i njegovi dični preci mislili da rade! :) -- E.A.Poe 23:06, 13 decembar 2022 (CET)
Komentariše o tuđim patološkim potrebama i onda još i razmišlja da li je prostačkog ponašanja. Crni gavran diskriminatornog ponašanja po fabričkim podešavanjima, administrator prvog reda na sh.wiki. :D
Ako ne griješim, drugi korisnici su zbog srodnih komentara za nečiji OCD bili ozbiljno banovani. Ovdje je to nemoguće, pošto je početna pozicija ipak preniska, što se ima utvrditi po kraju glasanja.
Potrebna ili željena pomoć se može potražiti i na prikaldnijem mjestu. Sadko (razgovor) 23:11, 13 decembar 2022 (CET)

O poništavanju glasova i još po nečemu

Nekoliko opservacija:

  1. sh.wiki trenutno nema kodifikovana pravila o tome ko može glasati za administratora ili birokrata; na dobrom smo putu da ih napravimo i – nadam se – usvojimo;
  2. u prethodnim izborima za administratore, koje je uglavnom zaključivao OC Ripper, u zaključku bi naveo rečenicu tipa "svi korisnici koji su se izjasnili su aktivni na ovoj Wikipediji";
  3. šta tačno znači "aktivnost na ovoj Wikipediji" nije, dakako, nigde definisano;
  4. ako ćemo po broju doprinosa i vremenskom periodu, čini se da Sadko ima pravo glasati; premda se neke njegove izmene mogu smatrati u najmanju ruku kontroverznim sa stanovišta POV, ima dosta izmena koje su uklanjale "suprotni" POV i radile na uravnotežavanju sadržine članaka;
  5. istovremeno, ako ćemo po broju doprinosa i vremenskom periodu, Imbehindov se glas ne može uvažiti jer 5 izmena u GIP-u doista nije znak "aktivnosti na ovoj Wikipediji";
  6. ako ćemo po drugim kriterijima – npr. po dobronamernosti prema sh.wiki i po autopatrolerskom statusu (što još nije zvanično pravilo) – onda bi situacija bila drugačija;
  7. no, jedini kriterij koji se navodio u ranijim glasanjima, kako rekoh gore, jeste "aktivnost na ovoj Wikipediji";
  8. s obzirom na pažnju i određenu dozu kontroverzi koje je ova kandidatura privukla, možda bi kandidat mogao razmisliti o povlačenju kandidature i njenom postavljanju nakon što usvojimo sva potrebna pravila?

Hvala na pažnji, --Igor Windsor (razgovor) 19:09, 20 decembar 2022 (CET)

I second this -- E.A.Poe 19:35, 20 decembar 2022 (CET)
@Igor Windsor da to je korektno! Mislim da @Aca može biti koristan projektu bez administratorskih još neko vrijeme...a kako je u stalnoj komunikaciji sa @Vipzijem vjerujem da to neće bitno usporavati njegov rad. -- Zblace (razgovor) 19:46, 20 decembar 2022 (CET)
@Zblace u suštini si u pravu, no ja ne mogu baratati njegovim botom kada nam treba npr. masovno brisanje stranica. -Vipz (razgovor) 21:26, 20 decembar 2022 (CET)
@Vipz siguran sam da će ti @Aca pomoći da napraviš i svoj bot + postoji Small Wiki Toolkits inicijativa koja može biti korisna oko toga. -- Zblace (razgovor) 23:42, 20 decembar 2022 (CET)
Iako sam siguran da bi Vipz uradio svoje najbolje da tako nešto uspije, smatram da je nepotrebna ta solucija i da radi protiv interesa sh.wiki projekta. Nadam se da će Aca ostaviti svoju kandidaturu, i da pitanja oko glasanja možemo riješiti poslje ovog. / Deni (razgovor) 15:50, 21 decembar 2022 (CET)
@Deni drago mi je da si se odnedavno uključio u više od samog editiranja na SH Wikipediji, ali nisam siguran da već sada možeš dobro procjeniti što je srednjoročno ili dugoročno dobro za projekt. Ja se nadam da će povući kandidaturu bar na godinu dana, jer mislim da Aca još nije materijal za te ovlasti te može sačekati i on i sav posao koji hoće raditi kao admin...Nije mi problem da mu se da povremeno na par sati ovlasti da odradi nakupljeni posao oko brisanja stranica. --Zblace (razgovor) 12:41, 24 decembar 2022 (CET)
@Zblace hvala puno na dosadašnjoj kritici! Jedini si od kritičara koji zapravo aktivno radi na našem projektu i koji nije neprijateljski nastrojen prema našem kandidatu. Mislim da se svi sadašnji administratori slažu da je @Aci potrebno malo više vremena i iskustva na projektu da se dokaže spremnim za trajno administriranje, a osim toga da razradimo i usvojimo nova izborna i glasačka pravila i smjernice pa da sve odradimo kako valja. -Vipz (razgovor) 06:23, 25 decembar 2022 (CET)
@Vipz drago mi je da mislimo slično oko odgode, iako ja mislim da je (više) problematično što su se pojavili (neovisno o tomu je li ih Aca aktivno zvao) ljudi sa drugih Wikija da hvale, te da je za promjenu bihevioralnog obrasca potrebno puno više vremena i nesvakidašnjih iskustava. --Zblace (razgovor) 08:32, 25 decembar 2022 (CET)
@Zblace "ali nisam siguran da već sada možeš dobro procjeniti što je srednjoročno ili dugoročno dobro za projekt"; ne slažem se sa ovim. Još se toliko dugo angažujem oko volenterskih projekata da vidim kada je nešto štetno za zajednicu. Dozvoliti da igra ulogu to što mi se najviše čini kao napade pada pod tome. / Deni (razgovor) 22:36, 25 decembar 2022 (CET)
OK @Deni sve 5. Nema potrebe da se složimo oko čeg sam ja siguran ili ne - ipak je to subjektivno ;-) Ja tebe isto tako neću ubjeđivati da promjeniš mišljenje o korištenju Discorda, jer to je tvoj izbor.
Inače vidim da ti danska jezična konstrukcija probija u SH, a pišeš da si native-speaker na svojoj Meta stranici. Možda bi trebao nešto od toga popraviti? --Zblace (razgovor) 09:53, 26 decembar 2022 (CET)
@Zblace nema potrebe za snishodljivim komentarima o nečijim jezičnim sposobnostima, pogotovo naših kolega iz dijaspore. -Vipz (razgovor) 10:08, 26 decembar 2022 (CET)
@Vipz, Zblace: Kolege, razumijem vaše stajalište oko odgađanja, ali to ne mijenja činjenicu da mi u ovom trenutku imamo više od 100 stranica predloženih za brzo brisanje i 450 prekinutih preusmjerenja. Dakle, što se tiče održavanja projekta u velikom smo zaostatku (backlog). Apsurdno je reći da je neko neiskusan u administraciji ako već više od tri godine administrira na drugim Wikimedijinim projektima. Zblaće, kada si rekao: mislim da je problematično što su se pojavili (neovisno o tomu je li ih Aca aktivno zvao) ljudi sa drugih Wikija da hvale, nisi uzeo u obzir činjenicu da su se pojavili i korisnici s drugih projekta kako bi me osuđivali i prekoravali. Nakon uvođenja jezičkoga konvertora porasla je potreba za većom bazom administratora koji se bave tehničkim pitanjima. – Aca (razgovor) 13:02, 26 decembar 2022 (CET)
@Vipz nisam mu mislio patronizirati. Super da ikako govori, budući da je i rođen i školovan samo tamo, ali jednostavno to nije istina da mu je razina jezika kao n-native.
@Aca opet eskiviraš govoriti o pRozvanim...Da backlog je možda velik po nekim kriterijima, ali nije kritično problematičan da ugrožava projekt i treba urgentno rješit.
Ko je rekao da si ti neiskusan u administraciji i gdje?
Uzeo sam u obzir sve, ali @Imbehind se pojavio istina nakon opetovanih poziva da se re-aktivira, ali čini mi se da to nije bilo zbog tebe. Ostali i pro i contra su se pojavili (skoro) samo zbog tebe.
Oko konvertora pisma (?jezičnog) nisam dovoljno informiran, ali mislim da je i njegovo uvođenje manje urgentno obzirom na prioritete samo-održivosti i samo-upravljanja, za što nam je važnije prevesti i adaptirati pravila i dokumentaciju za podršku. Pozdrav! --Zblace (razgovor) 17:28, 26 decembar 2022 (CET)
@Zblace da, ali je nesmotreno takvo nešto spominjati dok se raspravljate i ne slažete oko drugih stvari, ovako mi izgleda kao da si to spomenuo samo da mu okačiš još jednu "negativnu osobinu". Ako mu već imaš potrebu ukazati da je sh-N možda kriva samoprocijena, uradi to drugdje i na ljepši način. Mislim da Aca odgovara na ovo moje "potrebno malo više vremena i iskustva na projektu da se dokaže spremnim za trajno administriranje". Time sam mislio iskustva i vremena na SH projektu, da se kolega bolje upozna s praksama SH zajednice, da se mi upoznamo s njime, i da budemo sigurni da neće biti nesmotren s administratorskim ovlastima. Ja osobno mislim da Aca ima više pozitivnih nego negativnih strana, ali jedna od tih negativnih strana je tvrdoglavost - ne voli poslušati kolege i voli braniti svaki svoj pothvat unatoč pritužbama. A i nisam siguran kako će postupati s ovlastima blokiranja s korisnicima koji mu smetaju, jer se ono treba koristiti samo u kraljnjim slučajevima. -Vipz (razgovor) 11:24, 27 decembar 2022 (CET)
@Vipz kako misliš još jednu "negativnu osobinu", pa to za dansku konstrukciju sam rekao @Deniju, ne Aci. --Zblace (razgovor) 01:59, 28 decembar 2022 (CET)
@Zblace nemoj me zezati, i ja sam govorio o poruci o Deniju, ne Aci. Zašto ti je bilo potrebno da ga opomeneš o tome, i zašto baš na ovom mjestu dok se dodatno sporite oko drugih, totalno nevezanih stvari? Zar sam toliko nerazumljiv? -Vipz (razgovor) 07:16, 28 decembar 2022 (CET)
@Deni zbunjuje me onda JoŠ jer ne mislim da sam Deniju prije govorio nešto što može biti negativna osobina...a ti si onda nastavio pisati o Aci. Anyway, drago mi je da si pažljiv oko komunikacije sa svima (i mjestu i načina), ali pušeš u hladno, jer nemam loše mišljenje o Deniju. Ima samo malo iskustva za procjene. --Zblace (razgovor) 09:48, 28 decembar 2022 (CET)
@Zblace: Očito pušem u hladno, eto bar primi moju "opasku" kao sugestiju za sljedeći puta, ako ništa. -Vipz (razgovor) 20:58, 31 decembar 2022 (CET)
@Vipz: Zdravo! Ja ne vidim ništa loše u mojoj, takoreći, „tvrdoglavosti”. Svaka argumentovana naučna rasprava sastoji se od toga da jedna strana brani svoje rešenje iznoseći argumente u prilog tom rešenju, dok druga strana iznosi argumente protiv toga rešenja. Mislim da mi kao vikipedisti moramo racionalno razmiljati, kritički posmatrati svako rešenje i ne uzimati sve zdravo za gotovo. Ne bih se složio da ja ne volim poslušati druge kolege. Naprotiv, mene baš interesuju njihova mišljenja u cilju postizanja konsenzusa i mislim da sam to dosad dokazao u svim raspravama na Pijaci. Mnogo puta sam popuštao i povlačio zahteve, objektivno ih zatvarao čak i ako se lično nisam slagao s takvim odlukama. Što se tiče ostaloga, ja dosad u svojoj viki-karijeri nikad nisam blokirao korisnika s kojima sam u osobnom sukobu. To je zato što izbegavam da se upuštam u kontroverzna blokiranja. Opet kažem, meni su administratorska prava više potrebna iz nekih tehničkih razloga, nego iz želje da sudjelujem u blokiranju korisnika jer smatram da je to neka krajnja preventivna mera. Uostalom, Vipz, od tebe sam i tražio da se uklone oni kartoni (crveni i žuti) jer smatram da je nekorektno da se administratori tako ophode prema običnim suradnicima. Administratori nisu (bezgrešne) sudije, već, kako reče neko iznad, obični „smetlari”. Rade na održavanju projekta i to je ono što ja želim da radim. – Aca (razgovor) 13:28, 28 decembar 2022 (CET)
Znači bez priznanja. OK...ne možeš i gotovo @Aca. Samo da znaš i ti i drugi da je to ipak kompliciranije od mladelačke ili karakterne tvrdoglavosti...Ti istovremeno radiš članak poput Lov_na_vještice_u_Srbiji (jedini izvor ti je žNjovinarstv0 glas-javnosti.rs), te sa Edgarom amenuješ članke poput Anto_Radeljić, da ostaju iako desetljeće nisu popravljeni, pa se solidiziraš u napadanju i jedenju mog vremena+ raspoloženja oko Format C (umjetnička organizacija), jer je Kulturpunkt.hr previše ljevičarski?!?...pa braaate to se zove dupli kriteriji (ako su to uopće kriteriji). Fakat ne mislim da si u stanju objektivno raditi na sadržajima i priznati greške, a ja bi ti prvi dao da budeš Tech-only admin, ovako ćeš sigurno plesti i dalje...Sretno!
-- Zblace (razgovor) 17:43, 28 decembar 2022 (CET)
Čini mi se da zadnje komentare dodavaju sve manje i manje ovoj diskusiji. Pitao bi zato da ovaj thread zatvorimo/ostavimo. Ako neko ipak želi da nastavi, pomenuo bi lijepo da meta:Universal Code of Conduct važi i ovdje. / Deni (razgovor) 20:21, 28 decembar 2022 (CET)
OMG Deni ja eksplicitno pišem zaključno, o Aci i odluci i ti onda kao pozivaš na zatvaranje? + prijetiš se CoC-om? Za što? Kako? CoC inplementacija uopće nije ratificirana. --Zblace (razgovor) 06:12, 29 decembar 2022 (CET)
@Igor Windsor i @Edgar Allan Poe ispričavam se što sam na neki način unio pomutnju u proceduru izbora admina. Nije mi to bila namjera, a glasao sam samo zato što na vrhu stranice stoji poziv na glasanje, a kasnije sam se bunio zbog križanja samo zato jer se sam EAP-a pozvao na prijedlog pravila o anketiranju u kojem stoji da pravo glasa imaju autopatorlirani, a ja jesam formalno autopatorlirani. Ako vam je problem procedura, nemam ništa proitv križanja i/ili skidanja autopatrol statusa. Međutim, protiv izbora Ace za admina jesam, obrazložio sam i zašto. A pitanje koje sam postavio je uistinu teška optužba za laganje, ali to je pitanje koje ću postaviti i prilikom iduće Acine kandidature, pa bi bilo bolje da na njega odmah u odgovori i/ili da trajno odustane od kandidature, ukoliko nije sposoban demantirati moje teške optužbe. Jer ne radi se tu samo o kontroverznom adminu, već o adminu protiv kojeg sam, evo javno, iznio tešku optužbu s kojom na grbači teško može očekivati povjerenje bilo koje, pa i ove zajednice. Jer, ne radi se tu samo o bezazlenoj laži i samo činjenici da je laganjem nekoga povrijedio, već o laži zbog kojeg su dva prilično produkitvna suradnika već godinu dana blokirana na susjednoj Wikipediji, laži kojima se pokušalo trajno narušiti ugled suradnika u volonterskoj zajednici i laganjem koje je korišteno kako bi se upropastili WMF-ovi grantovi.  Imbe  hind 💊 20:21, 20 decembar 2022 (CET)
Iako se načelno slažem s ovime, mislim da povlačenje kandidature ne bi ničemu doprinelo. Ionako će svaka kandidatura privući pažnju, a time i kontroverznost. Gornji komentar jasno ukazuje da korisnik želim nastaviti s revanšističkim pristupom nominaciji, bilo da je sad postavljena ili kasnije. Dakle, njemu nije bitan moj rad na ovom projektu, nego njegovo sputavanje i opstrukcija projekta, što predstavlja svojevrstan oblik vikiuhođenja. Za više informacija pročitati moje pobijanje iznesenih neobrazloženih optužbi ispod. – Aca (razgovor) 21:19, 20 decembar 2022 (CET)
@Aca kod izbora admina se ne gleda samo minuli rad, već i kakav je tko kao osoba i kako i s kojim motivima djeluje u zajednici. Igrom slučaja sam naletio na tvoju kandidaturu i samo iz razloga što sam pozvan da doprinosim na ovom sh.wiki projektu osjećao sam obavezu da reagiram na tvoju kandidaturu zato što mislim da bi tvojim izborom napravili veliku grešku, koja bi se kad tad manifestirala, pogotovo ako si, kako kažeš, aktivan u tehničkom smislu. Naime, poznato je što se dogodilo na hr.wiki koja je postala taoc hirova određenog admina koji se bavio tehničkim pitanjima i pomislio je da je nezamjenjiv. Tko zna, možda si taj uspješni recept odlučio isprobati ovdje? Što se tiče optužbi za sputavanje i opstrukciju ovog projekta, moram ti reći da ovaj projekt ne ovisi ni o tebi ni o meni i da je sasvim dobro funkcionirao i prije nego što si mu se ti priključio, pa će moći i dalje dobro funkcionirati, bez obzira da li ćeš ti biti admin ili nećeš. A što se tiče optužbi za wikiuhođenje, dovoljno je pogledati redosljed mojih uređivanja na hr.wiki pa nastavno na njih na sh.wiki da bilo tko može zaključiti kako sam nakon opsežnih uređivanja i dorade nekoliko članaka na hr.wiki iz područja evolucijske biologije odlučio sadržaj prebaciti i na sh.wiki, što sam objavio na pijaci, a da sam na tvoju kandidaturu tom prilikom naletio slučajno. Dakle, ne radi se o nikakvom revanšizmu, nego kad radiš stvari koje ne trebaš raditi, pa ti se to onda to vrati, to se zove karma! Revanšizam bi bio kad bi ja tebi išao vratiti istom mjerom i lagati kako bi te se riješio. A ja to očito ne radim.  Imbe  hind 💊 22:42, 20 decembar 2022 (CET)

Odgovor na pojedine komentare

Zdravo! Zahvaljujem učesnicima rasprave na dosadašnjim komentarima. Srećan sam što je rasprava iznedrila brojne povratne informacije, ali mi je, s druge strane, žao što su izneseni mnogi komentari sa šturom argumentacijom koji predstavljaju očite neobrazložene optužbe. Kao vikipedist dužan sam da na te komentare odgovorim pobijanjem iznesene argumentacije. To je najbolje uraditi proverom činjenica! – Aca (razgovor) 21:04, 20 decembar 2022 (CET)

@Aca ne bi bilo loše i osim pobijanja da bar nešto od problema i priznaš. Također da bar probaš odvagati opciju povlačenja i odgode svoje kandidature. Ovako se čini da tebi nema nikad drugih opcije i pozicija osim tvojih... S druge strane bilo bi super u elaboracijama se držati orginalnog pitanja i izjava. Čini mi se da rekordan broj ljudi sa drugih Wikija koji ti spontano daju podršku (svi Discordaši?!), iako bi trebalo bi da znaju da je to više negativno nego pozitivno (posebno kad ovako grupno sa nejavnog kanala), upućuje na to da je tvoj fokus drugdje. Anyway ostajem neutralan i nadam se da ćeš povući kandidaturu. -- Zblace (razgovor) 10:11, 26 decembar 2022 (CET)
Ne razumijem što želiš da priznam. Da priznam da se pojedini korisnici s vanjskih projekata koriste alternativnim nalozima da bi iznosili klevete o meni i mojem radu i da se pojedincima dopušta da me nipodaštavački nazivaju „ljubavi” i „lažovom”? Tvoje stajalište u ovome sporu poprilično je jednostrano i subjektivno. Ne razumem zašto stavljaš pod tepih činjenicu da je isti broj korisnika s drugih projekta koji su mi dali podršku i koji su me prekorili. Validnost svih tih komentara jest sporna i ja bih najradije da se o ovome pitanju izjašnjavala samo lokalna zajednica, ali moraš imati na umu da ja ne kontroliram korisnike i ne mogu da znam ko će se izjasniti ili uzdržati od izjašnjavanja. – Aca (razgovor) 13:13, 26 decembar 2022 (CET)
@Aca ne stavljam ništa pod tepih i to nije istina da je isti broj i momentum podrške. Vrlo je jasno ko je došao, kako i sa kojom agendom. Anyway ako uvažimo da ti ne kontroliraš baš doslovno te ljude (dozvoli da imam zadršku oko te klanovske reprezentacije sa Discorda dok god imate tu dinamiku), ali kod tebe mi je problematično što ti nikada ne priznaš ikakve greške, puno više od pojedinačnih grešaka. Naravno kad si mlad i idealist oko nekih stvari, te misliš da si (skoro) sve pohvatao što se da znati onda je lako imati taj stav. Dakle volio bi znati što, gdje i si kada priznao (išta, igdje i ikada) kao svoju grešku. --Zblace (razgovor) 09:59, 28 decembar 2022 (CET)

Imbehindov komentar

Aca je osoba koja nije tu primarno da bi uređivala Wikipediju

Žao mi je, ali ovo jednostavno nije tačno. Jedan opći uvid u moj doprinos XToolsom pokazao bi ti da je većina mojih doprinosa na sh.WP u glavnom imenskom prostoru i imenskom prostoru šablona (uk. 61%). Na sr.WP više od 61% mojih izmjena pripadaju GIP-u. To jasno ističe da je uređivanje i izgradnja enciklopedije moj primarni cilj. Također se bavim i tehničkim pitanjima, a tu bi mi administratorska prava mnogo koristila. Korisnik koji je izneo ovaj komentar nikad nije sudjelovao u bitnim tehničkim pitanjima na Phabricatoru i nije pisao zakrpe na Gerritu, pa verujem da nije upoznat s mojim tamošnjim radom. Na kraju, vrlo je smešno kako korisnik koji je dobio trajnu blokadu u svim imenskim prostorima van glavnog optužuje druge da im uređivanje nije primarni cilj. Govorimo o korisniku koji je na hr.WP više puta kršio smernice WP:BON, WP:NEOM i WP:MAL i koji je zbog toga višestruko blokiran. Više puta je završavao na Admininistratorskoj tabli, a nekolicinu puta pogrdno je nazivao i vređao nove administratore hr.WP, koji su se krvlju borili da vrate projekt iz ruke ekstremnih desničara. Zlostavljanje je išlo toliko daleko da su najaktivniji administratori i suradnici Ivi104 i Neptune, the Mystic privremeno napustili projekt. No, korisnik uprkos tome nastavlja da se obračunava s njima na našem projektu, a vidim da mu nije strano ni mešanje u interne stvari tuđih projekata. Revanšističko glasanje i obračunavanje s korisnicima na drugim projektima nisu odraz dobronamjernog ponašanja, pa se, zaista, „postavlja pitanje” kakve su namere dotičnoga korisnika.

Više puta sam od njega na hr.wiki tražio da napravi ozbiljnije napore u smislu sređivanja članaka, organiziranja klasifikacije, prijevoda nekakvog pravila i slične stvari koje traže (malo) ozbiljniji angažman i ne sjećam se da je ikad išta konkretno napravio.

Oprosti, ali to također nije tačno. Više puta si od mene tražio da sudjelujem u raspravama na hr.WP i da te podržim u tvojim akcijama smaknuća administratora koji se iz ličnih ili ideoloških razloga nisu s tobom slagali. To je kulminiralo u lipnju 2021. kada si od mene tražio da napravim vikiprojekt Slobodna encikopedija, što sam i učinio. Ipak, taj vikiprojekt nije urodio plodom jer si ti bio prezauzet kilometarskim raspravama i nedobronamernim idejama o skidanju ovlasti administratorima, pa je stranica ostala samo kao vrsta promocije tvog servera na Discordu. Priča o tom serveru u narednom komentaru.

A visiti na Discordu 24/7 i tračati mu nije problem.

Vrlo licemerna tvrdnja za nekog ko je doslovce svojim komentarima zavadio celu zajednicu hr.WP. U gramzivom nastojanju za moći na hr.WP, uspeo si da razdeliš zajednicu na dva servera na Discordu, od kojih je jedan tvoj. U privatnim kanalima koordinirao si napore da svrgneš administratore koji ti nisu odgovarali. To sve umnogome osporava tvoju dobronamernost.

Uz to, nekoliko puta je javno izjavio kako je njemu cilj postati admin na svim balkanskim wikipedijama, kao da se radi o skupljanju značaka, a ne o važnoj dužnosti koja zahtijeva i vrijeme i ozbiljnost. Aca nema ni jedno ni drugo.

Nedokazano i netačno. Ja sam izjavio da želim moderirati na Discord-serverima bs.WP, hr.WP i sh.WP, što sam zatražio jer sam jedan od najaktivnijih korisnika na tim platformama. Na potonjim dvama serverima već sam dobio ovlasti i svakodnevno ih čuvam od upada vandala, spamera i trolera te sudjelujem u provođenju UCOC-a. Vrlo je odvažno od tebe tvrditi da nemam „ni vreme ni ozbiljnost”, naročito s obzirom na to što nisi našao za shodno ni da napraviš 10 izmjena u GIP-u na ovom projektu. Nisi se udostojio ni da pročitaš delić onoga što sam uradio za ovaj projekt niti da se raspitaš o tome koji su moji budući planovi. Ali si našao za shodno da se obračunavaš s neistomišljenicima. Zanimljivo, samo ću to reći.

Mislim da sam u ovom svom dužem osvrtu uspeo odgovoriti na optužbe koje su protiv mene iznesene. Žao mi je što je kandidatura postala meta opstrukcije korisnika s drugih projekata, ali to je bilo manje-više očekivano. Nije tajna da pojedini korisnici jednostavno ne žele napredak i blagostanje ovog projekta te da vide ovaj projekt kao trn u njihovom oku. Još jedan razlog da se za njega borimo i da ne klonemo duhom! Ne nameravam odustati od kandidature. – Aca (razgovor) 21:04, 20 decembar 2022 (CET)

Na sve si odgovorio, ali nekako ti nije došlo na red odgovoriti na moje jasno postavljeno pitanje - ako nisi primijetio, direktno sam te optužio da si lažov. Pitao sam te da obrazložiš čime sam te ja to uznemiravao, pa si prilikom "odlaska" sa hr.wiki napisao "💊 Ovaj suradnik napustio je projekt zbog uznemiravanja! 💊" koristeći pri tom dio mog potpisa "💊". Čovjek bi pomislio da si za tako drastičan korak imao barem jedan jedini diff ili screenshot koji pokazuje gdje sam te ja to uznemiravao. Ali ne, evo sad si nadrobio 8000 znakova o tome kako sam ja ovakav i onakav, umjesto jednog jedinog malog difića. Pametnome dovoljno.  Imbe  hind 💊 22:54, 20 decembar 2022 (CET)

ako nisi primijetio, direktno sam te optužio da si lažov

Ovo je jasno kršenje smjernice WP:NAPAD. Standard komunikacije koji smjernica iznosi je da je prihvatljivo komentirati isključivo suradnikove izmjene, ali nikako samoga suradnika. Imbehind svojim komentarima jasno daje do znanja da i dalje nije upoznat sa osnovnim aspektima Wikipedije, što je jedan od glavnih razloga za njegovu blokadu na hrwiki. Nama koji smo upoznati s njegovim načinom (ne)rada jasno je kao dan da je ovdje došao s namjerom sijanja razdora i sabotaže ovog izbora. —Ivi104 01:15, 21 decembar 2022 (CET)
Ispričavam se, trebao sam napisati da Aca iznosi notorne laži u svrhu obračuna s osobama koje mu ništa loše u životu nisu napravile, a da o njegovom karakteru sud izvole donijeti sami suradnici. Nadam se da će prihvatiti moju ispriku, ipak me njegovom (i tvojom) zaslugom nije bilo skoro 12 mjeseci pa sam zaboravio fiškalski način ophođenja uobičajen na hr.wiki. S druge strane, izvoli pretpostaviti dobru namjeru u mojim postupcima, uz napomenu da nisam dužan imati dobre namjere prema komprimitiranim suradncima, već prema projektu. Dakle ne radi se o nikakvoj sabotaži niti unošenju razdora, već se radi o informiranju zajednice o Acinom karakteru za kojeg smatram da je dugoročno štetan kad bi dobio ovlasti admina (pogotovo bez ograničenja).  Imbe  hind 💊 01:41, 21 decembar 2022 (CET)
@Aca prije nego glasam, zanima i mene o čemu se ta "💊" poruka radi? -Vipz (razgovor) 07:45, 23 decembar 2022 (CET)
@Vipz: Hvala na želji da se izjasniš! Naime, ta poruka nije izvorno moja, nego sam je preuzeo od drugih administratora hr.WP koji su 3. siječnja privremeno napustili projekt zbog uznemiravanja od strane gornjega korisnika. Konstantno iznošenje osobnih napada, ometanje rada projekta, maltretiranje i pretvaranje projekta u anarhiju rezultirali su blokadom korisnika u svim imenskim prostorima van glavnog. Čak sam i ja na svojoj koži osetio kako je to biti u neslaganju s njim. Da ne idem daleko u prošlost, upravo u ovom zahtevu korisnik me je višestruko etiketirao kao „lažova” i pripadnika nekakvog imaginarnog „bojbenda”. Porazno je to što korisnik, umesto da konstruktivno doprinese našem projektu, preliva svoje ponašanje i prenosi atmoferu sa susednih projekata. Nadam se da sam uspeo objasniti tu poruku i da sam dao dovoljno precizan odgovor. Unapred zahvalan na glasu. Srdačan pozdrav! – Aca (razgovor) 15:01, 23 decembar 2022 (CET)
@Aca ljubavi, pa upravo si priznao da si lagao te da si bio pripadnik "boy benda". Jer kad kažeš "poruka nije izvorno moja" to znači da priznaješ da te ja nisam maltretirao te da uopće nisi napustio projekt jer te bilo tko maltretirao nego si to naprosto izmislio, ili bolje rečeno, slagao u svojoj "oproštajnoj" poruci. A kad kažeš "nego sam je preuzeo od drugih" zapravo priznaješ da si djelovao u sklopu skupine tj. "drugih administratora", tj. "boybenda", skupine koja je prvo zloupotrijebila administratorske ovlasti za vrlo ružne osobne obračune sa Zblaceom, a kad sam se ja tome suprotstavio argumentima i tražio odgovore na kršenja wikipravila, onda ste grupno odglumili odlazak sa hr.wiki kako bi a) izbjegli odgovaranje na postavljena pitanja i b) kako bi očito izmišljene optužbe za maltretiranje dobile na težini.
Čisto radi jasnoće svima sa strane, Neptune The Mystic kojeg Aca spominje, baš kao ni Aca, ne može navesti gdje sam ga ja to i čime uvrijedio (s Acom sam barem komunicirao, a s Neptunom nisam razmijenio ni jednu jedinu riječ). Uglavnom, jedina imaginarna stvar u Acinoj priči je to što je "boyband" umislio da su svi osim njih maloumni.
Na kraju, Aco, hvala ti što si priznao da si lagao i da je cijela stvar bila orkestrirana od strane "boybanda", baš kako sam i rekao. Da sam na tvom mjestu, ne samo da bi odustao od ove kandidature, već bi od srama zatražio skidanje ovlasti i na sr.wiki. To je zato što ja imam obraz. A ti vidi što ćeš.  Imbe  hind 💊 23:48, 23 decembar 2022 (CET)
Pozdrav @Imbehind, zahvaljujem u ime aktivne zajednice SH projekta na kritici koja nam je dala novih saznanja o našem kandidatu za administratora, ali lijepo molim da ne idemo dalje sa neozbiljnim i zajedljivim obračunima, insinuacijama i sugeriranjem ultimatuma (doprinosio ili ne doprinosio istim projektima). Okolnosti su takve da ova kandidatura nije imala najbolju proceduru, te da konkretni kandidat možda još nije spreman za trajnu administraciju projektom, što ne govori kako će mu pristupljivati nakon neodređenog vremena i hoće li ga zajednica smatrati spremnim tada. Nadam se da ćemo te nadalje vidjeti na ovom projektu kao kolegu suradnika i da ćeš imati priliku pratiti situaciju na SH projektu i Acu kao suradnika sa svima nama iz prve ruke. -Vipz (razgovor) 07:30, 25 decembar 2022 (CET)
@Vipz, ni uz najbolju volju ne mogu shvatiti koji točno dio moje kritike Acinog postupanja na hr.wiki smatraš neozbiljnim. Optužbe su i više nego ozbiljne jer su vezane za Acino sudjelovanje u grupnom napadu na suradnike uz zlouporabu administratorskih ovlasti uz (postignuti) cilj protjerivanja suradnika sa projekta. Ne znam što uopće može biti ozbiljnije? A kao što vidiš, Aca nije ničim demantirao moje navode, već ih u svojim komentarima potvrđuje, pa se vrlo očito ne radi o nikakvim mojim "insinuacijama".
Zbog te činjenice, a i zbog toga što Aca, umjesto da se ispriča i pokaže da mu je žao zbog onoga što je napravio koristi ovo mjesto za ponovne osobne napade koristeći upravo blokadu na hrt.wiki kao argument protiv moje osobe, imam itekako razlog za ogorčenost koja se možda prelijeva na moje komentare pa zvuče zajedljivo.
I na kraju, što se tiče "ultimatuma", ne radi se o mojoj namjeri da stavim zajednicu pred izbor "ili Aca ili Imbehind", već sam htio naglasiti činjenicu da se za admine ne smiju postavljati osobe koje wikipediju shvaćaju kao poligon za igrice prijestolja (jer Aca želi "prijestolje" zar ne?), osobe bez karaktera sklone čoporativnom razmišljanju kao ni osobe koje će zaobilaziti wikipravila za potrebe osobnih obračuna kao što je to Aca.
No, ako ćete kolektivno, zbog Acinog nesumnjivog zalaganja ovdje na sh.wiki, a bez prethodne njegove iskrene isprike, uistinu odlučiti zanemariti, pod tepih pomesti ovo što sam iznio na vidjelo, pa Acu još i promovirati u admina, onda ne znam što očekujete od mene? Da se trajno pretvaram kako eventualno pometanje pod tepih Acinih nedjela nije ista vrsta ponižavanja kao i ponižavanje na hr.wiki gdje je adminska vrhuška utilitarno zaključila da manje vrijede dva suradnika koja ne dozvoljavaju da ih se maltretira, nego jedan toksični admin koji ima specifična tehnička znanja?  Imbe  hind 💊 12:11, 26 decembar 2022 (CET)
@Imbehind "Aca ljubavi" je bilo za ozbiljno onda? -Vipz (razgovor) 12:12, 26 decembar 2022 (CET)
@Vipz to je interna i (očito) usputna stvar. Optužim suradnika za laganje i sudjelovanje u maltretiranju drugih suradnika, a tebi je prva stvar koja ti pada na pamet to što sam mu napisao "ljubavi"? OK, ima smisla...  Imbe  hind 💊 00:30, 27 decembar 2022 (CET)
@Imbehind onda te molim da ne ideš dalje sa takvim neozbiljnim "internim i usputnim stvarima". Ne da mi se bacati vrijeme na ovo; moja poruka je bila dovoljno jasna, a ti je namjerno krivo interpretiraš. -Vipz (razgovor) 10:43, 27 decembar 2022 (CET)
Oprosti @Vipz ali ti si moju ozbiljnu kritiku Acinog ponašanja okarakterizirao "neozbiljnim i zajedljivim obračunima, insinuacijama i sugeriranjem ultimatuma". Što sam ja to krivo interpretirao? Vidi, ako si ti odlučio zanemariti moju kritiku jer si dobar s Acom, radiš upravo ono za što ja Acu sad prozivam. A podsjećam, Aca je zbog prijateljstva unutar boybenda zanemario i ljudske i wiki principe i sudjelovao u grupnom napadu na druge suradnike koji mu nisu ama baš ništa napravili (pogotovo ja osobno). Meni je takvo tvoje ponašanje dijelom i razumljivo, jer je i mene Aca iznenadio time što je napravio i jasno mi je da ga pokušavaš zaštititi i opravdati, ali nije korektno da to radiš preko moje grbače i imputiraš mi neozbiljnost, zajedjivost, ultimatume i slično. Pogotovo nije korektno ako je sve što sam napisao istina, jer u tom slučaju Aca je zlostavljač, a ja sam žrtva i umjesto da kritiziraš i propituješ Acu (nisam primjetio da si to napravio) ti si se evo okomio na mene. Ili sam možda sad i to umislio?  Imbe  hind 💊 17:42, 27 decembar 2022 (CET)
@Imbehind i ti si očito odlučio zanemariti prvi dio iste rečenice odakle me citiraš, ako misliš da sam tvoju kritiku zanemario. -Vipz (razgovor) 17:46, 27 decembar 2022 (CET)
Ako si mislio reći da si primio na znanje kritiku, ali me moliš da prestanem s nepotrebnim elementima iste, onda sam te doista krivo razumio, ili si se nedovoljno precizno izrazio, svejedno. Ako je to slučaj, onda se ispričavam. Pokušaj razumjeti @Vipz, iskustvo na hr.wiki je bilo dosta traumatično pa pušem i na hladno.  Imbe  hind 💊 17:51, 27 decembar 2022 (CET)
Ovako @Aco, vidim da si odlučio ukloniti tu poruku s pilulicom na svojoj hr.wiki korisničkoj stranici. Ne bih rekao da se tu radilo o tzv. "boyband" nego više tipa "bandwagon" pokretu kojemu si se nesmotreno odlučio priključiti, iako znaš da se ciljanje specifičnih korisnika, bez obzira koliko se neslagao s njima, ne smije raditi. Volio bih kad bi obećao da takvo nešto više nećeš raditi. -Vipz (razgovor) 07:02, 28 decembar 2022 (CET)
@Vipz: Zdravo! Iako je poruka prvobitno bila predviđena samo kao znak solidarnosti administratorima hr.WP, odlučio sam je ukloniti nakon konzultacija s Windsorom. Nije mi namera diskreditirati druge korisnike, pa se ovim putem želim javno ispričati ako je moja poruka sadržala bilo kakvu negativnu konotaciju. Ova ispirka nije samo reda radi, već iskrena želja da se smanje tenzije i pribegne konstruktivnom dijalogu. Što se ostaloga tiče, imaš moje obećanje. Srdačan pozdrav. – Aca (razgovor) 13:08, 28 decembar 2022 (CET)

@Igore, skrećem ti pažnju da ovdje nisu bitni "komentari korisnika koji nisu aktivni na sh.wiki" (tj. mene osobno) i slobodno ih zanemari. Bitno je moje pitanje na koje Aca vrlo očito i dalje ne može dati zadovoljavajući odgovor iz čega je jasno da je 1) Aca uistinu lagao o tome da sam ga ja maltretirao i 2) da je sudjelovao u nečemu u čemu nije trebao sudjelovati i time teško prekršio wikipravila. Da li ćete i to zanemariti, to je vaša stvar, ali moram ti priznati da mi smeta kad tvoj kolega kao primarni problem spominje to što sam napisao "Aca ljubavi", a ti evo zanemaruješ moje komentare pravdajući se time da nisam aktivan. Kao da bitni moji komentari ili aktivnost, a ne činjenica da je Aca defakto priznao optužbe, a istovremeno se ne želi niti ispričati? Stvar je zapravo vrlo jednostavna - ako doista smatrate da je za admina prikladna osoba koja laže i maltretira druge suradnike, pa makar i na drugoj wikipediji, slobodno ga izaberite, sve 5, ovo je vaš projekt, samo smatram da bi bilo korektno da se pritom ne skrivate iza eufemizama i strawmana, pretvarajući se da me niste čuli ili ponašajući se kao da je Aca na zadovoljavajući način demantirao optužbu i/ili odgovorio na postavljeno neugodno pitanje... Imbe  hind 💊 01:18, 27 decembar 2022 (CET)

Komentar Edgara Allana Poea

Žao mi je što su komentari drugih urednika uticali na to da formiraš loš dojam o meni kao administratoru. Ja se na to moram osvrnuti. S obzirom na to što sam u svojoj vikikarijeri bio aktivan na svim projektima s našeg područja, unekoliko sam očekivao ovakve revanšističke komentare. Moje namere odvek su bile dobre i iskrene. Verujem da je moj dosadašnji rad na ovom projektu to manje-više pokazao. Ja Discord koristim kao platformu za koordinaciju, kao što postoji i IRC koji služi u tu svrhu. Svestan sam da me je par korisnika blokiranih na njihovim matičnim projektim optužio za dogovaranje na Discordu, ali za to jednostavno nema utemeljenja niti su izneti konkretni dokazi. Ne valja prihvatati nedokazane optužbe kao činjenice niti zasnivati mišljenje na tračevima rekla-kazala. Dakle, ne može me se tek tako optužiti za neiskrenost bez odgovarajučeg dokaza, a većinu argumentacije sam gore pobio. Moje dosadašnje administratorsko delovanje na sr.WP bilo je odmereno, pošteno i blagovremeno. To može potvrditi svako ko je imalo upućen u moj tamošnji rad. Nikad nisam brzopleto blokirao nekoga ili učinio to bez valjanoga razloga. Tražio sam konsenzus za spornije blokade. Sarađivao sam s drugim korisnicima i odmeravao svoje radnje. Dakle, kada je reč o administratorskim radnjama, nastojim da polako i pažljivo analiziram slučaj pre donošenja bilo kakve reakcije. Što se uređivanja tiče, tu sam malo slobodniji jer se uređivanje zasniva na odvažnosti. Dakle, kad uređujem, često primenjujem ciklus BRD, ali ga, s druge strane, ne primenjujem pri administriranju. To je moj pristup i opšti princip kojim se vodim. Nastojeći da iskreno odgovorim na komentare, ne oklevam da iznesem oprečno mišljenje i da raspravljam o tuđim stavovima. Mislim da nije pošteno da imam posebni tretman u smislu da se moram odreći svih svojih drugih statusa na drugim projektima radi ovog statusa. I ovde postoje korisnici koji imaju ovlaštenja na drugim korisnicima. Naveo sam iznad primer Dcirovica, koji je apsolutno istovetan. Dakle, preferiram da zadržim svoja ovlaštenja. Hvala ti. Nadam se da ćeš razmotriti moj komentar i promeniti svoj utisak o meni. Cenim mišljenje iskusnih kolega i želim da se pokažem u dobrom svetlu. Srdačan pozdrav! – Aca (razgovor) 21:04, 20 decembar 2022 (CET)

Okej, odgovorio si na način koji si odgovorio, a sukladno Igorovom gornjem komentaru, ja ću za sada povući podršku ovoj kandidaturi dok ne vidimo što i kako dalje. Nažalost, drugačije ne mogu... nisam uvjeren da je sve čisto i dok tako ne bude, neću moći dati podršku. :( -- E.A.Poe 22:50, 20 decembar 2022 (CET)

Inokosni organ

Donja anketa je zaključena. Nemojte je mijenjati.


Predlažem korisnika Inokosni organ za administratora Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Korisnik se izvrsno pokazao u borbi protiv vandalizama i pregledu nedavnih izmena. Trenutačno ima više od 6.100 pregledanih izmena, što ga stavlja među najaktivnije patrolere na projektu. Korisnik je poznat po odmerenom pristupu raspravama, spreman je izneti svoje mišljenje i pružiti pomoć kada je ona potrebna. Pokazao se kao odličan pozvalac temeljnih Wikipedijinih pravila i smernica, što se može ogledati kroz njegov metodičan rad na člancima. Takođe se zainteresirao za obnavljanje i održavanje portala te dao svoj doprinos i na tom području. Smatram da bi bio dobro pojačanje postojećoj administratorskoj ekipi. Izjašnjavanje o predlogu traje mesec dana od trenutka kada korisnik prihvati kandidaturu. – Aca (razgovor) 02:44, 4 septembar 2023 (CEST)

Veliko mi je zadovoljstvo primiti ovu kandidaturu koja nosi sa sobom čast, ali svakako i zahtjev za većim angažmanom. Prihvaćam ju jer želim pomoći u razvoju našeg projekta, čeka nas puno posla, a bilo bi mi drago da preuzmem nešto od toga. Među ostalim, namjera mi je prvenstveno nastaviti patrolni rad, a posebno me zanima borba protiv kršenja autorskih prava, protiv promoviranja i samopromoviranja. – Inokosni organ (razgovor) 03:13, 4 septembar 2023 (CEST)

Glasovi

  1. Okrugao zeleni znak s plusom Za - Ako će korisnik ovo prihvatiti, apsolutno se s ovime slažem, mislim da se radi o izvanrednom suradniku koji je svojim radom dokazao da... zaslužuje ovu poziciju i da će ju obnašati časno i sukladno načelima našeg projekta! – E.A.Poe 03:02, 4 septembar 2023 (CEST)
  2. Okrugao zeleni znak s plusom Za – kao predlagač. – Aca (razgovor) 03:16, 4 septembar 2023 (CEST)
  3. Okrugao zeleni znak s plusom Za — Naravno. / Deni (razgovor) 04:07, 5 septembar 2023 (CEST)
  4. Okrugao zeleni znak s plusom Za. Posvećen projektu i responzivan. Koristiće da još neko može da briše i štiti strane, blokira, sakriva revizije i sl.— Alalch Emis 02:21, 10 septembar 2023 (CEST)
  5. Okrugao zeleni znak s plusom Za- Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 07:30, 10 septembar 2023 (CEST)
  6. Okrugao zeleni znak s plusom Za- Ante Vranković (razgovor) 07:58, 10 septembar 2023 (CEST)
  7. Okrugao zeleni znak s plusom Za- – MirkoS18 (razgovor) 11:49, 11 septembar 2023 (CEST)
  8. Okrugao zeleni znak s plusom ZaOrijentolog (razgovor) 00:31, 12 septembar 2023 (CEST)
  9. Okrugao zeleni znak s plusom ZaArgo (razgovor) 07:24, 12 septembar 2023 (CEST)
  10. Okrugao zeleni znak s plusom Za – Korisnik se pokazao angažiranim u patroli, uključujući onoj protiv samopromocije, oglašavanja i vandalizma, u diskusijama o značajnosti i brisanju. U diskusije na projektu uskače kada je poželjno ali i potrebno, potiče konstruktivan rad, pretpostavlja dobru namjeru ali nije naivan, te tu i tamo zna dati dobronamjernu opasku. – Vipz (razgovor) 12:49, 12 septembar 2023 (CEST)
  11.  Uzdržan – nisam upoznat sa njegovim radom, tako da ću ostaviti suzdržani komentar. Prema prethodnim komentarima pokazao je odanost projektu, a koliko vidim redovno održava projekt i ponekad prati nedavne promjene, tako da zapravo već obavlja administratorski posao. Izgleda kao da će svakako biti izabran, tako da mu želim puno sreće i strpljenja u novoj ulozi. Koreanovsky (razgovor) 01:27, 17 septembar 2023 (CEST)
  12. Okrugao zeleni znak s plusom Za - – Zavičajac (razgovor) 10:28, 19 septembar 2023 (CEST)
  13. Okrugao zeleni znak s plusom ZaIvi104 03:26, 28 septembar 2023 (CEST)
  14. Okrugao zeleni znak s plusom ZaDean72 (razgovor) 21:34, 30 septembar 2023 (CEST)

Pitanja

Komentari

Mislim da stav poput izjavljenog: Za sve ostalo gore navedeno (vidi nedavne borbe na Administratorskoj tabli), gluh sam na oba uha, slijep sam na oba oka. Sa iskrenim poštovanjem. – Inokosni organ (razgovor) 22:22, 21 august 2023 (CEST) nije baš super za biti pravičan i angažiran administrator. Zblace (razgovor) 06:39, 6 septembar 2023 (CEST)

Gornja anketa je zaključena. Nemojte je mijenjati.
Poštovane kolege, želim se svima zahvaliti na podršku, nadam se da ću pomoći rastu ovog projekta. – Inokosni organ (razgovor) 10:57, 20 oktobar 2023 (CEST)