Washo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Washo košarašica Dat so La Lee ili Louisa Keyser
Washo-žena.

Washo (Washoe).- pleme američkih Indijanaca porodice Washoan iz Velikog bazena Sjeverne Amerike, koje se prostire duž rijeke Truckee i oko jezera Tahoe, upravo istočno od Sierra Madre, u Nevadi i Kaliforniji. Njihov broj prije kontakta sa Europljanima iznosio je oko 1,500, da bi ih u suvremeno vrijeme na izvornom Washo-teritoriju bilo oko 1,000 (2000; NAHDB), ili više (prema drugim izvorima). Jezično se Washoi razlikuju od svih ostalih plemena iz Velikog slanog bazena, a njihov jezik washo, jedini član porodice Washoan, koji se vodi kao dio Velike porodice Hokan ili Hoka.

Washo Indijanci su ribari i lovci na manje sisavce, sakupljači žira i pinjona (piñon) i kopači korijenja i žeteoci divljeg bilja. Jelena i antilope (pronghorn antilopa) Washo su lovili prvenstveno zbog izrade odjeće i nastambi. Materijalna kultura je vrlo jednostavna. Temeljna socioekonomska jedinica je obitelj i srodnici koji čine jedno zimsko domaćinstvo. Tijekom ostalog perioda Indijanci bi vrijeme provodili po istočnim dolinama u potrazi za korijenjem i sitnom divljači. Do skorog vremena šamanizam je igrao važnu ulogu u Washo-živou. Šamani ili medicine-meni, vjeruje se, bili su sposobni da liječe bolesti.

Washo su podijeljeni na 3 lokalne skupine (Swanton), to su: Ha'nale'lti, Pa'walu i We'lmelti, koji su živjeli kako u Nevadi, tako i u Kaliforniji. Tad Beckman navodi pet geografskih skupina, viz.: Welmelti?, Pa.wa?lu?, Hanalelti?, Tanlelti? i Pewlelti?[1]. Danas žive na rezervatima u Kaliforniji (Susanville Rancheria) i Nevadi (Alpine Colony, Carson Colony, Dresslerville Colony, Reno-Sparks Colony i Woodsford Colony). -Poznati su po izradi lijepih košara.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • R. H. Lowie, Etnographic Notes on the Washo (1939).
  • J. F. Downs, The Two Worlds of the Washo (1966)
  • E. M. Dangberg, comp., Washo Tales (tr. 1968).

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. „Tad Beckman”. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-10. Pristupljeno 2014-08-06. 

<gallery> Datoteka:Bandera Washo.png|Washo zastava. Datoteka:| </gallery>

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]

Šablon:Washoan