Wapishana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Wapishana (Uapichana, Ouapichianes, Oapixanas, Uapixana, Vapixana, Vapidiana, Valpidiana, Wapisiana, Wapisána, Wapixana, Wapitxâna, Wapixiana, Wapicána, Wapichána, Wapiachiyána), pleme američkih Indijanaca porodice Arawakan nastanjeno u južnoj Gvajani (9.000; 1993 SIL) i susjednom dijelu brazilske države Roraima (1.500). Njima pripadaju možda i plemenske skupine Atorai, Amariba i misteriozni Mawayana ili Maiopitian, poznatiji u ranijim vremenima kao Indijanci-Žabe.

Glavno selo Wapisianaca u vrijeme dolaska N. Guppyja bila je Karardanawa, koje je po njegovim riječima brojalo oko 200 stanovnika. Kuće su im bile kolibe od šiblja, pokrivene slamom, jednosobne, s hamakom (visećom ležaljkom) kao glavnim namještajem. Drugo selo koje Guppy spomnje je Karar-tun, naziva ga predstražom Karardanawe, i kaže da tu Wapisianci žive dok pobiru ljetinu na poljima koja tu imaju, ili dok bi krčili nova polja u šumi [1].

Na području Gvajane gdje se govori engleski Wapisianci nose engleska imena. Ovdje danas žive u selima Sand Creek, Sawariwau, Katoonarib, Potarinau, Achiwib, Karaudanawa, Aishalton, Awarewaunau, Maruranau i Shea.

Na području Brazila u općini Alto Alegre žive sa Makuxima na 7 rezervata AI Anta, AI Mangueira, AI Pium, AI Boqueirão, AI Raimundão, AI Sucuba i AI Barata/Livramento. U općini Boa Vista žive na rezervatima AI Araça, AI Ponta da Serra, AI São Marcos, AI Serra da Moça i AI Truaru. Na posljednjoj općini Bonfim imaju rezervate AI Bom Jesus, AI Canauanim, AI Jaboti, AI Manoa/Pium, AI Recanto da Saudade, AI Tabalascada i AI Jacamim (dijelom je i u općini Caracaraí).

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]