Vojvoda od Zhoua

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Portrert Vojvode od Zhoua u Sancai Tuhuiu
Portrert Vojvode od Zhoua u Sancai Tuhuiu
Ime
Ime predaka (姓): Ji (姬)
Osobno ime (名): Dan (旦)
Kurtoazno ime (字): nepoznato
Posthumno ime (謚): Wen (文)
Styled: Dan, vojvoda od Zhoua (周公旦)

Vojvoda od Zhoua (kineski: 周公; pinyin: Zhōu Gōng) bio je brat kralja Wua od Zhoua u drevnoj Kini. Samo tri godine nakon što je pobijedio dinastiju Shang kralj Wu je umro, ostavivši zadatak konsolidacije vlasti nove dinastije Vojvodi od Zhoua, koji je vladao kao regent. Vojvoda od Zhoua je ratovao protiv vladara istočnih država koji su se udružili s ostacima dinastije Shang kako bi se suprotstavili Zhoua. Te istočne oblasti su osvojene u pet godina.

Prema kineskoj legendi, nadipunio je 64 heksgarama i dovršio klasično djelo I Ching, ustanovio Rituale Zhou i stvorio Yayue kineske klasične muzike.

Godine 2004. kineski arheolozi su javili mogućnost da su iskopali grobni kompleks Zhou Gonga u Okrugu Qishan u provinciji Shaanxi.

Bog Snova

[uredi | uredi kod]

Vojvoda od Zhoua je također poznat i kao 'Bog Snova'. Ime mu dolazi od Konfucijeve izreke: 'Više ne sanjam Vojvodu od Zhoua' (što znači: Ne sanjam dobru vladavinu Vojvode od Zhou). Prema narodnoj predaji, ukoliko se nekome treba dogoditi važna stvar, Vojvoda od Zhoua će o tome tu osobu obavijestiti kroz san. Odatle dolazi kineski izraz 'Sanjanje Zhou Gonga' ili 'Viđenje Zhou Gonga' (npr. G. Zhou, 周公) što znači spavanje/drijemanje.

Zhou Gongova Knjiga povoljnih i nepovoljnih snova (周公解梦)

[uredi | uredi kod]

Postoji knjiga zvana 'Zhou Gongova Knjiga povoljnih i nepovoljnih snova' (周公解梦), koja govori o snovima u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Narod ih koristi kako bi analizom snova predskazao budućnost.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]