Póvoa de Varzim

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Villa Euracini)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Povoa de Varzim
port. Póvoa de Varzim

Povoa de Varzim - priobalje
Povoa de Varzim - priobalje

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Portugal
Distrikt Porto
Stanovništvo
Stanovništvo (2008.) 66.655
Urbano područje 38.257
Gustina stanovništva 812 st./km²
Položaj
Koordinate 41°22′46″N 8°45′36″W / 41.3795°N 8.76°W / 41.3795; -8.76
Nadmorska visina 6 m
Površina 82,1 km²
Povoa de Varzim na mapi Portugal
Povoa de Varzim
Povoa de Varzim
Povoa de Varzim (Portugal)
Ostali podaci
Poštanski kod 4490-4570
Pozivni broj +(351) 252
Veb-strana www.cm-pvarzim.pt

Povoa de Varzim (port. Póvoa de Varzim) je značajan grad u Portugaliji, smešten u njenom severozapadnom delu. Grad je važno naselje u sastavu okruga Porto, gde čini jednu od opština.

Povoa de Varzim je najpoznatije primorsko letovalište severne Portugalije. Razvoju turizma doprinosi i to što je grad jedno od retkih mesta u državi gde se može zakonito kockati.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Povoa de Varzim se nalazi u severozapadnom delu Portugalije. Od glavnog grada Lisabona grad je udaljen 350 kilometara severno, a od Portoa grad 35 severno.

Reljef: Povoa de Varzim se na severu portugalskog primorja, u priobalnom delu istorijske oblasti Minjo. Grad se obrazovao duž obale mora, koja je ovde ravna i peščana, te povoljna z razvoj turizma.

Klima: Klima u Povoi de Varzim je blaga umereno kontinentalna klima sa značajnim uticajem Atlantika i Golfske struje (velike količine padavina).

Vode: Povoa de Varzim leži na na obali Atlantskog okeana. Obala je ravna i peskovita, pa je izvanredna za primorski turizam.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Povoe de Varzim naseljeno još u vreme praistorije. Sve do početka 19. veka naselje je bilo nevažno ribarsko selo, a zatim je počeo razvoj turizma, prvo domaćeg, a u 20. veku i međunarodnog. To je i uticalo da grad u 20. veku zabeleži brz razvoj i rast stanovništva.

Grad je dobio gradska prava tek 1984. godine.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Po poslednjih procenama iz 2011. g. opština Povoa de Varzim ima oko 67 hiljada stanovnika, od čega oko 38 hiljada živi na gradskom području. Opština je gusto naseljena.

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]