Venerina padina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Venerina padina je dio Titeve glave, na lijevoj obali rijeke Zvonačke, u blizini Zvonačke banje, opština Babušnica, jugoistočna Srbija. Ime je dobila po biljci, u narodu poznata kao venerina vlas, djevojačka kosa ili gospina vlas (Adiantum capillus veneris L.)

Venerina vlas[uredi | uredi kod]

Venerina vlas

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz grupe paprati je prirodna rijetkost i nalazi se na spisku Crvene knjige flore Srbije. Papratnica "Venerina Vlas" je dekorativna biljka koje se uzgaja i kao sobna biljka. Široko je rasprostranjena u tropskim i suptropskim područjima. Na području Balkana nastanjuje mediteranske, primorske krajeve, na vlažnim stijenama pored izvora i potoka te na mjestima gdje postoje bunari, zidovi, te česme odnosno na području gdje ima više vlažnosti u blizini različitih vrsta mahovina, koje i same zahtijevaju puno vlage za razvoj.

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Venerina padina nalazi se pod zaštitom kao specijalni rezervat prirode, kao jedina i najsjevernija tačka rasprostranjenja ugrožene biljne vrste venerine vlasi - na području Republike Srbije. Rezervat se nalazi na bigrenoj terasi. Ova stijena ima izuzetno osjetljiv proces stvaranja koji je direktno vezan za proces oticanja termalnih voda. Nastala je prirodnim taloženjem bigra iz termalnih izvora Zvonačke banje.

Mogućnost nastanka staništa ove rijetke paprati te njenog opstanka na ovom području omogućila je blizina toplog izvora "Zvonačka Banja" te povoljna vlažnost staništa koji su ublažili lokalnu klimu. Ta vrsta je na području Srbije bila potpuno nestala ali je vraćena na svoje stanište postupkom reintrodukcije na područje ovog specijalnog rezervata.

Specijalni rezervat "Venerina padina" nalazi se u režimu zaštite I stepena te se na ovom području zabranjuje korišćenje prirodnih bogatstava. Zabranjeni su svi drugi oblici korišćenja ovog prostora i sve aktivnosti, osim izvođenja mjera zaštite zajednice Venerine vlasi, naučnih istraživanja i kontrolisane edukacije. Zbog ovih strogih mjera zaštite staništa Venerine vlasi stvoriće se povoljni uslovi za njen opstanak i time očuvati prirodnu raznolikost Srbije.[1]

  • Naziv: Venerina padina[2]
  • Kategorija zaštićenog područja: I kategorije,
  • Godina proglašenja: 2005.
  • Površina: 0 ha,
  • Režimi zaštite: I (prvog) stepana
  • Opština: Babušnica
  • Prvi upravljač: Hotel Mir - Zvonačka banja

Termomineralnu vodu koristi i lokalno stanovništvo, koje vodu često preusmjerava ka vikendicama, čime je dotok vode do staništa ugrožen. Često dolazi i do začepljenja mlaznica pomoću kojih voda preliva cijelo stanište usljed nagomilavanja mahovine i bigra. Akcijom Zavoda za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“ u Specijalnom rezervatu prirode uspostavljen je stabilan sistem dotoka termalne vode neophodan za opstanak rijetke vrste paprati na njenom jedinom staništu u Srbiji. Ovom prilikom, u cilju edukacije i ukazivanja na značaj zaštite ovog staništa, postavljena je i informativno edukativna tabla o značaju očuvanja ove vrste. Akciju su podržali, pomažući u izvođenju terenskih radova predstavnici Mjesne zajednice i mještani sela[3]

Reference[uredi | uredi kod]