Vampyros Lesbos

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vampyros Lesbos

José Martínez Blanco kao Morpho i Soledad Miranda kao Nadine u sceni
Režija Jesús Franco
Producent Artur Brauner
Karl Heinz Mannchen[1]
Scenario Jaime Chávarri
Jesús Franco[1]
Uloge Soledad Miranda
Ewa Strömberg
Andrés Monales
Dennis Price
Paul Müller
Muzika Jesús Franco
Manfred Hübler
Siegfried Schwab
Fotografija Manuel Merino[1]
Montaža Clarissa Ambach[1]
Studio Fénix Films
CCC Telecine Film[2]
Datum(i) premijere
15. jul 1971 (1971-07-15) (Zapadna Njemačka)
[3]
Trajanje 89 min.[1]
Zemlja  Zapadna Njemačka
 Španija[1]
Jezik njemački[1]

Vampyros Lesbos, u Njemačkoj poznat i sa podnaslovom Erbin des Dracula (sh. Nasljednica Dracule), a u Španiji originalno distribuiran i kao Las Vampiras (sh. Vampirice) je zapadnonjemačko-španski igrani film snimljen u režiji Jesusa Franca i premijerno prikazan 1971. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja njegove filmografije i najuticajnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja slobodnu adaptaciju romana Dracula Brama Stokera sa radnjom premještenom u suvremeno doba. Protagonistica, čiji lik tumači Ewa Strömberg, je američka pravnica koja radi u Turskoj i koju počinju opsjedati bizarni snovi i vizije u kojima se pojavljuje lijepa i privlačna žena (čiji lik tumači Soledad Miranda). Radnja prikazuje kako je posao odvede na jedan otok gdje se ispostavi da joj je klijentica neobična žena koja izgleda poput žene iz njenih vizija, ali prema kojoj, usprkos niza bizarnih i zastrašujućih događaja, osjeća neodoljivu privlačnost.

Franco se vampirskim motivima bavio ranije u nekoliko svojih filmova, od kojih je najpoznatiji Grof Dracula sa Christopherom Leejem u glavnoj ulozi, a gdje je također nastupala Soledad Miranda, i koji se često navodio kao jedna od najvjernijih adaptacija Stokerovog romana. Vampyros Lesbos, koji je snimao na lokacijama u Turskoj, se, pak, isticao daleko više eksplicitno erotskim sadržajima, ali Francovim vještim korištenjem simbolike u snoviđenjima, te neobično psihodelične muzike Siegfrieda Schwaba koja će decenijama kasnije inspirirati brojne muzičare. Posebne je pohvale dobio Mirandin nastup, koji se smatra najboljim u njenoj karijeri, ali i koji je bio posljednji, s obzirom da je nedugo nakon snimanja tragično preminula u prometnoj nesreći.

Film je originalno prikazan u Zapadnoj Njemačkoj. U Francovoj rodnoj Španiji, koja je tada još uvijek bila pod autoritarnim frankističkim režimom i pod neupitnim uticajem Katoličke crkve, je pak film postao predmetom oštrih cenzorskih zahvata, te je prikazan godinama kasnije isječen do neprepoznatljivosti. Franco je upravo zbog toga napustio Španiju, te je najveći dio ostatka karijere proveo u inozemstvu. Sličnim motivima se bavio i kasnije, te se njegova tri filma - Macumba sexual (1983), Vampire Blues (1999) i The Snakewoman (2005) - ponekad nazivaju neslužbenim remakeovima Vampyros Lesbos.


Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

[1]


Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Browning, John Edgar; Picart, Caroline Joan (2010). Dracula in Visual Media:Film, Television, Comic Book and Electronic Game Appearances, 1921-2010. McFarland. ISBN 0786433655. 

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Browning, 2010. p.183
  2. "Credits: Las Vampiras". British Film Institute. London. http://ftvdb.bfi.org.uk/sift/title/385640?view=credit. Pristupljeno 28. IX 2012. 
  3. "Vampyros Lesbos - Erbin des Dracula" (njemački). Filmportal.de. Arhivirano iz originala October 23, 2012. http://www.webcitation.org/6BdyotB13. Pristupljeno 23. X 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]