Univerzitet u Zambiji

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet u Zambiji
University of Zambia
Logo univerziteta
University of Zambia School of Engineering.jpg
Historija
Moto Služba i izvrsnost
Osnivanje 12. jul 1966.
Administracija
Kancelar Ngwira Lackson
Vicekancelar Luke Evuta Mumba
Lokacija
Sedište
  – grad
  – savezna država

Lusaka
 Zambija
Službene stranice
www.unza.zm

Univerzitet u Zambiji (engleski: University of Zambia) najstariji je i najveći univerzitet u Zambiji. Ovaj javni istraživački univerzitet osnovan je 1966. godine u Lusaki. Nastava i istraživanja na univerzitetu odvijaju se na engleskom jeziku.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prve ideje o osnivanju institucije visokog obrazovanja u Lusaki pojavile su se kod vlasti Severne Rodezije (današnja Zambija) pre početka Drugog svetskog rata, ali se od njih odustalo nakon njegovog početka. Kolonijalne vlasti želele su da Visoku školu za centralnu Afriku podstaknute razvojem visokog obrazovanja u drugim delovima kontinenta.

Savet Centralne Afrike imenovao je istražni komitet za ispitivanje izodivosti ideje koji je predložio osnivanje visoke škole. Novo istraživanje o obrazovnim potrebama centralne Afrike je 1952. godine proveo Sir Alexander Carr-Saunders koji je svoj izveštaj objavio sledeće 1953. godine. Vlada Južne Rodezije (današnji Zimbabve) prihvatila je osnivanje mešanog koledža otvorenog za studente svih rasa dok je komisija predložila da se koledž otvori u Salisburyju. Manjinsko pro-segregacijsko mišljenje priložio je Alexander Kerr koji je otvaranje mešanog koledža smatrao neizvodivim i koji je predložio otvaranje koledža za ne-Evropljane u Lusaki.

Politička klima rasističkog i međunarodno nepriznatog belačkog režima u Severnoj Rodeziji učinila je ideju o osnivanju mešane institucije visokog obrazovanja u Lusaki neostvarivom u 1950-im i ranim 1960-im godinama. 1963. lokalne vlasti Severne Rodezije sastavile su novu komisiju u nameri da osnuju novu autonomnu instituciju koja ne bi imala veze sa univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Republika Zambija stekla je neovisnost 1964. godine pod vodstvom predsednika Kennetha Kaundae. 1965. donet je i zakon o osnivanju univerziteta, a institucija je osnovana 13. jula 1966.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]