Tupac Shakur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

(Tupac Amaru Shakur) (16. jun 1971. - 13. septembar 1996.), bio je američki reper, pesnik i glumac


Iako je od njegovog ubistva prošla jedno desetljeće on je i dalje reper sa najviše prodanih albuma u historiji ove vrste muzike - 44,5 miliona prodatih originalnih albuma u Sjedinjenim Američkim Državama (dok se smatra da je, računajući i piratska izdanja,prodato preko 200.000.000 albuma na globalnom nivou).

Većina njegovih pjesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. Tupak je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pjesmama.

Počeci[uredi | uredi kod]

Tupak nikad nije upoznao svog biološkog oca, a njegov očuh Dr. Mutulu Šakur je veliki dio svog života proveo u zatvoru. Kada je Tupakova majka (Afeni Šakur) saznala da je zatrudnjela, nalazila se u zatvoru pod optužnicom za bombaški napad. Odlučivši da se sama zastupa pred sudom, obranila se od optužnice i izašla iz zatvora mjesec dana prije porođaja.

U 12-oj godini Tupak se pridružio glumačkoj grupi u Harlemskom teatru i glumio "Trevisa" u poznatoj predstavi "Sunčevo uzdizanje".

1986. godine Tupakova majka i njena sestra preselili su se u Baltimor u Merilendu. Tada se i upoznao sa kasnije vrlo bliskom prijateljicom i poznatom glumicom, suprugom Vila Smita, Jadom Pinket. Sa repom je počeo pod nadimkom MC New York. Prva pjesma je bila inspirirana kontrolom oružja, s obzirom da je Tupakov drugar ubijen neposredno prije toga.

Dvije godine kasnije, Afeni je imala problema u nalaženju posla, a i postala je zavisna od kreka i porodica se preselila u Marin Siti u Kaliforniji. Tupak je kasnije izjavio da je to bio trenutak kada je "skrenuo sa pravog puta". 1988. njegov očuh je osuđen na 60 godina zatvora za oružanu pljačku, poslje dugogodišnjeg skrivanja (Mutulu Šakur je godinama bio na listi FBI kao jedan od 10 najtraženijih).

Tupak je počeo da provodi sve više vremena na ulici, da prodaje drogu, ali je istovrememno stekao prijatelje koji su mu pomogli da se probije u muzici. Tupak je sa svojim drugovima Raj Luvom i Dj Dizijem oforimo rap grupu Striktli doup. Pjesme koje su snimili su objavljene 2001. pod nazivom "Tupak Šakur: Izgubljene pjesme".

1990. godine Tupak se pridružio grupi Digital Andergraund kao reper i plesač.

Uspon ka slavi[uredi | uredi kod]

1991. godine Šakur je objavio svoj prvi solo album 2Pacalypse Now. Ovaj album se bavio nasiljem protiv policije i izazvao je mnogo kritike, čak toliko da je podpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Dan Kvejl izjavio da taj album "nema mjesta u američkom društvu".

Njegov drugi album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. mu je doneo i prva dva mega-hita Keep Ya Head Up i I Get Around.

Kao dijete Šakur je sanjao da glumi u Šekspirovim komadima. Iako mu to nikada nije pošlo od ruke, postigao je veliki uspjeh kao filmski glumac. Prvi put se pojavio u spotu Digital Andergraunda Same Song. Prvi film u kome je glumio bio je Juice, snimljen 1991, za koji je dobio odlučne kritike, uključujući i onu magazina Roling Stoun. Tupak je glumio u još pet filomva Poetic Justice (sa Dženet Džekson), Above the Rim, Gridlock`d (sa Timom Rotom), Bullet (sa Mikijem Rurkom) i Gang Related (sa Džejmsom Belušijem). Scenario za film Baby Boy je napisan za Tupaka, ali je on ubijen prije nego što je snimanje počelo. Taj film je snimljen 2001. godine, pet godina poslije Tupakove smrti.

Oktobra 1991. u Oklandu u Kaliforniji Tupaka su zaustavila dva policajca zbog toga što je navodno prešao ulicu na pogrešnom mjestu. Policija ga je onda prozivala zbog njegovog imena, i kada im je Tupac rekao da mu daju kaznu i da ga ostave na miru, policajci su ga prebili i olupali glavu o trotar. Šakur je podneo krivičnu prijavu protiv policije, zahtijevajući odštetu od 10 miliona dolara, ali su se na sudu nagodili da mu policija isplati 42 hiljade dolara.

Oktobra 1993. Tupak je primijetio da se dva pijana policajca van dužnosti iživljavaju nad crnim motoristom na ulici. Tupak im je rekao da ga ostave na miru, zatim policajci van duznosti su prisli pucali na njegova kola. Tupak je potegao pištolj i ranio obojicu (jednog u nogu, drugog u zadnjicu). Kako je kasnije ustanovljeno da su obojica policajaca bili pod utjecajem alkohola optužnica protiv Tupaka je povučena.

Krajem 1993. Tupak je oformio grupu Thag Lajf sa nekoliko prijatelja,uključujući svog polubrata Moprema,Big Sjuka i Rejted Era. Grupa je izdala svoj prvi album Thug Life:Album 1 koji je(iako je bio bojkotovan od dobre broja medija zbog toga što je bio prepun pjesama koje se bave problematičnim temama (nasiljem i krminalom) prodan u više od 500 hiljada primjeraka. Grupa Tag Lajf se raspala poslije Šakuruovog izlaska iz zatvora.

Decembra 1993. Šakur je optužen da je silovao jednu djevojku u svojoj hotelskoj sobi. Po njegovoj verziji priče,upoznao je obožavateljku u diskoteci,a zajednički poznanici su mu je opisali kao "djevojku koja želi više od upoznavanja". Djevojka je sa njim imala oralni seks na podijumu za ples,a zatim su se vratili u Tupakovu sobu. Sljedeće noći,ona ga je posjetila u njegovoj hotelskoj sobi njih dvoje su ponovo imali snošaj. Tupakovi prijatelji su ih prekinuli sa željom da i oni stupe u seksualni odnos sa djevojkom. Tupak je zgrožen napustio sobu i otišao da spava u drugu sobu. Sa druge strane,djevojka ga je optužila da je ohrabrivao tu trojicu ljudi,da je vukao za kosu i da je i on učestvovao u silovanju. Šakur je to porekao,ali 7.februara 1995 Tupak Šakur je osuđen na četiri i pol godine zbog POKUŠAJA silovanja.

Prvo ranjavanje[uredi | uredi kod]

Neposredno prije izricanja presude, Šakur je upucan sa pet metaka na ulazu u jedan njujorški muzički studio. Tupak je svoje viđenje ranjavanja iznio u intervjuu magazinu Vajb.

Noći 30.novembra 1994. Šakur, i njegov menadžer i dva prijatelja stigli su do studija u kome je Tupak trebalo da snimi pjesmu sa jednim njujorškim reperom. Tupak je primetio dva sumnjiva čoveka na ulazu u studio,ali pošto je,kako je sam izjavio,bio pod utjecajem marihuane, nije reagirao. On je,jednostavno, pretpostavio da su njih dvojica osiguranje repera Notorius Bigi,sa kojim je Tupak u to vrijeme još bio prijatelj - ( Tupac je Biggija uveo u rep igru. Prije toga, Biggie je bio beskućnik, Tupak ga je podigao, kao i mnoge druge ljude.)

Ta dva čovjeka su prišla Tupaku i njegovim prijateljima sa pištoljima kalibra 9 milimetara. Natjerali su sve da legnu na pod, ali je Tupak nastavio da stoji. Ti ljudi su zahtijevali da skine svoj nakit, što je on odbio. Kada je Tupak krenuo da potegne pištolj, Tupak je pogodjen u testis. Pao je na pod i pogođen je sa još četiri metka. Pljačkaši su mu oteli nakit koji je bio vrijedan više od 40.000. dolara.

Kada se osvijestio, krenuo je liftom prema studiju, gde su ga Notorius Big,reper i producent P.Didi, reper Lil Ciz i drugi čekali. Niko nije htio da mu pomogne niti da ga pogleda. Tupak je kasnije, u intervjuu Vajbu, izjavio da su oni šokirani što je živ. Tupakove prve riječi, kada je shvatio da je pogođen pet puta, su bile: "Zovite moju mamu i javite joj da sam dobro i smotajte mi džoint". Tupaku je također bilo sumnjivo što njegovim prijateljima pljačkaši nisu skinuli nakit.

Tupak je preživio ovaj napad i napustio je bolnicu sljedeći dan, jer mu se činilo da nije dovoljno siguran. Na suđenju za silovanje pojavio se u invalidskim kolicima sa brojnim osiguranjem.

Zatvor[uredi | uredi kod]

Šakur je počeo da služi zatvorsku kaznu od četiri i po godine februara 1995. godine. Ubrzo zatim, njegov mulitmilonski prodavan album Me Against The World je izašao. Šakur je time postao jedini muzičar u historiji čiji je album bio na prvom mjestu po prodaji dok je on bio u zatvoru. U zatvoru se oženio svojom dugogodišljom djevojkom Keišom Moris, ali su se kasnije razveli. Također je imao više vremena za čitanje, tako da je pročitao neka od djela Nikola Makijavelija kao i Sun Cuovu "Umjetnost Rata".

U septembru, poslije skoro osam mjeseci, Tupak je izašao iz zatvora. Kauciju od 1,4 miliona dolara platio je Sjudž Najt, vlasnik izdavačke kuće Death row Records. U zamenu za plaćanje kaucije, Šakur se obavezao da izda tri albuma za Death Row Records.

Za vrijeme koje je proveo u zatvoru, Tupak je napisao scenario pod nazivom "Live 2 tell".

Po izlasku iz zatvora[uredi | uredi kod]

Odmah po izlasku iz zatvora Šakur se vratio snimanju pjesama, spotova i filmova. Oformio je novu grupu Outlawz i izdao poznatu pjesmu Hit `Em Up u kojoj bijesno napada Notorious B.I.G.-a i sve u vezi sa njim i njegovom ekipom. Tupak je bio uvjeren da Notorious B.I.G. umiješan u napad na njega i smatrao je da se u tekstu pjesme "Ko te je upucao" Notorious B.I.G. otovreno hvali time da je umiješan u napad na Tupaka. Notorus B.I.G. je to porekao, ali su njih dvojica ostali neprijatelji do Tupakove smrti. Notorius Big je ubijen šest mjeseci poslije Tupaka.

Februara 1996. Šakur je izdao svoj četvrti solo album "All Eyez On me/Sve oči na mene". Dupli album se računao kao dva od tri albuma koje je Tupak trebalo da izda za Death Row Records. Ovaj album je prodan u više od 9 miliona kopija i smatra se za jedan od najboljih rep albuma u historiji.

Šakur je nastavio da snima pjesme za Death Row Records. Snimio je u 1996. godini više pjesama nego bilo koji muzicar u cijeloj životnoj karijeri. Većina pjesama je izišla poslije njegove smrti, iako je još mnogo pjesama ostalo neobjavljeno.