Trovanje gvožđem

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Trovanje gvožđem je prezasićenost gvožđem uzrokovana velikim unosom velikog viška gvožđa. Ona je akutne prirode. Do ove pojave može da dođe prvenstveno kod mlade dece koja su konzumirala velike količine suplementacionih pilula gvožđa. One podsećaju na bombone i u širokoj su upotrebi, između ostalog i od strane trudnica. Aproksimativno 3 grama je letalno za dvogodišnje dete[1].

Restrikcije veličine pakovanja kontejnera suplemenata su u upotrebi u SAD-u. Granica od 250 mg elementarnog gvožđa se koristi od 1978. Primena ovih preporuke za veličinu pojedinačna pakovanja se smatra da je dovela do umanjenja broja fatalnosti od nekoliko godišnje do praktičnog odsustva od 1998.[2][3] Nisu poznati slučajevi trovanja gvožđem koji bi bili vezani za iskopavanje i preradu rude gvožđa.

Toksične doze[uredi - уреди | uredi izvor]

Potencijalna toksičnost se može proceniti iz količine unetog gvožđa. Terapeutska doza za anemiju usled deficijencije gvožđa je 3–6 mg/kg/dan. Toksični efekti počinju da se javljaju u dozama iznad 10–20 mg/kg elementarnog gvožđa. Unos više od 50 mg/kg elementarnog gvožđa proizvodi jaku toksičnost.[4]

  • 325-mg tableta fero sulfata sadrži 65 mg (20%) elementarnog gvožđa
  • 325-mg tableta fero glukonata sadrži 39 mg (12%) elementarnog gvožđa
  • 325-mg tableta fero fumarat sadrži 107.25 mg (33%) elementarnog gvožđa

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Iron Toxicity, What You Don't Know
  2. Tenenbein, M. (June 2005). "Unit-Dose Packaging of Iron Supplements and Reduction of Iron Poisoning in Young Children". Arch Pediatr Adolesc Med. 159: 557–560. http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/full/159/6/557. Pristupljeno 2011-11-30. 
  3. AAPCC Annual Reports, American Association of Poison Control Centers.
  4. Iron Poisoning Overview

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).