Touchpad

Izvor: Wikipedia
Broom icon.svg Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje da bi se dobio kvalitetniji članak. Sređivanje podrazumeva dodavanje interviki-veza, kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta i slična uređivanja, kako bi se dobio karakter pravog Vikipedijinog članka.
Pogledajte kako se menja strana za pomoć, ili stranu za razgovor. Uklonite ovaj template kada završite.
Broom icon.svg
Ovaj članak zahtijeva stilsku doradu. Članak treba preurediti tako da stilom zadovoljava zahtjeve Wikipedije.


Touchpad je zamjena za miša na prenosivim računarima i rijetkim tastaturama. Baš kao i za sličnu periferiju (tastature i miševi) , za upravljanje touchpadom je zadužen X server – dio sistema koji je zadužen za prikazivanje svakog grafičkog interfejsa (skraćenica GUI). X server uglavnom nema problem s prepoznavanjem i konfiguracijom touchpadova. Za fino podešavanje touchpada potrebno je ručno urediti glavnu konfiguracijsku datoteku (xorg.conf) ili koristiti neki grafički alat, npr. gsynaptics ili ksynaptics. Da bi ti grafički alati radili potrebno je dodati nekim editorom teksta ovu liniju u xorg.conf datoteku (obično se nalazi u /etc/X11/xorg.conf), u sekciju "InputDevice".Poslije toga treba snimiti datoteku xorg.conf (potrebne su administratorska ovlašćenja za to) i restartovati X server. Tada se svaki dostupni aspekt touchpada može podešavati, bilo sa CLI programom: synclient ili GUI programom gsynaptics. Zgodna stvar je da se touchpad ugasi automatski kada je ukopčan eksterni miš. To se izvodi tako što se napravi tekstualna datoteka. /etc/udev/rules.d/50-synaptics.rules i u nju doda ovaj sadržaj: ACTION=="add", SUBSYSTEM=="input", ID_CLASS="mouse", RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=1"

ACTION=="remove", SUBSYSTEM=="input", ID_CLASS="mouse", RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=0"

                                  16

Zahtjeva restart X-a. Touchpad varira u velicini ,ali rijetko su veci od 40 kvadratnih centimetara (oko 6 kvadratnih inca).Takodje se mogu naci na PDA (personal digital assistants) uredjajima.