Toranj Juche

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Toranj Juche
Kim Jong-il (osporeno), 1982.
bronca, granit, 170 m
Pjongjang, Sjeverna Koreja

Toranj Juche ili formalnije Toranj ideologije Juche (korejski: 주체사상탑) je spomenik u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, koji je nazvan i podignut u čast ideologije Juche, čijim se začetnikom smatra sjevernokorejski vođa Kim Il-sung. Toranj je izgrađen 1982. godine kao spomenik povodom Kimova 70. rođendana, a nalazi se na istočnoj obali rijeke Taedong, nasuprot Trga Kim Il-sunga. Kao službeni dizajner tornja navodi se Kimov sin i nasljednik, Kim Jong-il, međutim razgovori sa sjevernokorejskim dužnosnicima navode drugačije informacije.

Cjelokupna struktura, koja se sastoji od baze i tornja, visoka je 170 metara. Sam toranj visok je 150 metara, a sastoji se od 25,550 kamenih blokova, svaki koji komemorira jedan dan u životu Kim Il-sunga (mada bez dodatnih dana u prijestupnim godinama), a na čijem se vrhu nalazi 20-metarska metalna baklja u obliku plamena. Toranj ima i dizalo pomoću kojeg je moguće doći do platforme ispod baklje i razgledavati grad. Baza tornja sadrži brojne sobe u kojima se nekad prikazuju filmovi koji objašnjavaju ideološku važnost samoga tornja. Sa svojih 170 metara, toranj Juche je drugi najviši spomenik takve vrste u svijetu, iza spomenika u San Jacintu, koji je samo 2.9 metara viši.

Ispred tornja, spojena s njim, nalazi se 30-metarska statua koja prikazuje tri idealizirana lika, svaki koji u ruci drži jedno oruđe – radnik nosi čekić, seljak nosi srp, a "radnički intelektualac" kist za pisanje. Radi se o klasičnom socrealističkom kipu koji uvelike podsjeća na sovjetski Radnik i kolhoznica. Oko tornja se nalazi i šest manjih skupina statua visine 10 metara, a koji simboliziraju stupove ideologije. Sastavni dio tornja je i zid s 82 "plakete prijateljstva" od strane podrške izvana i studijskih grupa.