The Sisterhood of the Traveling Pants

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

The Sisterhood of the Traveling Pants ili Sestre po farmerkama je serija omladinskih romana američke književnice En Brašers. Prvi roman iz serija je objavljen 2001. godine. Priča prati četri prijateljice - Karmen, Lenu, Bridžit i Tibi - i njihove doživljaje prvog leta koje provode odvojeno.

Priča[uredi - уреди | uredi izvor]

Lena, Karmen, Tibi i Bridžit najbolje su drugarice, a žive u Vašingtonu DC. Njihove majke su zajedno pohađale časove aerobika za trudnice. One su bile septembarska grupa i počele su da druže. To je bila neobična družina: Lenina majka, ambiciozna Grkinja, koja sama sebi plaća školu za socijalne radnike; Tibina majka, mlada radikalka; Bridžitina majka, bogatašica-skorojevićka iz Alabame; i Karmenina majka, Portorikanka u klimavom braku. Prvo se rodila Lena, zatim Bridžit, pa Tibi, pa Karmen. I posle porođaja, njihove majke su nastavile da se druže. Ali, kada je Bridžitina majka umrla od depresije, ostale tri su prekinule svoje druženje, kao da među njima postoji neka tajna. Ipak, devojčice nisu prekidale svoje prijateljstvo.

Karmen i Lena išle su u običnu državnu školu, Bridžit u privatnu školu, a Tibi u otkačenu školu Zagrljaj, gde deca, umesto na stolicama, sede na punjenim džakovima, i gde nema nikakvog ocenjivanja. Ipak, devojke su po svaki dan uspevale da provedu nekoliko sati zajedno, a vikendima se nisu razdvajale. I one su bile prilično neobična ekipica: lepotica Lena, atleta Bridžit, buntovnica Tibi, i Karmen, koja za sebe kaže da je prznica i ona koja najviše brine da one ostanu na okupu.

Devojke je trebalo da provedu svoje prvo leto razdvojene. Lena i njena mlađa sestra Efi išle su kod babe i dede u Grčku, Karmen kod svog oca u Južnu Karolinu, Bridžit u fudbalski kamp Baja Kalifornija, a Tibi je ostajala kod kuće. Poslednjeg popodneva koje su provodile zajedno, Tibi je primetila jedne Karmenine farmerke i rekla da ih želi. Nakon što su sve probale farmerke i videle da svima savršeno stoje, osnovale su Sestrinstvo. Od te večeri, one su Sestre po Farmerkama. Glavna pravila su da svaka nosi Farmerke dve nedelje, a onda ih pošalje sledećoj. Prvo ih je uzela Lena, pa Tibi, pa Karmen, pa Bridžit, a onda obrnuto.

Film (2005)[uredi - уреди | uredi izvor]

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]