The Last Movie

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Last Movie
Režija Dennis Hopper
Producent Paul Lewis,
Bob Rafelson,
Michael Gruskoff (izvršni)
Scenario Dennis Hopper,
Stewart Stern
Uloge

Dennis Hopper
Stella Garcia
Julie Adams
Sylvia Miles
Peter Fonda
Henry Jaglom
Michelle Phillips
Kris Kristofferson

Tomas Milian
Muzika Severn Darden
Chabuca Granda
Kris Kristofferson
John Buck Wilkin
Fotografija László Kovács
Montaža Dennis Hopper,
David Berlatsky,
Antranig Mahakian
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
septembar 1971 (1971-09) (Venecija)
Trajanje 108 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 1 mil. $

The Last Movie (sh. Posljednji film) je američki igrani film snimljen u režiji Dennisa Hoppera i premijerno prikazan 1971. godine, poznat kao jedan od prvih velikih neuspjeha Novog Hollywooda.

Hopper u filmu tumači ulogu protagonista, kaskadera po imenu Kansas, koji je zajedno sa hollywoodskom ekipom došao snimati vestern u Peruu, a nakon završetka snimanja odlučio ostati u toj zemlji. Radnja prikazuje kako otkrije kako seljaci u mjestu gdje se snimao film nastavljaju snimanje, ali bez filmskih trikova i sa pravim mecima, što izaziva ljudske žrtve i krvoproliće.

Hopper je The Last Movie nastojao snimiti godinama, ali se prilika pružila tek zahvaljujući izuzetnom uspjehu njegovog prvijenca Easy Rider. Studio Universal Pictures mu je dao relativno visok budžet i svojevrsni "carte blanche" da snimi film upravo kakav želi. Na njega je Hopper poveo veliki broj poznanika i prijatelja, među kojima su bili pjevač Kris Kristofersson i režiser Samuel Fuller, te se ono, velikim dijelom zahvaljujući Hopperovoj ovisnosti o alkoholu i drogama pretvorilo u kaos. Kada je film konačno završen, Hopper je od nekoliko sati materijala izmontirao verziju s konvencionalnom naracijom, ali ga je na to njegov prijatelj Alexander Jodorowsky ismijao i nagovorio da snimi verziju u kojoj bi koristio ne-kronološku naraciju i razne nekonvencionalne tehnike. Iako je nakon premijere na venecijanskoj Mostri dobio nagradu kritike, kasnije je postao predmetom žestokih kritika i predstavljao potpuni komercijalni promašaj. Nekoliko godina je ušao u izbor autora knjige Pedeset najgorih filmova svih vremena, a sam Hopper je gotovo cijelu deceniju bio praktički prognan iz Hollywooda.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]