The Great Northfield Minnesota Raid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Great Northfield Minnesota Raid
RežijaPhilip Kaufman
ProducentJennings Lang
ScenarioPhilip Kaufman
NaracijaPaul Frees
UlogeCliff Robertson
Robert Duvall
MuzikaDave Grusin
FotografijaBruce Surtees
MontažaDouglas Stewart
StudioRobertson and Associates
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
12. 5. 1972 (1972-05-12)
Trajanje91 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Great Northfield Minnesota Raid (sh. Veliki prepad na Northfield u Minnesoti), u Jugoslaviji prikazan kao Banda Colea Youngera i Jesseja Jamesa, je američki vestern film snimljen 1972. godine u režiji Philipa Kaufmana. Radnja se temelji na stvarnim događajima, odnosno prikazuje aktivnosti bande James-Younger, grupe bivših južnjačkih gerilaca koja je godinama nakon završetka američkog građanskog rata izvodila pljačke banaka, vlakova i poštanskih kočija na Srednjem zapadu. Protagonist, koga tumači Cliff Robertson, je Cole Younger, jedan od njenih vođa koji je prethodno prihvatio ponudu o amnestiji, ali pod pritiskom Pinkertonovih agenata na kraju odlučuje izvesti pljačku banke u gradu Northfield u državi Minnesota, a koja će se na kraju pretvoriti u jedan od najspektakularnijih događaja u historiji Divljeg Zapada.

Kaufmanu je The Great Northfield Minnesota Raid predstavljao prvi film napravljen za jedan veliki hollyoowdski studio. Za njega se pripremao pažljivo studirajući historijske materijale. Iako se u potpunosti nije držao činjenica, u velikoj mjeri je predstavljao "dekonstrukciju" dotadašnjih mitova o Divljem zapadu, odnosno u tome se oslanjao tada u Hollywoodu popularni trend tzv. revizionističkog vesterna. Kaufman je, sa druge strane, zbivanja nastojao prikazati i sa velikom dozom crnog humora i ironije. Zato je slabo poznati i u popularnoj kulturi obično ignorirani Cole Younger prikazan kao pravi "mozak" bande, dok je njegov suučesnik Jesse James, dotada u hollywoodskim i drugim vesternima slavljen kao svojevrsni narodni junak, u izvedbi Roberta Duvalla prikazan kao krvoločni i ne previše "bistri" psihopat.

The Great Northfield Minnesota Raid je postigao veliki uspjeh, a Kaufman se nametnuo kao jedan od autora tzv. Novog Hollywooda. Deceniju kasnije je jugoslavenski sineast Branko Baletić upravo Kaufmanovo ostvarenje navodio kao uzor za svoju popularnu filmsku komediju Balkan ekspres.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]