Tao-Klardžeti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kraljevstvo Tao-Klardžeti (gruzijski: ტაო–კლარჯეთის სამეფო; T'ao-K'larjetis samepho) je izraz koji se kao konvencija od strane modernih historičara koristi za opisivanje historijskih jugozapadnih gruzijskih kraljevstava i kneževina koje se danas nalaze na području sjeveroistočne Turske i njenih provincija Erzurum, Artvin, Ardahan i Kars. Na početku su se koristili samo izrazi za dvije najvažnije provincije Tao i Klardžeti koje su pokrivale gruzijske zemlje od “Gruzijske klisure” (tur. Gürcü Boğazı) na jugu do Malog Kavkaza na sjeveru.

Oblast se kroz historiju sastojala od sljedećih pokrajina: zapadno od Arsiani planina (tur. Yalnızçam Dağları) su bile Tao/Tayk, Klardžeti i Šavšeti, a na istoku Samtskhe, Erusheti, Javakheti, Artaanii Kola. Njihovu geografiju i reljef su određivale planine i porječja Čorohija (tur. Çoruh) i Mtkvarijka (tur. Kura).

Položaj Tao-Klardžetija na granici dviju velikih carstava Zapada i Istoka, kao i to da je kroz nju prolazio jedan od ogranaka Puta svile značio je da je bila predmetom raznih političkih uticaja. Od 9. do 11. vijeka su tom oblašću vladali tzv. Iberijski Bagratidi, i imala je važnu ulogu u ujedinjenju gruzijskih kneževina u jedinstvenu feudalnu državu 1008.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]