Sweave

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sweave је потпрограм у статистичком програмском језику R који омогућава интеграцију Р кода у LaTeX или LyX докуменатима. Циљ је "креирање динамичких извештаја, који се могу аутоматски ажурирати уколико се промене податаци или анализе".[1]

Анализа података се врши у тренутку писања извештаја, тачније, у тренутку састављања Sweave код са Sweave (тј., у суштини са Р) а потом са LaTeX. Ово може олакшати стварање ажурираног извештаја за аутора.

Зато што су Sweave фајлови заједно са свим спољашњим Р подацима који би могли да се набављају од њих и датотека са подацима садржи све информације потребне да се врати на анализу података. Sweave има потенцијал да направи истраживање транспарентније и репродукованије другима.[2] Међутим, ово је само случај када аутор чини Р податке и Sweave код доступим. Ако аутор само објављује његов PDF резултат документа или штампане верзије, извештај креиран помоћу Sweave није више транспарентан или репродукован у истом извештају.

Види још[uredi - уреди | uredi izvor]

Референце[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Leisch, Friedrich (2002). "Sweave, Part I: Mixing R and LaTeX: A short introduction to the Sweave file format and corresponding R functions" (PDF). R News 2 (3): 28–31. Pristupljeno 22. 01. 2012.  Check date values in: |accessdate= (help)
  2. Pineda-Krch, Mario (17. 01. 2011). "The Joy of Sweave – A Beginner’s Guide to Reproducible Research with Sweave". http://www.math.ualberta.ca/~mlewis/links/the_joy_of_sweave_v1.pdf. pristupljeno 22. 1. 2012. 

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi izvor]