Staklasto tijelo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijagram ljudskog oka: Staklasto tijelo (12)

Staklasto tijelo (lat. corpus vitreum) je dio oka koji najvećim dijelom ispunjava unutrašnjost očne jabučice (bulbus oculi). Svojim prednjim dijelom ono je u vezi sa očnom lećom, a pozadi i sa strana je u vezi sa unutrašnjom očnom ovojnicom, odnosno mrežnicom.

Staklasto tijelo ima želatinoznu strukturu i normalno je potpuno providno. Kod bolesnih stanja ovojnica oka i očnog sočiva, dolazi i do promjena u staklastom tijelu. U njemu se može pojaviti krv (hemoftalmus) ili gnoj (endoftalmitis). Probojne povrede oka mogu dovesti do isticanja vitreusa, što za posljedicu može imati sušenje, odnosno atrofiju oka.

U staklovini mogu nastati flotirajuće mutnine koje se označavaju kao "leteće mušice" (engl. floaters). One su obično bezazlene. Tokom starenja dolazi do skvrčavanja vitrealnog tijela, a mogu se pojaviti i adhezije s mrežnicom, koje opet u nekim slučajevima dovode do ablacije mrežnice. Vitrealna kirurgija je dio očne kirurgije kojom se neprozirno staklasto tijelo zamijeni fluidnim prozirnim medijem (zrak ili silikonsko ulje). Ta se operacija zove vitrektomija.


Star of life.svg Nedovršeni članak Staklasto tijelo koji govori o medicini je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.