Songun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sjeverna Koreja je najmilitariziranija zemlja na svijetu, a broj aktivnih, rezervnih i paravojnih formacija Korejske narodne armije gotovo je jednak broju stanovnika u dobi od 25 do 40 godina.

Songun (korejski: 선군정치) je naziv za službenu vojnu politiku Sjeverne Koreje temeljem koje Korejska narodna armija ima prioritet prilikom alokacije resursa i državnih pitanja. Naziv se često prevodi kao "vojska prije svega". Songun služi kao oslonac državne i ekonomske politike Sjeverne Koreje i to kroz tri aspekta:

  1. "Songun politika" dominira političkim sustavom
  2. "Songun ekonomska izgradnja" dominira ekonomskim sustavom
  3. "Songun ideologija" služi kao ideološka osnova

Songun kao politika izdiže Korejsku narodnu armiju do razine državne funkcije, sukladno trećem stupu Kim Il-sungove Juche ideologije. Narodna armija tako zauzima prvo mjesto u sjevernokorejskom društvu te ima prioritet u vladinoj politici. Osim što dominira unutarnjom, Songun vodi i vanjsku politiku Sjeverne Koreje. Sama ideologija nastala je po uzoru na maoističke koncepte, a njezinim se začetnikom smatra Kim Jong-il, koji je istu iskoristio kako bi uspješno proveo tranziciju vlasti 1994. godine. Ona je kasnije unesena i u ustav te egzistira paralelno s Juche politikom.