Simferopoljski incident

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Simferopoljski incident je naziv za nasilni incident koji se zbio 18. februara 2014. godine u gradu Simferopolju za vrijeme trajanja Krimske krize i rezultirao smrću jednog ukrajinskog vojnika i jednog pripadnika ruskih paravojnih formacija, odnosno ranjavanjem više osoba. O detaljima događaja ne postoje vjerodostojne informacije, odnosno postoje dvije različite verzije - jedna koju navode ukrajinske i druga koju navode krimske, odnosno ruske vlasti.

Prema ukrajinskog verziji, do incidenta je došlo u 15 sati, kada je Fotogramatski centar Centralne vojno-topografske i navigacijske uprave, koji se nalazio u okviru ukrajinske vojne baze u Simferopolju, napalo oko 15-ak maskiranih napadača, nastojeći prodrijeti u nju i otvarajući vatru iz automatskog oružja. Pri tome je smrtno ranjen vojnik Serhij Kokurin, a još dva vojnika su ozlijeđena; ostali su se zabarikadirali u zgradi. Do kraja dana su se, nakon pregovora sa krimskim vlastima, predali.

Prema krimskoj/ruskoj verziji događaja, pripadnici krimske milicije su dobili dojavu da se "nepoznate osobe" nalaze u nedovršenoj zgradi u neposrednoj blizini ukrajinske vojne baze. Kada su išli provjeriti navode, na njih, ali i na pripadnike ukrajinske vojske u obližnjoj bazi, je otvorena vatra iz snajpera. Tada je ubijen ruski vojnik, ali i Ruslan Kazakov, donski Kozak i veteran čečenskih ratova koji se priključio miliciji. Prema prvim navodima, snajperist je uhvaćen i tvrdilo se da je riječ o 17-godišnjem pripadniku desničarske milicije Desni sektor iz Zapadne Ukrajine; kasnije su ti napori osporeni. Službenu istragu vodi Natalija Poklonskaja, vrhovna tužiteljica Krima.

Kako bi se izbjegla eskalacija sukoba, obje žrtve incidenta su pokopane na zajedničkoj ceremoniji, na kojoj su bili prisutni i predstavnici krimske i ukrajinske vlasti.