She-Ra: Princess of Power

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
She-Ra
She-Ra: Princess of Power
Logo serije
She-Ra: Princess of Power
Format animacija, fantastika, pustolovni
Autor Lawrence G. DiTillio, Bob Forward, Don heckman, J. Michael Straczynski
Redatelj Bill Reed
Lou Kachivas
Richard Trueblood
Ed Friedman
Tom Tataranowicz
Glazba Shuki Levy
Haim Saban
Glumci Melendy Britt
Linda Gary
George DiCenzo
Država podrijetla SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 93
Broj sezona 2
Produkcija
Izvršni producent(i) Lou Scheimer
Trajanje epizode 22 min.
Emitiranje
TV kuća USA Network
Qubo Channel
Emitiranje 9. rujna 1985. – 5. prosinca 1987.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

She-Ra (engleski She-Ra: Princess of Power) američka je animirana televizijska serija fantastike iz 1985. tvrtke Filmation. Omašak je crtane serije Gospodari svemira kako bi se privukla i ženska publika, kao protuteža spomenute serije koja je bila uglavnom popularna među muškom publikom. Kao i kod Gospodara svemira, i She-Ra se zasniva na igračkama poduzeća Mattel te je producirana uz financijsku potporu tog poduzeća radi promocije igračaka. Radnja se odvija oko She-Re, sestre blizankinje He-Mana, koja vodi pobunu protiv Hordaka i njegove horde na planetu Etheria. Njen lik po prvi put se pojavio u cjelovečernjem animiranom filmu He-Man i She-Ra: Tajna mača.

Serija ima 93 epizode, božićni TV specijal, a po njoj su izdane knjige, časopisi i igračke. 2010. serija je objavljena na DVD-u u Americi.[1]

Radnja

[uredi | uredi kod]

Hordak je autokratski vladar Etherije i njegova horda drži planet pod željeznom šakom. Njegovi jedini nadređeni je tajnovito i tamno biće zvano Horde Prime, dok su svi ostali članovi horde pod njegovim apsolutnim zapovjedništvom, među njima i Mantenna, Leech, Grizzlor, Catra i drugi. Međutim, Adora, bivša pripadnica horde, je nova predvodnica pobune protiv Hordakove diktature.

Njen adut je to što se može transformirati u She-Ru uz pomoć čarobnog mača, što joj daje posebne moći i snagu, a svojeg konja Spirita može transformirati u Swift-Winda, što mu omogućava letenje. Izuzev Swift-Winda, jedino Light Hope, Kowl i Madame Razz znaju za njenu tajnu. U njenoj skupini pobune nalaze se i Bow, Glimmer, Castaspella, Angella i drugi. U dvobojima između Hordaka i She-Re katkad se znaju umiješati i He-Man i Skeletor, koji svrate tu i tamo iz druge dimenzije, što još dodatno zna zakomplicirati dvoboj.

Glasovi

[uredi | uredi kod]

Recenzije

[uredi | uredi kod]

David Johnson je ovo zapisao prilikom recenzije serije na DVD-u:

"Sve u svemu, "She-Ra" i dalje stoji uspravno kao zabavna, energična fantastična animirana serija, puna snažnih ženskih protagonista i beskrajne parade bizarnih mjesta, likova i stvorenja. Serija je imala veći budžet od "He-Mana" te stoga profitira od manje reciklirane animacije i boljih produkcijskih vrijednosti."[2]

R.L. Shaffer je zapisao:

"Iako serija ne može pratiti korak s današnjim animacijskim standardima, tu je još uvijek riječ o zabavnom proizvodu. Ima malo bolju animaciju od "He-Mana", a priče često prikazuju križanac između te dvije serije. Završni rezultat je serija koja će više biti zanimljiva mladim djevojkama, ali je i dalje skroz zanimljiva."[3]

Todd Douglass Jr. je zapisao sljedeće:

"Isti argument, da je serija tek nešto malo više od marketinškog alata, može se primjeniti i na ovu seriju. Mnoge (i doista mislim mnoge) priče kroz 93 epizode dovode nove likove u središte radnje, bez obzira na to jesu li dobri ili loši. Jedina svrha bila je napraviti reklamu bez plaćanja promocije radi prodaje plastične igračke...Neprirodni dijalozi, ograničena animacija i djetinjaste priče se mogu pronaći svugdje po "She-Ri", ali da budem iskren, to je dio njenog šarma."[4]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Katie McLaughlin (listopad 2010). Female superhero 'She-Ra' marks 25th anniversary. CNN. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-24. Pristupljeno 11. listopada 2011. 
  2. Johnson, David (7. veljače 2007). DVD Verdict Review: She-Ra: Princess of Power: Volume 1. DVD Verdict. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-13. Pristupljeno 11. listopada 2011. 
  3. Shaffer, R.L. (14. listopada 2010). She-Ra: Season One, Volume 1 DVD Review - An unworthy double-dip. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-13. Pristupljeno 11. listopada 2011. 
  4. Douglass Jr., Todd (8. studenog 2006). She-Ra: Princess of Power - Season One, Volume 1: DVD Talk Review of the DVD Video. DVD Talk. Pristupljeno 11. listopada 2011. 

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]