Shadowdream

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Shadowdream je jazz / dark ambient projekat Rastka Perišića (pod pseudonimom Nocturnal / magistar Nocturnal do izlaska Um (2014)), umetnika iz Novog Sada.

Shadowdream je muzički eksperiment koji se bavi različitim sferama muzičkih stilova i žanrova, od black metala u ranom periodu, preko neoklasične i ambijent muzike u srednjem, pa sve do i jazz muzike na posletku.

Godine 2005. snimljen je prvi materijal pod nazivom Demo '05, koja je ograničena na 33 ručno brojenih primjeraka. U januaru 2006., novi materijal pod nazivom Slava Perunu je snimljen i izdat, a 7. marta 2006. i album Bratstvo Smrti, koji je ograničen na 66 ručno brojenih primeraka.

Nakon dve godine, 2007. Shadowdream je učestvovao na Occultum Productions kompilaciji ... Crepuschle pesmom sa nadolazećeg albuma, Carstvo tišine, koji je objavljen od strane ove francuski izdavačke kuće 1. juna 2007, sa ograničenjem na 300 primeraka. Takođe, kao bonus, ovaj album sadrži materijal sa prethodnog izdanja, Bratstvo smrti. Krajem godine, split album Hatedolls and Lies je izdad sa francuskim bendom Dunkelnacht.

Srpska izdavačka kuća Rock Express Records je ponovno objavila album Carstvo tišine 2008. godine sa dva bonus pesme, ovog puta za balkansko tržište.

Novi materijal, pod nazivom Part of the Infinity snimljen je tokom 2008., dok je Rastko živeo u Rimu, Italija, i taj materijal je izdat za nemačku izdavačku kuću Nordsturm Productions 2009. godine. Specijalno izdanje ovog albuma, ograničene isključivo na 25 primeraka, ima majicu uključenu u pakovanje.

Nakon ovog albuma Shadowdream je dao omaž periody renesanse sa novim opusom, pod nazivom De Sphaera Volvelle. Album je izašao na različitim formatima, preko raznih izdavačkih kuća (na kaseti na ukrajinskoj etiketi Depressive Illusions Records tokom 2010. i preko nemačkog izdavača Naturmacht Productions 2011.). Shadowdream se takođe pojavio na Tamanui Te-RA (Kalpamantra službena web kompilacija) i doprineo po dve kompozicije srpskom black metal bendu Bane na njihova dva albuma i EP. U tom periodu, Rastko je postao drugi član black metal benda Ancient Sorrow. Shadowdream se takođe pojavio na dvostrukoj kompilaciji Message from the Other Side (Grom Records) sa kompozicijama na oba diska, kao i na kompilaciji Black Metal Agenda Vol 19: Depressive Illusions (Dark Ambien izdanje). Za vreme svojih magistarskih studija na Stokholmskom univerzitetu, Rastko postaje i zvanični basista i klavijaturista švedskog benda Dys Inbunden.

U 2013. godini split album sa meksičkim projektom Ah-Puch pod nazivom Temple of Old Lords, koji je strogo ograničen na 33 die hard kopije, je izdat putem Necromoon Records.

U 2014. Shadowdream potpisao ugovor s italijanskom etiketom WormHole Death Records. Šesti album pod nazivom Um, koji je obeležio 10 godina muzičkog rada, objavljen je i promovisan / distribuiran širom svijeta putem ove etikete, koja je upravljana od strane Warner Music / Warner Chappell Worldwide

Muzički eklekticizam je vodio Shadowdream kroz mnoge muzičke promene, od skromnih početaka u domenu black metala, kroz dark ambijent i neoklasiku u nešto što se može opisati samo kao Midnight Jazz, na najnovijem opus pod nazivom The Sunsettler's Motel.

2016. ovaj album je doneo Rastku i Shadowdream major ugovor za izdavanje sa WormHole Death Records, pod direktnom patronažom i upravom Warner Music / Warner Chappell Worldwide i Epictronic Records.

Iste godine, 2016., Shadowdream / Rastko Perišić zvanično postalju deo Warner / Chappell izdavača i Warner Music autora.

Diskografija[uredi | uredi kod]

    • Demo '05 (2005, samoizdanje)
    • Slava Perunu (2006, Sunsettlers Records/samoizdanje)
    • Bratstvo smrti (2006, Sunsettlers Records/samoizdanje)
    • Carstvo tišine (2007, Occultum Productions; 2008, Rock Express Records)
    • Hatedolls and Lies (Split with Dunkelnacht) (2007, samoizdanje)
    • Part of the Infinity (2009, Nordsturm Productions)
    • De Sphaera Volvelle (2010, Depressive Illusions Records; 2011. Naturmacht Productions)
    • Temple of Old Lords (Split with Ah-Puch) (2013, Necromoon Records)
    • Um (2014, WormHole Death Records, Warner/Chappell Music)
    • The Sunsettler's Motel (2016, WormHole Death Records, Warner/Chappell Music)

Spoljašnje poveznice[uredi | uredi kod]