Sezampro

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sezam je jedan kultni BBS, u svoje vreme najpopularniji u bivšoj Jugoslaviji.

Zlatne godine[uredi - уреди | uredi izvor]

Sezam je nastao 11 Novembra 1989. godine, kao jedan od prvih BBS-ova u Jugoslaviji. Zahvaljujući originalnoj koncepciji, kvalitetnom softveru koji su napisali osnivači Zoran Životić (osnovni program) i Dejan Ristanović (eksterne aplikacije), profesionalnom održavanju i podršci uglednog časopisa “Računari”, Sezam je brzo stekao veliku popularnost da bi već 1990. prešao na komercijalni rad, postavši najveći BBS u Jugoslaviji, pa i u širem okruženju. Glavni adut Sezama bile su konferencije, u kojima su hiljade korisnika razmenjivale mišljenja o stručnim i opštim temama[1].

Rat i sankcije[uredi - уреди | uredi izvor]

Nekoliko meseci posle početka rata veze između Srbije i osamostaljenih republika su bile presečene. Sezam je nastavio da radi sa korisnicima iz Srbije i Crne Gore. U godinama krize Sezam je bio jedan od retkih oaza slobodne misli, ali i važan prozor u svet. Sezamove konferencije čine svojevrsni dokument o životu građana za vreme raspada Jugoslavije i rata.

Sezampro[uredi - уреди | uredi izvor]

U decembru 1995. godine, osnivači Sezama pokrenuli su novu firmu, Sezampro, koja, pored BBS usluga, nudila je i pun internet pristup.

Orion Telekom[uredi - уреди | uredi izvor]

2010. godine srpski internet provajderi Sezampro, Neobee.net i Media Works integrisali se u novu kompaniju pod imenom Orion Telekom[2]. Početkom 2012. godine prestala je da radi sopstvena adresa Sezama, www.sezampro.rs.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]