Sergej Koroljov

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sergej Pavlovič Koroljov
Серге́й Па́влович Королёв

Rođen: 12. januar 1907.
Žitomir, Rusko carstvo
(današnja Ukrajina)
Preminuo: 14. januar 1966. u Moskvi

Sergej Pavlovič Koroljov (Ruski:Сергей Павлович Королёв; ukrajinski:Сергій Павлович Корольов) rodjen je 12.Januara 1907. u Žitomiru (Ukraina) a umro je 14. Januara 1966. u Moskvi (Rusija). Bio je sovjetski raketni stručnjak i šef sovjetskog svemirskog programa u doba svemirske trkeizmeđu SSSR-a i SAD-a tokom 1950-ih i 1960-ih.
Optužen je za nesavesno trošenje državnih sredstava i 1938. je uhapsen, proveo je šest godina na dalekom istoku u radnim logorima. Nakon puštanja postaje glavni raketni dizajner i ključna osoba u razvoju Sovjetskih interbalističkih projektila. Zatim je postavljen na čelo Sovjetskog svemirskog programa, tokom kojeg je izvršeno uspešno lansiranje prvog satelita "Sputnika". A nakon toga je pod njegovom kontrolom uspešno započet projekat "Vostok" tokom kojeg je poslat prvi čovek u svemiru Jurij Gargarin, a njegov konacni cilj je bio da pobedi u svemirskoj trci i pošalje porvog coveka na Mesec. Međutim, usled poledica teških godina provedenih u gulagu, iznenada umire 1966.
Zbog odluke Politbiroa da se indetitet šefa svemirskog programa čuva kao državna tajna, javnost je saznala da je on rukovodioc tek posle njegove iznenadne smrti. Sahranjen je uz najveće državne počasti - kao heroj Sovjetskog Saveza. Ostaci se čuvaju na Crvenom trgu.