Semerket

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Semerkhet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prethodi:
Anedjib
Faraon Egipta
1. dinastija
Slijedi:
Qa'a
Semerkhet
Vladavina 9 godina
Horusovo ime
G5
sU23F32
Semerkhet
Potomci Qa'a?
Grob Grob u Umm El Kaabu, Abidos
Najvažniji
spomenici
Grob u Umm el-Qa'abu

Semerket je bio šesti kralj Drevnog Egipta iz Prve dinastije koji je vladao oko godine 2950. pne. Bio je sin Anedžiba i kraljice Betrest. Iako se malo zna o njegovoj vladavini, Semerket je izgleda imao problema tokom vladavine sudeći po zapisima Manethona.

Manethon tvrdi da su se dogodile brojne katastrofe za vrijeme Semerkhetove vladavine, i to pripisuje činjenici da je Semerket bio uzurpator prijestolja. Semerket je namjerno izbrisao Anedžibovo ime s brojnih artefakata, ali je Semerketovo vlastito ime kasnije izbrisano iz Saqqarske liste kraljeva. S druge strane je uspio sagraditi daleko veći grob od Anedžiba usprkos kratke vladavine od 9 godina. Semerket je inače poznat samo na temelju jednog ili dva artefakata i, pto je važnije, Anala Kamena iz Palerma.

Duljina vladavine[uredi | uredi kod]

Iako Manethon, svećenik iz 3. vijeka pne., bilježi kako je ovaj kralj vladao Egiptom 18 godina, ta brojka je po svemu duseći dodala jedno desetljeće njegovoj vladavini. Toby Wilkinson u svojoj analizi Kamena iz Palerma u Royal Annals of Ancient Egypt, primjećuje kako Kairski fragment Jedan registar III ovog dokumenta daje "Semerkhetu 8 1/2 godina (brojka je sigurna, jer je cijela vladavina zabilježena." (Wilkinson: str.78 & 258) Semerketovo kraljevsko ime, zapisano u sereku, takošer je sačuvano u ovoj sekciji dokmumeta -- dakle 9-godišnja vladavina može pripadati samo njemu. Wilkinson zajljučuje kako je ovaj kralj vladao 9 punih ili djelomičnih godina na temelju Anala Kamena iz Palerma iz 5. dinastije koji je dao mnogo preciznije podatke za vladavinu kraljeva 1. i 2. dinastije. (Wilkinson: str.80)

Semerket je sahranjen u Grobu U kraljevske nekropole u Umm El Kaabu, kraj Abidosa.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 79-80
  • Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]