Rukomet na pijesku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rukomet na pijesku

Rukomet na pijesku je momčadski sport u kojemu dvije ekipe igraju jedna protiv druge.

Pravila

[uredi | uredi kod]

Igralište je pravokutnik dužine 27 m i širine 12 m; sastoji se od polja za igru i dva vratareva prostora. Vrata se nalaze na sredini poprečnih linija. Unutarnja visina vrata je 2 m, a širina 3 m. Svaka ekipa sastoji se od 4 igrača u polju i četiri rezerve. Ekipa u obrani ima golmana i 3 igrača dok ekipa u napadu ima 4 igrača. Kada ekipa dođe u posjed lopte golman izlazi van, a u igru ulazi četvrti igrač u polju, tzv. marker.
Utakmica se igra na 2 seta po 10 minuta. Ako je jedna ekipa pobijedila u oba seta, pobijedila je i utakmicu. Ako je rezultat nakon dva seta 1:1 tada se igra šut-aut. U šut-autu po 5 igrača svake ekipe naizmjenično izvode udarce. Ako je i nakon toga rezultat neriješen šut-aut se nastavlja po jedan dok netko ne pogriješi. Šut-aut se izvodi tako što igrač stojeći na liniji svog šesterca doda loptu svom golmanu i trčeći prema suparničkom golu hvata loptu i upućuje udarac.
Pogodak se boduje 2 boda kada ga postigne golman ili marker te kada igrač postigne pogodak iz piruete (okret u zraku za 360 stupnjeva) ili zepelina (u zraku uhvaćena i upućena lopta na gol). Svi ostali pogodci vrijede 1 bod. Ovo pravilo vrijedi za igru i za šut-aut.
Utakmicu sude 2 suca.
Igra je iznimno dinamična i atraktivna.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]