Richard III od Normandije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Richard III
Vladavina 1027
Prethodnik Richard II
Nasljednik Robert I
Otac Richard II, vojvoda Normandije
Rođen/a 1001
Umro/la 3. 2. 1027.
Normandija

Richard III (1001 - 1027) bio je kratkotrajni vojvoda Normandije koji je vladao od 1026. do 1027. Rodio se kao najstariji sin prethodnog vojvode Richarda i Judith od Bretagne, a oko godine 1020. je svom ocu pomagao u borbi protiv biskupa/grofa Huguesa od Chalona, pri čemu je iz Huguesovog zatočeništva izbavljen Richardov šurjak, burgundski grof Reginald.

Kada mu je augustu 1026. umro otac, kao najstariji sin je naslijedio titulu vojvode. Njegov brat Robert je kao apanažu dobio pogranično područje Hyemes. Nezadovoljan time, protiv vlastitog brata je digao ustanak i stavio Falaise pod opsadu. Richard ga je međutim porazio i zarobio; Robert je pušten kada se bratu zakleo na vjernost. No, nedugo nakon što je raspustio vojsku iznenada se razbolio i umro. Historičari vijekovima špekuliraju da li je to bilo zbog prirodnih uzroka ili ga je Robert dao otrovati. U svakom slučaju, nakon njegove smrti je Robert došao na vlast.

Nedugo pred smrt se oženio za Adelu, kćer francuskog kralja Roberta II Pobožnog; ona se poslije muževe smrti preudala za grofa Balduina V od Flandrije. Richard je imao dvoje nezakonite djece - kćer Alix, kasnije udatu za vikonta Ranulpha od Bayeuxa, te sina Nicolasa koji je postao opat samostana Saint-Ouen u Rouanu.

Izvori[uredi | uredi kod]

Notes[uredi | uredi kod]

Francusko plemstvo
Prethodi:
Richard II
vojvoda Normandije
1027
Slijedi:
Robert Veličanstveni

Šablon:Normandijski vojvode