Republika Prekmurje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava slovenski narod.

Republika Prekmurje ili Murska Republika (mađ. Vendvidéki Köztársaság, Mura Köztársaság, prekomurski Republika Slovenska okroglina) je bila kratkorajna država u krajini Prekmurje, koja je pred Prvi svjetski rat pripadala Mađarskoj. Republiku je proglasio Vilmoš Tkalec 1919. godine.

1919. godine u Budimpešti komunisti i socijaldemokrati su proglasili Mađarsku Sovjetsku Republiku. U Prekmurju slovenski katolički i evangelički svećenici nisu simpatizirali sa komunizmom, odnosno, nova komunistička vlast im je ulijevala strah. U Murskoj Soboti je jedan nekadanašnji školmeštar, kantor i vojnik, s prisnim prijateljem 29.5. proglasio republiku Republika Slovenska okroglina. Tkalec je pred rat radio u Črenšovcima, kod Lendave, a tad je bio socijalistički ratni prodavač u Soboti. Slovenska okroglina ili Vendvidék je staro mađarsko ime krajina Mura i Raba. Danas je Vendvidék samo mali etnološki kraj uz Monoštra (Szentgotthárd), u Mađarskoj, gdje ima slovenačkih stanovnika.

Međutim svećenici i prekmursko stanovništvo ga nije poduprlo, jer ta republika nije imala konkretan program. Nekoliko mjesti potpomagao i 300 mađarski vojnik, ali ovaj je malo bio.
6.6. Mađarska Crvena armija je umarširala u krajini, i na kraju je srpsko-hrvatska vojska zauzela to područje i srušila tu republiku. 1920. godine Jugoslavija je anektirala Prekmurje, a slovenci već neko vreme je odolio u srbi

Tkalec je prvo pobjegao u Austriju. Od 1920. godine je živio i radio u Mađarskoj kao učitelj.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]