Murska Republika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Republika Prekmurje)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mörszka Reszpublika
Murska Republika
nepriznata država

1919
 

Location of Murska Republika
Location of Murska Republika
Glavni grad Murska Sobota
Vlast republika
Predsjednik Vilmos Tkálecz
Historijska era Prvi svjetski rat
 - Nastanak 29. maja 1919.
 - Nestala 6. juna 1919.

Murska Republika (prekomurski Mörszka Reszpublika), kratkotrajna država u Prekomurju koja je do Prvog svjetskog rata pripadala Mađarskoj. Republiku je 1919. proglasio Vilmos Tkálecz.

Komunisti i socijaldemokrati proglasili su 1919. u Budimpešti Mađarsku Sovjetsku Republiku. Slovenski katolički i evangelički svećenici u Prekomurju nisu simpatizirali sa komunizmom, a nova komunistička vlast ulijevala im je strah. U Murskoj Soboti je jedan nekadanašnji školmeštar, kantor i vojnik, s prisnim prijateljem proglasio 29. maja republiku Slovenska okroglina. Tkalec je pred rat radio u Črenšovcima, kod Lendave, a tad je bio socijalistički ratni prodavač u Soboti. Slovenska okroglina ili Vendvidék je staro mađarsko ime krajina Mura i Raba. Danas je Vendvidék samo mali etnološki kraj uz Monoštra (Szentgotthárd), u Mađarskoj, gdje ima slovenačkih stanovnika.

Međutim svećenici i prekmursko stanovništvo ga nije poduprlo, jer ta republika nije imala konkretan program.

Mađarska Crvena armija umarširala je 6. juna u Prekomurje i ukinula samoproglašenu republiku, a područje je neto kasnije zauzela srpska vojska, anektiravši Prekomurje koje je postalo sastavni dio Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tkálecz je prvo pobjegao u Austriju, a od 1920. živio je u Mađarskoj, gdje je radio kao učitelj.

Literatura[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]