Murska Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mörszka Reszpublika
Murska Republika
nepriznata država
Ensign of Austro-Hungarian civil fleet (1869-1918).svg
1919 Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
 
Civil Ensign of Hungary.svg
Location of Murska Republika
Glavni grad Murska Sobota
Vlast republika
Predsjednik Vilmos Tkálecz
Historijska era Prvi svjetski rat
 - Nastanak 29. maja 1919.
 - Nestala 6. juna 1919.

Murska Republika (prekomurski Mörszka Reszpublika), kratkotrajna država u Prekomurju koja je do Prvog svjetskog rata pripadala Mađarskoj. Republiku je 1919. proglasio Vilmos Tkálecz.

Komunisti i socijaldemokrati proglasili su 1919. u Budimpešti Mađarsku Sovjetsku Republiku. Slovenski katolički i evangelički svećenici u Prekomurju nisu simpatizirali sa komunizmom, a nova komunistička vlast ulijevala im je strah. U Murskoj Soboti je jedan nekadanašnji školmeštar, kantor i vojnik, s prisnim prijateljem proglasio 29. maja republiku Slovenska okroglina. Tkalec je pred rat radio u Črenšovcima, kod Lendave, a tad je bio socijalistički ratni prodavač u Soboti. Slovenska okroglina ili Vendvidék je staro mađarsko ime krajina Mura i Raba. Danas je Vendvidék samo mali etnološki kraj uz Monoštra (Szentgotthárd), u Mađarskoj, gdje ima slovenačkih stanovnika.

Međutim svećenici i prekmursko stanovništvo ga nije poduprlo, jer ta republika nije imala konkretan program.

Mađarska Crvena armija umarširala je 6. juna u Prekomurje i ukinula samoproglašenu republiku, a područje je neto kasnije zauzela srpska vojska, anektiravši Prekomurje koje je postalo sastavni dio Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tkálecz je prvo pobjegao u Austriju, a od 1920. živio je u Mađarskoj, gdje je radio kao učitelj.

Literatura[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]