Regulacija terapeutskih dobara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
image of pills and pill bottle

Regulacija terapeutskih dobara, lekova i terapeutskih uređaja, varira u zavisnosti od nadležnosti. U nekim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države, ona su regulisana na nacionalnom nivou jednom agencijom..[1][2] U drugim zemljama regulacija se vrši na državnom nivou, ili na državnom i nacionalnim nivoima putem više organizacija, kao što je to slučaj u Australiji[3]

Uloga regulacije terapeutskih dobara je prvenstveno zaštita zdravlja i bezbednosti populacije. Aktivnosti regulatornih agencija su usredsređene na osiguravanje bezbednosti, kvaliteta, i efikasnosti terapeutskih dobara. U većini slučajeva terapeutska dobara moraju da budu registrovana pre nego što im se dozvoli izlazak na tržište. Obično postoji određeni stepen ograničenja dostupnosti pojedinim terapeutskim dobrima u zavisnosti od njihovog rizika za korisnike.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Michael Givel (2005). „Philip Morris’ FDA Gambit: Good for Public Health?”. Journal of Public Health Policy 26: 450–468. 
  2. Health Canada: Drugs and Health Products. Ottawa, Ontario: Health Canada. 2000. ISBN 0-662-29208-1. Pristupljeno 2. 7. 2010. 
  3. „Regulation of therapeutic goods in Australia”. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-22. Pristupljeno 28. 4. 2011. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]