Red vitezova masona

Izvor: Wikipedia

Red vitezova masona (engl. Order of Knight Masons) je sekularna slobodnozidarska organizacija otvorena za sve majstore masone koji su članovi reda Sveti kraljevski svod (engl. Holy Royal Arch) i reda Potvrđenih majstora masona (engl. Order of Mark Master Masons). Red se sastoji od tri stepena koji govore o povratku jevrejskog naroda iz progona i izgradnji Irodovog hrama u Jerusalimu:

1° Vitez mača (engl. Knight of the Sword)
2° Vitez istoka (engl. Knight of the East)
3° Vitez istoka i zapada (engl. Knight of the East and West)

Vrhovni savet vitezova masona[uredi - уреди | uredi izvor]

Savetom presedava odlični načelnik (engl. Excellent Chief) sa još dva oficira, senior vitez (engl. Senior Knight) i junior vitez (engl. Junior Knight). Prilikom susreta vitezova masona formiraju se posebni, unutrašnji saveti, zavisno od stepena. Tako postoji savet vitezova mača, savet vitezova istoka, savet vitezova istoka i zapada. Kada mason konkuriše za novi stepen onda mu se on dodeljuje u nekom od ta tri odvojena saveta. Iako odvojeni ovi saveti rade u okviru vrhovnog saveta vitezova masona.

Rituali[uredi - уреди | uredi izvor]

Rituali se odnose na povratak Jevreja iz vavilonskog ropstva. Centralni lik u svim ritualima je Zerubabel. U prvom ritualu ili „Vavilonskoj propusnici“ (engl. Babylonian Pass), za stepen vitez mača, Zerubabel traži dozvolu od kralja Kira Velikog da se vrati u Jerusalim. Drugi ritual ili „Jordanska propusnica“ (engl. Jordan Pass), za stepen vitez istoka, govori o povratku Zerubabela u Persiju gde ponovo traži pomoć za svoje zemljake, ali sada od Darija I i treći i poslednji rituali ili „Kraljevski red“ (engl. Royal Order), za stepen vitez istoka i zapada, priča o konačnom povratku Jevreja u Jerusalim i građenju hrama.

Rasprostranjenost reda[uredi - уреди | uredi izvor]

Red vitezova masona je globalna organizacija. Vrhovni saveti se mogu naći u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Africi, Novom Zelandu i Indiji.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]