Red, White & Royal Blue (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crveno, belo i kraljevski plavo
Žanrromantična komedija
RežijaMetju Lopez
Producent
  • Greg Berlanti
  • Sara Šehter
Scenario
  • Metju Lopez
  • Ted Malaver
MuzikaDrum & Lace
Montaža
  • Kristina Heterington
  • Nik Mur
DistribucijaAmazon Prime Video
Datum(i) premijere2023.
Trajanje118 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski

Crveno, belo i kraljevski plavo (engl. Red, White & Royal Blue) jeste LGBT+ američka romantična komedija iz 2023. godine. Režiju potpisuje Metju Lopez, koji je sastavio scenario zajedno sa Tedom Malaverom, dok glavne uloge tumače Tejlor Zahar Perez i Nikolas Golicin. Temelji se na istoimenom romanu Kejsi Makviston.[1]

Godine 2019, Amazon Studios je najavio razvoj filma sa Gregom Berlantijem kao producentom. Lopez je najavljen kao reditelj i koscenarista sa Malaverom 2021. Kasting je počeo u junu 2022. godine. Istog meseca, Zahar Perez i Golicin su najavljeni kao glavni glumci, dok je Uma Terman najavljena za sporednu ulogu. Većina preostalih glumaca je objavljena sledećeg meseca. Snimanje je održano u Engleskoj između juna i avgusta 2022. godine.

Premijera je održana 22. jula 2023. godine u BXI IMAX-u [en] u Londonu, dok ga je Amazon Prime Video potom objavio 11. avgusta. iste godine.

Radnja[uredi | uredi kod]

Aleks Klermont Dijaz, sin Elen Klermont, prve žene na funkciji predsednice Sjedinjenih Država, koja se ponovo kandiduje, prisustvuje kraljevskom venčanju princa Filipa sa svojom najboljom prijateljicom Norom Holeran, unukom potpredsednika. Aleks mrzi princa Henrija, unuka kralja i Filipovog brata. Tokom prijema, on se sukobljava sa Henrijem, gde svadbena torta padne na njih. Incident je fotografisan i naširoko medijski propraćen.

Da bi sveli na minimum posledice incidenta, posebno dok Elen Klermont treba da vodi kampanju za drugi mandat, Aleks i Henri su primorani da daju niz intervjua i poseta javnosti, predstavljajući se kao prijatelji. Aleks kasnije priznaje Henriju da je počeo da ga mrzi nakon što ga je Henri odbio na njegovom prvom javnom pojavljivanju kao predsednicinom sinu. Henri otkriva da mu nije dato prostora da tuguje zbog očeve smrti, zbog čega jeodbio da razgovara. Njih dvoje se mire, kasnije razmenjuju brojeve i brzo postaju prijatelji.

Na Aleksovoj novogodišnjoj zabavi, Henri beži sa zabave nakon što je video Aleksa kako ljubi više devojaka u ponoć, a Aleks ga prati. Henri je potom poljubio Aleksa i otišao, ali mu nakon toga ignoriše poruke. Nakon što se poverio Nori, Aleks shvata da Henri mora da gaji osećanja prema njemu, što kasnije shvata da i on ima.

Sedmicama kasnije, na Predsedničkoj večeri, Aleks se konačno ponovo sastaje sa Henrijem, s kojim se ljubi i kasnije se kresnu. Par nastavlja da se tajno viđa, a za njihovu vezu znaju samo Beatris (Henrijeva sestra), Nora i Tajna služba.

Radeći po planu koji je Aleks napravio da preokrene Teksas na predstojećim izborima, Elen ga šalje tamo da tamo vodi njenu kampanju. Henri ga posećuje jedne noći i njih dvojca imaju seks. Jutro nakon toga, Zahra, zamenica šefa osoblja Bele kuće, otkriva da su njih dvoje zajedno i grdi par, zahtevajući od Henrija da se vrati u Englesku. Aleks se kasnije autuje Elen, koja ga podržava, ali mu govori da se uveri da je ozbiljan u vezi sa Henrijem s obzirom na međunarodne implikacije njihove veze.

Aleks poziva Henrija u vikendicu njegovog oca u Ostinu, gde on počinje da ispoveda svoju ljubav prema njemu. Henri, znajući da ne može otvoreno da bude zaljubljen u Aleksa zbog njegovih očekivanja kao člana kraljevske porodice, iznenada odlazi i ponovo ignoriše njegove poruke i pozive. Frustriran, Aleks odlazi u London da vidi Henrija i da traži odgovore. Henri na sličan način izražava svoju ljubav prema Aleksu, ali priznaje da, kao član kraljevske porodice, ne može otvoreno da bude svoj. Aleks ga uverava da se mogu voleti pod sopstvenim uslovima i njih dvoje se pomire.

Sledećeg jutra, lični imejlovi Aleksa i Henrija procure u štampu. Primorani su da prekinu međusobni kontakt dok Zahra ne kontaktira Šana, Henrijevog konjanika, sa kojim je Zahra u tajnoj vezi. Aleks odmah leti u London da se ponovo ujedini sa Henrijem. Kralj ih poziva na sastanak i govori im da, iako veruje da je njihova ljubav stvarna, ne mogu biti zajedno jer je veza u suprotnosti sa tradicionalnom slikom krune. Aleks i Henri, međutim, primećuju gomilu ljudi koja se okupila ispred Bakingemske palate u znak podrške Henriju i Aleksu. Ohrabreni, zajedno izlaze napolje, pozdravljajući javnost kao par.

Nešto kasnije, Aleksov plan da preokrene Teksas na izborima rezultira Eleninom reizborom za mesto predsednice. Da bi proslavili, Aleks i Henri posećuju Aleksov dom iz detinjstva.

Uloge[uredi | uredi kod]

Pored toga, Rejčel Medou i Džoj Rid se pojavljuju kao one same. Kejsi Makviston, autor istoimenog romana, nastupa u kameo ulozi kao pisac govora za predsednicu Klermont.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Razvoj[uredi | uredi kod]

U aprilu 2019. objavljeno je da je Amazon Studios pobedio na aukciji za filmska prava na roman Crveno, belo i kraljevski plavo, koji će proizvoditi Berlanti Productions preko svoje podružnice Berlanti-Schechter Films.[8] U oktobru 2021. objavljeno je da je Metju Lopez angažovan da režira i ponovo napiše nacrt scenarija Teda Malavera.[9][10]

Kasting[uredi | uredi kod]

U junu 2022. Tejlor Zahar Perez i Nikolas Golicin najavljeni su za glavne uloge u filmu, glumeći Aleksa Klermont Dijaza i princa Henrija.[11] Potvrđeno je da Uma Terman glumi Elen Klermont.[12] Potom je najavljeno da će se Klifton Kolins Mlađi, Stiven Fraj, Sara Šahi, Rejčel Hilson, Eli Bamber, Aneš Šet, Polo Morin, Ahmed Elhaj i Akšaj Kana takođe pridružiti glumačkoj postavi. Produkcija je počela u Ujedinjenom Kraljevstvu istog meseca.[11][13] U julu 2022. su uposleni i Šeron D. Klark, Malkolm Atobra i Tomas Flin.[14]

Snimanje[uredi | uredi kod]

Snimanje je započelo u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu 2022. i završilo se avgusta iste godine.[15][16]

Muzika[uredi | uredi kod]

Drum & Lace je komponovao muziku za film.[17] Saundtrek je zadat 11. avgusta 2023. za Lakeshore Records.[18]

Na albumu se nalaze pesme izvođača Vagabona i Olivera Sima. If I Loved You Vagabona je objavljen kao promotivni singl 26. jula 2023. Reč je o obradi istoimene pesme iz mjuzikla Karusel.[19] Dana 3. avgusta usledila je Simova pesma Fruit (Red, White & Royal Blue Version), odnosno orkestarska verzija njegove istoimene pesme sa albuma Hideous Bastard iz 2022. godine.[20]

Spisak pesama

Tekstove i muziku za sve pesme je napisao/la Drum & Lace, osim tamo gde je naznačeno drugačije. 

NazivAutor(i)Producent(i) Trajanje
1. If I Loved You (Vagabon)
  • Oskar Hamerstejn II
  • Ričard Rodžers
Vagabon 2.52
2. Buckingham Palace     1.38
3. Anxious Alex     0.33
4. Press Day     2.27
5. Soft Side     1.00
6. Later Your Majesty     0.48
7. Text Bants     1.36
8. First Kiss     1.11
9. Red Room     1.00
10. Or I’ll Else I’ll Vanish     1.15
11. In Good Hands     3.02
12. Pillow Talk     1.05
13. Twenty-Seven     1.06
14. Texas     2.16
15. I’m Coming In     1.50
16. Dear Henry     1.22
17. Lost in a Moment     1.18
18. Dive Deep     1.03
19. Tell Me to Leave     2.10
20. Museum     1.26
21. Runway Goodbyes     0.46
22. Leaked Emails     2.03
23. No Turning Back     1.45
24. Election Night     2.20
25. Openhearted Fearless and Alive     1.07
26. We Won     1.11
27. Fruit (Red, White & Royal Blue Version) (Oliver Sim)
  • Aleks Perindžer
  • Džejms Smit
  • Oliver Sim
  • Kejsi Manijerka Kvejl
  • Nejtan Dženkins
2.49
Ukupno trajanje:
43.10

Prikazivanje[uredi | uredi kod]

Premijera je prikazana 22. jula 2023. godine u BXI IMAX-u [en] u Londonu, međutim bez članova glumačke postave zbog štrajka SAG-AFTRA 2023. Metju Lopez je bio jedini prisutan član produkcije, ali nije prošao crvenim tepihom, niti je dao intervjue jer je takođe štrajkovao kao član Udruženja pisaca Amerike.[21]

Video-striming platforma Amazon Prime Video objavila ga je 11. avgusta 2023. godine.[22]

Kritike[uredi | uredi kod]

Publika[uredi | uredi kod]

Dospeo je na vrh svetske top-liste na platformi Prime Video tokom vikenda premijere. Prema preduzeću Amazon, ušao je u prve 3 najgledanije romantične komedije na toj platformi ikad u prvoj sedmici od kad je objavljen.[23] Sajt za prikupljanje recenzija Rotten Tomatoes prijavio je procenat odobravanja od 94% od publike na osnovu više od 2.500 recenzija, sa prosečnom ocenom od 4,7/5. Konsenzus publike na sajtu glasi „Slatka i duhovita rom-kom sa parom šarmantnih zvezda, [film] Crveno, belo i kraljevski plavo će vas ostaviti sa željom za nastavak čim se film završi”.[24] Publika na sajtu Metacritic, koji koristi ponderisani prosek, dodelila je filmu ocenu 6,2/10 na osnovu 56 ocena publike, što ukazuje na „generalno povoljne kritike”.[25]

Kritičari[uredi | uredi kod]

Sajt za prikupljanje recenzija Rotten Tomatoes prijavio je procenat odobravanja od 77% na osnovu 104 recenzije kritičara, sa prosečnom ocenom od 6,4/10. Konsenzus krizičara sajta glasi: „Zabavan i simpatičan, [film] Crveno, belo i kraljevski plavo je veselo formulisani rom-kom koji obuhvata inkluziju bez oslanjanja na stereotipe”.[24] Kritičari na sajtu Metacritic, koji koristi ponderisani prosek, dodelili su filmu ocenu 62 od 100 na osnovu 25 kritika kritičara, što ukazuje na „generalno povoljne kritike”.[25]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Dibdin, Emma; Burack, Emily (2023-04-26). „We Finally Have a Premiere Date for Red, White & Royal Blue!”. Town & Country. Pristupljeno 2023-04-29. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Tinoco, Armando (June 12, 2023). „Red, White & Royal Blue: First Look Photos Of Prime Video's Gay Rom-Com Film Adaptation”. Deadline Hollywood. Pristupljeno June 15, 2023. 
  3. H., Lea (August 12, 2022). „Stephen Fry talks about his role in the Red White and Royal Blue movie”. Q+. Pristupljeno July 6, 2023. 
  4. Gibson, Kelsie (April 26, 2023). „Everything to Know About Amazon Prime Video's Red, White & Royal Blue Film”. People. Pristupljeno 2023-04-29. 
  5. 5,0 5,1 RWRBonPrime (2023-07-24). „america, this is *my* first family. #RWRBMovie” (tvit). Pristupljeno 2023-07-25. 
  6. Stroude, Will (2023-07-25). „Trans Red, White & Royal Blue star Aneesh Sheth says the LGBTQ+ romantic comedy ‘changed her life’”. PinkNews. Pristupljeno 2023-08-12. 
  7. RWRBonPrime (2023-07-25). „oh, this is the royal family? i’m sat. #RWRBMovie” (en) (tvit). Pristupljeno 2023-08-10. 
  8. Jr., Mike Fleming (2019-04-10). „Amazon Studios, Berlanti Productions Win Casey McQuiston Novel Red White & Royal Blue. Deadline Hollywood. Pristupljeno 2023-04-29. 
  9. Lang, Brent (2021-10-01). „Tony Winner Matthew López to Make Directorial Debut With LGBTQ+ Romance Red, White & Royal Blu (Exclusive)”. Variety. Pristupljeno 2023-04-29. 
  10. Red, White & Royal Blue. Writers Guild of America. Pristupljeno 2023-04-29. 
  11. 11,0 11,1 Donnelly, Matt (2022-06-01). „Amazon's Gay Rom-Com Red, White & Royal Blue Finds Leads in Taylor Zakhar Perez, Nicholas Galitzine”. Variety. Pristupljeno 2022-06-02. 
  12. Grobar, Matt (2 June 2022). Red, White & Royal Blue: Uma Thurman To Play U.S. President In Amazon's Rom-Com Based On Casey McQuiston Novel”. Deadline Hollywood. Pristupljeno 2 June 2022. 
  13. Grobar, Matt (2022-06-01). „Taylor Zakhar Perez, Nicholas Galitzine To Topline Amazon Rom-Com Red, White & Royal Blue From Director Matthew López; Clifton Collins Jr., Stephen Fry & Sarah Shahi Also Set”. Deadline Hollywood. Pristupljeno 2022-06-02. 
  14. Jackson, Angelique (2022-07-13). „Sharon D Clarke, Thomas Flynn and Malcolm Atobrah Join Matthew López's Rom-Com Red, White & Royal Blue. Variety. Pristupljeno 2022-07-13. 
  15. Grobar, Matt (2022-06-01). „Taylor Zakhar Perez, Nicholas Galitzine To Topline Amazon Rom-Com Red, White & Royal Blue From Director Matthew López; Clifton Collins Jr., Stephen Fry & Sarah Shahi Also Set”. Deadline Hollywood. Pristupljeno 2022-11-16. 
  16. Maskell, Emily (15 August 2022). Red, White & Royal Blue stars confirm filming has wrapped on gay rom-com”. Attitude. Pristupljeno 16 August 2022. 
  17. „Drum & Lace Scoring Matthew López's 'Red White & Royal Blue'”. Film Music Reporter. April 14, 2023. Pristupljeno August 5, 2023. 
  18. „'Red, White & Royal Blue' Soundtrack Album Announced”. Film Music Reporter. July 27, 2023. Pristupljeno August 5, 2023. 
  19. „If I Loved You (From the Amazon Original Movie "Red, White & Royal Blue")”. July 26, 2023. Pristupljeno August 5, 2023. 
  20. „27 New Songs Out Today”. BrooklynVegan. August 4, 2023. Pristupljeno August 4, 2023. 
  21. Bamigboye, Baz (2023-07-28). „Breaking Baz: Empty Red Carpet For London Premiere Of 'Red, White & Royal Blue' Amid Strikes; Stars Absent, Writer-Director Poses With Back To Camera”. Deadline Hollywood. Pristupljeno 2023-07-28. 
  22. Franklin, McKinley (July 6, 2023). „'Red, White & Royal Blue' Trailer: Taylor Zakhar Perez and Nicholas Galitzine Heat Up the Palace in Gay Royal Romance”. Variety. Pristupljeno August 5, 2023. 
  23. Campione, Katie (16. 8. 2023.). Red, White & Royal Blue Becomes Prime Video's No. 1 Movie Globally In Premiere Weekend”. Deadline. Pristupljeno 17. 8. 2023. 
  24. 24,0 24,1 Šablon:Cite Rotten Tomatoes
  25. 25,0 25,1 Šablon:Cite Metacritic

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]