Razgovor s korisnikom:Dragan.G.Ristić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Brisanje teksta[uredi kod]

U četvrtak ću tvoj tekst navodno o samom sebi pobrisati ako ga ne potvrdiš nekim novinskim tekstom (ne računaju se forum i blog) koji se može proveriti na internetu pošto bi to značilo da tekst ne zadovoljava osnovni wiki uvet po kojemu osoba mora biti više-manje poznata da bi o njoj postojao tekst.

Budi ljubazan pa nađi do četvrtka neku službenu potvrdu o Ristićevoj kakvoj-takvoj važnosti u Srbiji ili nekom drugom teritoriju bivše Juge.--Rjecina2 15:40, 22 avgust-коловоз 2011 (CEST)

Druže ja sam razuman čovek, ali ono spamanje koje si ti ovde napisao + adresa je zabranjeno na svim wikipedijama !!!
Ako je čovek tako važan kao što ti pišeš nađi tekst o njemu na http://www.ess.org.rs/ i ovde napiši link.
Ako to učiniš ova wiki će imati maleni tekst o njemu--Rjecina2 19:56, 23 avgust-коловоз 2011 (CEST)
Čim nađem vremena ja ću pomoći da se sporni tekst dovede u red. Na stranicama Enigmatskog saveza Srbije podaci se nalaze u ovoj arhivi (ćirilicom): ESS, a objavljeni su i u enigmatskom biltenu (kao dopuna "Leksikonu enigmata Srbije" autora Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića). --Belirac 12:22, 25 avgust-коловоз 2011 (CEST)

АКТУЕЛНЕ ВЕСТИ



ЕНИГМАТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ


Допис Драгана Ристића за редефинисање појма "Укрштеница" 24.08.2011

Од енигмате из Сурдулице Драгана Ристића добијен је мејл са образложењем за редефинисање појма Укрштеница, а у тексту је и позив осталим енигматама за давање мишљења и предлога.

Предлог

ТРОДИМЕНЗИОНАЛНЕ УКРШТЕНИЦЕ – РЕДЕФИНИСАЊЕ ПОЈМА УКРШТЕНИЦЕ

Бавећи се ТРОДИМЕНЗИОНАЛНИМ УКРШТЕНИЦАМА и ЕНИГМАТИКОМ У 3Д ПРОСТОРУ , њиховом дефиницијом, изгледом, дефинисањем разних појмова за боље разумевање исте, начином техничког приказивања, дефинисањем оцене квалитета итд., дошао сам до закључка да су постојеће дефиниције које се налазе у нашој литератури постале превазиђене, те сам одлучио да се на овај начин обратим Енигматском савезу Србије и читавој енигматској јавности у вези са овом питањем. Пошто сам по оцени Енигматског савеза Србије, ја, Драган Г Ристић, енигмата из Сурдулице, члан ЕК ``Нова загонетка`` из Београда, највише урадио на плану тродимензионалних укрштеница и тродимензионалства у целини у Србији и да сам човек који је званично први који је објавио тродимензионалну укрштеницу у Србији, дали сте ми велико поверење да будем аутор књиге из области тродимензионалства. Књига је у завршној фази, те овом приликом желим посебно да укажем на садашњу ДЕФИНИЦИЈУ УКРШТЕНИЦЕ – односно на њену превазиђеност у времену и простору.

УКРШТЕНИЦЕ

ДЕФИНИЦИЈА

Укрштеница као енигматски појам је неприметно ушла у све поре људског живота. Она се среће готово на сваком месту које конзумент (решавач или одгонетач) посећује ради задовољења својих потреба за разонодом и сазнањем. Под појмом ``посећује``, овде се мисли на својевољно усмеравање пажње конзумената преко куповине и читања штампе, слушање радија, гледање телевизије, коришћење интернета или учествовање на разним клубским или другим такмичењима, квизовима или на разним манифестацијама посвећеним овој врсти разоноде.

Укрштеница је освојила цео свет. Сви људи широм планете, са скоро једнаким жаром прилазе овој врсти разоноде, решавајући је, задовољавају своје знатижељне и интелектуалне потребе, уче и обезбеђују свој душевни мир и задовољство.

Укрштенице или укрштене речи се у разним земљама различито називају. Енглеско говорно подручје их назива crossword, на француском les mots croises, на немачком Kreuzwortratsel, на руском красворд, на италијанском cruciverba, на пољском kruzyzovka, на бугарском крстословица, на словеначком križanka, на македонском крстозбор, у Хрватској križaljka, у Босни и Херцеговини и Црној Гори укрштене ријечи, а у Србији укрштеница и укрштене речи (у најширој употреби је укрштеница, а ређе укрштене речи).

Дефиницију укрштенице налазимо у Речнику српскохрватскога књижевног језика (издање Матице српске, Нови Сад, 1976), том 6,страна 492, где стоји: ``укрштеница је загонетка у којој се укрштено, у водоравне и усправне квадрате или на сличан начин у омеђене просторе, уисују речи као одговори на постављена питања``.

Исти речник у тому 3, страна 66, другачије дефинише крижаљку, као хрватски назив ове загонетке. То је ``словчана загонетка код које се тражене речи уносе у вертикалном и хоризонталном смеру по слоговима или словима у мале квадрате``.

У Речнику српскохрватског књижевног и народног језика (издање САНУ, Београд, 1978), том 10, страна 550, за одредницу крижаљка садржи на трећи начин исказану дефиницију: ``словна загонетка, састављена од квадратића у које се у водоравном и усправном смеру уносе поједина слова или слогови да би се добила тражена реч``.

Момир Пауновић у својој књизи ``Укрштеница – краљица загонетки`` за трећи опис каже: ``Овај опис нам се чини најпотпунијим, јер садржи све битне елементе укрштенице, осим назнаке да је реч о вишеструкој загонеци, чија се решења добијају као одговори на питања садржана у описима``.

Код ових дефиниција, са појавом вишесмерних укрштеница , а посебно са појавом тродимензионалних укрштеница (3Д укрштеница, у разним облицима и варијантама), аутор Драган Ристић истиче потребу да се преиспитају постојеће дефиниције појма укрштенице, јер, оне ``де факто`` постају дефиниционо ``претесне`` за досадашња и будућа достигнућа у области укрштеница.


Аутор Ристић покреће иницијативу и апелује на стручну енигматску јавност да изврши редефинисање појма укрштенице и усагласи је са садашњим сазнањима из ове области, дефиниционо је уреди, остављајући простор за будућа истраживања и исказивања у овој области.

Наравно, уколико ова иницијатива буде оцењена као добра и добије на значењу, ја ћу се заједно са стручним и релевантним чиниоцима из области енигматике укључити у коначно обликовање дефиниције појма укрштенице покренуте овом иницијативом.

23.08.2011. Драган Г Ристић,енигмата из Сурдулице

Blok[uredi kod]

Ovaj account je blokiran na 7 dana zbog ne obaziranja na upozorenje administratora i zloupotrebu više korisničkih računa--Rjecina2 01:23, 27 avgust-коловоз 2011 (CEST)