Razgovor s korisnikom:Доситеј

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dobrodošlica[uredi kod]

Dobro nam došao na sh wiki :)

Niti jedna istina nije potpuna. Slovenija i Hrvatska su se "protuustavno" odvojile zahvaljujući odluci Badinterove komisije, ali ne smiješ zaboraviti da je Srbija već ranije prekršila ustav ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine. Dodati ću o tome izjavu Branka Mamule i predsjednika predsjedništva SFRJ--Rjecina2 21:35, 8 siječanj-јануар 2010 (CET)

Srbija je prekršila Ustav, ali time nije ugrozila opstanak Jugoslavije, tj. savezne države. Slažem se, inače, apsolutno da je Milošević vodio agresivnu nacionalističku politiku, koja je samo provocirala druge narode na ekstremna rešenja. Da li to, međutim, opravdava SVE poteze Slovenije i Hrvatske?
Slovenija i Hrvatska su se PROTIVUSTAVNO (bez navodnika) odvojile od savezne države, ali ne zahvaljujući odluci Badinterove komisije, već zato što je odluka o secesiji bila protivustavna. Kao što rekoh, čisto pravno formalno. Evo kako: ako, recimo u Ustavu piše da državu SFRJ čini šest republika, pa su onda one redom nabrojane, te ako se tu spominju i republike Slovenija i Hrvatska, onda je očigledno (bjelodano), da bi odvajanje ovih republika od savezne države bilo suprotno ovom Ustavu... da ne ulazim sada u druge detalje. Napokon, pronađimo taj famozni Ustav, pa pogledajmo šta u njemu stoji o otcepljivanju republika. Ne verujem da stoji: "Dozvoljeno je da se socijalitička republika otcepi od savezne države svojom jednostranom odlukom" - a upravo to su Slovnija i Hrvatska učinile.
Badinterova komisija, međutim, imala je jedan drugi zadatak - da odgovori na pitanje: je li u SFRJ došlo do "secesije" ili se država SFRJ prosto "raspala" (slično, recimo, Austro-Ugarskoj)? I ona je odgovorila ovo drugo - da se SFRJ "raspala". Ova odluka, međutim, može lako da se tumači kao politički motivisana. Međutim, čak ni ta odluka nije negacija toga da su potezi Sloveniji i Hrvatske bili protivustavni.
Dakle, ovakvo izlaganje u članku jeste nekorektno.
Uzgred, onaj deo članka o Tesli na hrvatskoj wiki, o kojem smo raspravljali - pod naslovom "Životopis", sada je potpuno izmenjen. I ispalo je ono što si ti naveo: "koje se tada nalazilo u Hrvatskoj vojnoj krajini unutar Austrijskog Carstva", dakle, sada se zemlja porekla uopšte ne pominje, to je prosto izostavljeno. Umesto toga, opet se pominje famozni Teslin dnevnik, koji se krije negde u Beogradu...--Доситеј 23:05, 10 siječanj-јануар 2010 (CET)
Ja sam danas pokušao rješiti Teslu na hrvatskoj wiki pa ćemo vidjeti....
Ustav SFRJ imaš na wiki izvor
U ustavu piše da SFRJ čine 6 republika i 2 pokrajina i da je izmjena granica među republikama ili između republike i pokrajine dopuštena uz blagoslov obje strane. Srbija je anektirala Kosovo i Vojvodinu protivno volji tamošnjeg stanovništva (definitivno za Kosovo) prije "nelegalnog" otcjepljenja Hrvatske i Slovenije.
1991 godine Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Slovenija su proglasile nezavisnost ili suverenost na vlastitom teritoriju tako da je glasovanje bilo 4:1 (ne računam nelegalnu vladu Crne Gore). Da li je Srbija imala pravo blokirati ta proglašenja ? Odgovor je Da po onom istom ustava kojeg je ona bezbroj puta rušila.
Kao što sam rekao jednom mom kolegi s hrvatske wiki koji je sada ljut na mene, ja piskaram ove nacionalne tekstove tako da se "borim" protiv svih nacionalističkih i ratnih mitova. Nema veze da li su oni hrvatski ili srpski--Rjecina2 13:17, 12 siječanj-јануар 2010 (CET)