Razgovor o datoteci:Plakat Srbija se umirit nemoze.jpg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovo je ustanički partizanski plakat iz 1941. godine. Ko može imati ili potraživati autorska prava na njega? --Mladifilozof (razgovor) 23:32, 3 studeni-новембар 2013 (CET)

Ovo se može podvesti ili pod delo anonimnog autora, ili kao znači službeni materijal koji je stvorila SFRJ. --Mladifilozof (razgovor) 23:36, 3 studeni-новембар 2013 (CET)

Kao službeno djelo SFRJ ne može, osim ako ne postoji neki konkretni propis kojim se materijal iz NOB-a priznaje kao službeni materijal SFRJ. Što se plakata kao plakata tiče, postavlja se pitanje je li on individualno ili kolektivno djelo, odnosno upitno je stvarno pitanje autorstva jer je na izradi istog moglo sudjelovati više osoba - dizajn, tisak, idejni koncept. Kao takav, on bez jasnog dokaza svakako nije javno dobro, ali bi možda mogao ići pod poštenu upotrebu za plakate uz adekvatno objašnjenje i nužnost u ilustriranju tematike koju ilustrira --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:06, 4 studeni-новембар 2013 (CET)

Autor plakata je anoniman. Koliko god je osoba učestvovalo u njegovom stvaranju, svi su oni ostali nepoznati. Srpski zakon po tom pitanju je jasan: "anonimna dela" (dakle ne samo slike, moze se odnositi i na muziku i bilo koje drugo autorsko delo) koja su objavljena pre 1954. godine, su javno dobro. Po samoj svojoj prirodi, politički platak je javno objavljen, odnosno lepljen na javnim mestima sa pozivom narodu na ustanak. Dakle imamo anonimno delo objavljeno pre 1954. godine, koje je javno dobro. --Mladifilozof (razgovor) 15:15, 11 studeni-новембар 2013 (CET)

Ja bih, sigurnosti radi, ovo ipak označio pod PU poster/plakat, ne znam što točno i ubacio tu objašnjenje, čisto radi nekakve sigurnosti, osim ako nemaš sigurnu potvrdu da je autor anoniman (knjiga, web izvor) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:59, 11 studeni-новембар 2013 (CET)