Razgovor:Vizantijski kalendar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Vizantijski kalendar.
Rad na člancima


Može se naići na sledeće tvrdnje:

  • Školska enciklopedija tom 1, Matematika, fizika, astronomija, računarstvo, Prosveta Beograd 1992. ISBN 86-07-00666-5 tvrdi (ne mora biti doslovan citat): "Ponekad se javlja i stara hrišćanska era koju je uveo Sekst Julije Afrikanac, tzv. antiohijska era (pogrešno nazvana - aleksandrijska), prema kojoj je od stvorenja sveta do Hristovog rođenja prošlo okruglo 5500 godina. Neki najstariji slovenski spisi imaju tragove ove ere: Skazanije ob obreteniji moštej svetago Klimenta i O pismeneh črnorisca Hrabra." (podvukao Alekol)
  • Istoričar Edward Gibbon pominje da je "prema Juliju Afrikancu i dr., svet stvoren prvog septembra, 5508 godina, tri meseca i 25 dana pre Hristovog rođenja" - "The History of The Decline and Fall of the Roman Empire", Chapter XL Reign of Justinian, Footnote 160
  • Prema pravoslavnom timelinu [1], Isus je rođen 8. godine p.n.e. (5500. v.e.), što se vidi iz popisa događaja i izričito tvrdi u podnaslovu iznad popisa

Iz ovoga zaključujem: Era s početkom 5509/08 je carigradska (a ne antiohijska/aleksandrijska, kako tvrdi enciklopedija), verovatno ju je uveo Sekst Julije Afrikanac, a pomenuti period od 5500 godina od nastanka sveta do Isusovog rođenja potiče od činjenice da se smatralo da je rođenje bilo 8 godina ranije nego što je to izračunao Dionisije Mali (Dionysius Exiguus)

MEĐUTIM, u Britannici u članku Africanus, Sextus Julius stoji da je on postavio Postanje u 5499 p.n.e., tj. Prosvetina enciklopedija bi bila u pravu. (5500 godina od Postanja do Isusovog rođenja; tako stoji i u članku na engleskom), Gibbon je pogrešio, a za timeline nisam siguran o čemu se radi.

Nova godina u Srbiji[uredi kod]

Gore pomenuta enciklopedija pominje "martovsko datiranje" kod Srba, "naročito do Cara Dušana". Ne znam da li se radi o Blagovestima (25. marta) ili, verovatnije, o 1. martu, što je bio slučaj u Mlecima i kod Rusa (u periodu 988-1492, nakon čega se u Rusiji prešlo na 1. septembar kao početak godine) Alekol 17:50, 9 studeni-новембар 2008 (CET)

Zašto ne AUC godine?[uredi kod]

Ovdje se postavlja pitanje: Zašto je Vizantija koristila ovaj kalendar, a ne kalendar Rimskog carstva, koji je mjerio vrijeme od osnivanja Rima od strane Romula i Rema? Osim toga Vzantinci sebe nisu tako zvali, nego Romeji i smatrali su se nastavljačima Rimskog carstva. (nepotpisano, bilo u članku)

Kako se može videti u člancima Kalendarska era#Stari Rim i Rimski kalendar#Godine, era od "osnovanog Grada" (anno urbis conditae, AUC) je u stvari retko korišćena u samom Starom Rimu; uglavnom su je koristili istoričari i učenjaci, koji uz to nisu bili jedinstveni po izboru početne tačke. Najčešće se koristi Varonova varijanta. Godine su u Starom Rimu označavane po dvojici konzula, kasnije po vladarskim godinama. Mislim da sam negde pročitao da je tek u renesansi bilo moderno navoditi AUC godine. A kako se može videti u Datiranje postanja, carigradska era je nastala na osnovu biblijskih rodoslova u Knjizi Postanja (carstvo je već bilo temeljno hristijanizirano), kao vreme od nastanka sveta. To bi zaista bila najbolja tačka za početak brojanja godina, da planeta nije mnogo starija od 7518 godina :) Alekol 22:08, 12 oktobar-листопад 2009 (CEST)