Razgovor:Muslimanski ustanak u Albaniji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Muslimanski ustanak u Albaniji.
Rad na člancima


Ali na engleskom se članak zove Peasant Revolt in Albania, a naziv je potkrepljen istim referencama? --Mladifilozof 18:59, 17 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Meni "muslimanski ustanak" zvuči previše kolokvijalno i neenciklopedijski (kao kad bi srpski ustanak nazvali "pravoslavni ustanak", iako i to može biti tačno). Predlažem preimenovanje na Ustanak u Albaniji 1914. --Mladifilozof 13:13, 18 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Hvala ti na uloženom trudu da prevedeš ovaj članak.
Postavio si teško pitanje, posebno zbog nedostatka adekvatnog pravila na sh.wiki. Na en.wiki postoji pravilo o imenovanju članaka koje u suštini glasi da se članak naziva onako kako temu članka najčešće nazivaju izvori na engleskom jeziku. Ukoliko određena tema nije pokrivena literaturom na en jeziku po ovom pravilu se koristi naziv (ili prevod naziva) sa onog jezika na kojem postoji literatura o temi članka. U konkretnom slučaju, kao i u većini drugih slučajeva, literatura na engleskom jeziku značajno premašuje literaturu na ostalim jezicima, pa i na sh jeziku. Pošto je, koliko sam imao priliku da vidim, literatura na sh jeziku malobrojna, treba ga nazvati onako kako ovaj događaj nazivaju izvori na engleskom jeziku, kao najbrojniji. Na engleskom jeziku se ovaj događaj naziva "Peasant Revolt in Albania" ili "Muslim Uprising in Albania". Mislim da Peasant ili Muslim u ovom slučaju ne označava nužno pridev već imenicu tako da se ovaj događaj u literaturi na en jeziku naziva ili Ustanak Seljaka u Albaniji ili Ustanak Muslimana u Albaniji. Pošto ustanak nije bio motivisan prvenstveno ekonomskim već verskim razlozima (vođe ustanka su bili muslimanski verski lideri u Albaniji) ako mogu da biram između ova dva izabrao bih "Ustanak muslimana u Albaniji". Mada, mislim da nije greška ukoliko se tvoj predlog realizuje i ovaj članak nazove "Ustanak u Albaniji 1914". Mada, opet, pošto su bili ustanci i 1910, 1911 i 1912 koji su bili nacionalistički motivisani, ovaj ustanak je bio religiozni i možda bi ga trebalo izdvojiti po nazivu. --Antidiskriminator 13:39, 18 oktobar-листопад 2011 (CEST)