Razgovor:Crnica (reka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Crnica (reka).
Rad na člancima


Crnica je reka koja izvire u Sisevcu, izvorište je preko puta hotela Borje, a drugi izvor koji je jači nalazi se tridesetak metara ispod prvog izvora sa desne strane reke. Sa tog izvora se napajuju Senjski Rudnik,Ravna Reka i Resavica sa vodom za piće. Kada prođe Sisevac reka nastavlja svoj tok prema selu Zabrega, i ima predivnu klisuru između Sisevcai Zabrege. U klisuri reke se nalaze ostaci srednjovekovnih crkavai manastira,ima ih ukupno 10, od manastira Sv. Sisoje do crkve Sv. Arhanđela u Davidovcu.U klisuri između Sisevca i Zabrege nalaze se ostaci 3 crkve. Prva sa desne strane reke je posvećena Sv. Arhanđelu Mihajlu i ona se nalazi sa desne strane reke; sudeći po ostacima ovo je bio manastir. Druga je sa leve strane reke i posvećena je Sv. Nedelji, ona je smeštena uz samu reku. Treća se nalazi sa leve strane i posvećena je Sv. Đorđu, ona je na uzvišici 7 m od nivoa reke. Iznad sela Zabrege na jednoj oštroj krivini sa leve strane reke nalaze se ostaci Manastira Namasija sa crkvom posvećenoj Sv. Nikoli. Reka krivuda kroz klisuru sve do sela Zabrege, i tu reka ulazi u kotlinu; selo Zabrega je smešteno u kotlini; zatim nastavlja tok ispod sela Zabrege praveći još lepšu klisuru, koja se može reći najlepša u ovom delu Srbije.

Reka ja bogata ribom, tako da se tu može naći i autohtona vrsta Pastrmke Potočare sa crvenim pegama, zatim ima Klenova, Krekuše, Govedarca, Pešova, Beovica i nekih sitnijih vrsta koje lokalno stanovništvo naziva Pijuške i Pizgalj. Reka pravi i virove koji se kreću dubine od 1m pa do 4 m. Postoje i nazivi virova, evo pomenućemo neke: Gornji Tesni Vir, Badnji Vir, Lekin Vir, Perin Jaz, Milojev Jaz, Modrik, Zujkin Vir, Radunov Vir, Živadinov Jaz, Donji Tesni Vir, Sinjac itd. Na reci u selu Zabrega se nalaze i vodenice u kojima se melje kukuruz i pšenica. Ima ih ukupno pet.

Kada prođe Zabregu reka ulazi u klisuru koja je veoma lepa i interesantna. Sa leve strane reke nalaze se ostaci manastira Sv.Jovana sa crkvom posvećenoj Usekovanju glave Sv. Jovana Krstitelja. Preko puta crkve a sa desne strane reke nalazi se pećina, a iznad pećine na jednoj litici ostaci starpg grada Petrusa. Sa leve strane u klisuri u reku se uliva potok koji se zove Vodovanja. nizvodno ispod sa leve strane reke nalazi se izvor vode koji izvire iz pećine i koji se zove Pakliš. Voda je konstantne temperature 8 stepeni. Nizvodno dalje a sa desne strane reke nalaze se ostaci Manastira Petruše sa crkvom posvećenoj Sv. Ognjenoj Mariji. Reka dalje nastavlja svoj tok u klisuri i do mesta na kome se održavao Sabor koji se u narodu zvao Blaga Marija. Nedaleko od tog mesta a sa leve strane reke na oko stotinu metara nalaze se ostaci crkve koja se zove Pajsijevica.

Reka nastavlja dalje svoj tok i ulazi u ravnicu. Prolazi pored sela Buljana i Popovca, zatim nastavlja svoj tok i ulazi u selo Bošnjane. Ispod Bošnjana nastavlja tok kroz ravnicu i dolazi do sela Davidovac. Kod Davidovca u nju se uliva reka Grza sa leve strane. Ispod ušća Grze sa leve strane na oko stotinu metara nalazi se crkva Sv. Arhanđeli. Zatim dalje nastavlja svoj tok praveći malu klisuru sve do sela Glavica. Između Davidovca i Glavice se nalazi jedna vodenica. Kada prođe Glavicu reka ulazi u Paraćin i prolazi kroz centar Paraćina. Njen tok kroz Paraćin je lepo uređen. Kada prođe Paraćin nastavlja tok i nedaleko od sela Šavac se uliva u Veliku Moravu.