Razgovor:Blajburške repatrijacije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Blajburške repatrijacije.
Rad na člancima


(bez naslova)[uredi kod]

Ljudi, kako ćemo da nazovemo ovaj članak? Da ostane ovako, ili da menjamo nešto, kao što je na engleskoj, tipa Blajburška predaja, Blajburška repatrijacija i sl? --Mladifilozof (razgovor) 00:04, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Može Blajburška predaja ili Blajburški slučar (ime na sr wiki)--Rjecina2 (razgovor) 08:40, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Možda je najtačnije Blajburška predaja, jer je to ono što se u Blajburgu dogodilo. Pokolj, odnosno pokolji, streljanja i marševi smrti, su usledili nakon toga na teritoriji Jugoslavije. Na osnovu sadašnjeg naslova se stiče utisak da se pokolj desio u Blajburgu, što nije slučaj. --Mladifilozof (razgovor) 14:19, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Ili Blajburško izručenje? --Mladifilozof (razgovor) 21:50, 15 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Najbolje bi bilo tako, jer se na Bleiburgu nije dogodio nikakav veliki masakr, već kasnije u Kočevskom rogu, Mariboru, Macelju itd.
--Vitek (razgovor) 02:02, 17 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Predaja je samo jedan u nizu događaja koji su se zbili u svibnju 1945. Smatram da bi članak bilo najbolje nasloviti blajburške repatrijacije (usp. repatrijacija) jer to najbolje opisuje događaje koji svoj početak imaju na polju kraj Bleiburga. Repatrirani ratni zarobljenici i civili nisu bili samo s područja Jugoslavije. U članku se zatim može potanko izložiti kako su repatrirci bivali repatrirani u svoje matične države. Članak bi svakako trebalo pisati neutralno i verifikabilno s obzirom na to da je predmet članka kontroverzan, a sadržaj bi mogao biti sporan. Engleska Wikipedia je primjer koji bi trebalo više-manje slijediti što se tiče izlaganja gradiva. --Conquistador (razgovor) 02:57, 21. maja 2017. (CEST)