Razgovor:Bitka na Kosovu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bitka na Kosovu.
Rad na člancima


Zaraćene strane[uredi kod]

Više puta sam pokušao da ubacim podatke u članak, ali ih neko stalno menja. Ajde za početak da utvrdimo ko su bile zaraćene strane? Sa jedne strane su bili otomanski osvajači, a sa druge koalicija lokalnih država/oblasti (Bosna, Srbija, Kosovo). Prva po rangu je bila Kraljevina Bosna, jer je Srbija bila kneževina. Može li se dakle, u uvodnoj rečenici, ovo predstaviti kao sukob "između srpske i turske vojske"? --Mladifilozof (razgovor) 23:14, 15 rujan-септембар 2013 (CEST)

Bitka na Kosovu je bila bitka između srpske vojske pojačane saveznicima na jednoj i turske vojske pojačane vazalima na drugoj strani--Rjecina2 (razgovor) 09:07, 17 rujan-септембар 2013 (CEST)

naziv[uredi kod]

U literaturi je daleko uobičajeniji naziv Kosovska bitka ili Kosovski boj nego Bitka na Kosovu (jes da to i nije tako bitno). --Mladifilozof (razgovor) 14:05, 8 svibanj-мај 2014 (CEST)

Rezultat bitke[uredi kod]

Nasuprot crkvenom predanju o porazu, rezultat ove bitke je prilično jasan. Otomanske trupe su odbačene sa teritorije koju su pokušale da osvoje. Ta teritorija, Oblast Brankovića, je osvojena nakon osam godina, ali drugim bitkama.

Da bi lakše razumeli stvari, evo paralele. Zamislite da je Jugoslavija uspela da se odbrani u aprilskom ratu, da protera Nemce, štaviše, da i sam Hitler bude ubijen. Da li je to objektivno nemačka pobeda ili poraz? Čak i da Jugoslavija nakon nekoliko godina ili decenija bude osvojena novom najezdom, to ne menja rezultat prethodne bitke. Stvari su prilično jasne.

P.s.Ne vredi nam se ovde pozivati na literaturu, jer ćemo naći reference za sve moguće tvrdnje. Trebamo jednostavno primeniti iste kriterije kao za bilo koji drugu članak o nekoj bici. --Mladifilozof (razgovor) 04:06, 9 svibanj-мај 2014 (CEST)

Nisam stručnjak za ovaj dio povijesti, ali htio bih da malo istražimo ovaj slučaj jer na en wiki piše da je rezultat bitke neodlučan i da je osmanska strateška pobjeda. Dobra je paralela, i istina, Murat je poginuo u bitci, ali je isto tako s druge strane poginuo i Lazar Hrebeljanović, dok je (da citiram Enciklopediju leksikografskog zavoda iz 1969., str 614, "Kosovo polje") Srbija od tada vazalna turska država. Tako da nije baš sve jasno, možda je doista neka vrsta neriješene bitke, ili pirove pobjede nakon koje je srpska strana morala dati ustupke Osmanlijama.--Seiya (razgovor) 12:18, 11 jun-липањ 2014 (CEST)
Veoma je bitno ovo raspraviti, a ne prepisivati zaključke koje je neko nekad donio. Nisam ni ja siguran što se zapravo zbivalo, ali Srbija definitovno nakon Kosovske bitke nije postala vazalna turska država, nego nakon poziva kneginje Milice Bajazitu da joj pomogne u dinastičkoj borbi za prevlast sa Brankovićem, i da je zaštiti od Mađara, koji su njega nakon uspešne bitke priznali za srpskog vladara. Dakle, usled dinastičkih sukoba koji su izbili nakon pogibije srpskog kneza, jedna od strana poziva u pomoć Turke, što je bila već ustaljena praksa u dinastičkim sukobima na Balkanu tih godina (vidi Građanski rat u Vizantiji 1341–1347.).
S druge strane, ne znam da li je sama činjenica da je knez Lazar poginuo u bici dovoljna da tu pobedu okarakterišemo kao "pirovu"? Meni se čini da ovde imamo srpsko/balkansku vojnu pobedu, uz velike gubitke na obe strane (ubijeno je 3 od šest vrhovnih zapovednika, što je retkost u istoriji ratovanja). Pirova bi značilo da je Srbija platila toliko skupu cenu da nije bila sposobna da se odbrani od daljih napada Turaka. Ali mi ne znamo da li je bila sposobna, jer daljih napada Turaka na Srbiju nije bilo - štaviše, Srbija je uskoro na strani Turaka napadala svoje dojučerašnje saveznike, Kosovo i Bosnu. --Mladifilozof (razgovor) 11:29, 9 студени-novembar 2014 (CET)
U bitki na Kosovu su poginuli zapovjednici obje vojske, ali Jakub nije poginuo u bitki nego je pogubljen u skladu s pravilima nasljeđivanje turske krune. Uzmi za primjer dolazak na vlast Murata. Nakon što je sredio da bude proglašen za sultana 1362 ubio je svoja tri brata. Bajezid je u istom stilu pobio svoju braću (više njih) počevši prvo od onog tko mu je bio najbliži. Vjerovatno zvuči da je Jakub bio najstariji sin Murata (rođen 1359, a Bajazid 1360) i prema tome je po nekom automatizmu trebao postati sultan, ali dečki su javili Bajazidu, a ne Jakubu o smrti sultana. Da su javili Jakubu on bi bio ubio Bajazida pošto je takav bio turski običaj. Razloge zašto su saradnici Murata odabrali "psihopata" Bajazida namjesto Jakuba nikada nećemo znati iako možemo pretpostaviti da se razlog nalazi u činjenici da je Jakub imao određene "probleme" na bojnom polju.
Bajazid je 1389. nakon bitke na Kosovu otišao gušiti pobunu u Maloj aziji. Te je godine osvojio Smirnu, sljedeće Manisu,a potom Filadelfiju (1391) itd ..... Lazarova Srbija je službeno priznala vlast Turaka 1390. godine.
Ukratko u Bitki kod Licena poginuo je u vojnom smislu genijalni švedski kralj, švedska vojska je izgubila više ljudi, ali svi se slažu da je švedska vojska pobjedila !?
Celokupni mit o Kosovu ima tucet problema,a na primer jedan od njih glasi:Što je Murat hteo ?? Ako je hteo osvojiti Moravsku Srbiju onda se "izgubio" po putu i završio na Kosovu. Pošto svi sumnjamo da se on izgubio po putu tada on nije hteo osvojiti Moravsku Srbiju !!
Za kraj ću još samo reći po pitanju pobjednika sledeće:
Kada je vest o bitki i smrti Murata došla u Evropu 1389. svi su slavili srpsku pobedu !
Kada je došlo do "updatea" vesti o bitki i kada je Evropa čula da je Lazar poginuo više nitko nije slavio srpsku pobedu nego se pričalo da je bitka nerešena ili da je reč o turskoj pirovoj pobedi. Čitaj malo ovde o tome.
Ukratko bitka je bila ili taktički nerješena ili taktička pirova turska pobeda i na kraju strateška turska pobeda jer Srbija nije mogla nastaviti rat.--Rjecina2 (razgovor) 10:53, 23 студени-novembar 2014 (CET)