Razgovor:Šokci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Šokci.
Rad na člancima


Šokci se u Srbiji ne smatraju dijelom hrvatskog naroda, nego od 1945. godine posebnom etničkom grupom. Danas su primetnije skupine Šokaca očuvane samo u četiri naselja u Bačkoj: Bački Monoštor, Sonta, Sombor i Bački Breg. Prema službenim popisima ima ih 1.864.


a jel? Za to bih rado vidla dokaze.Jeste napravili etnografsko iztrazivanje gde se svi sokci deklariraju kao sokci? Ne verujem. Ja se dekleriram kao Hrvatska manjina u Srbiji.

Ubačena je riječ "službeno" nakon koje će stvari biti malo jasnije. --OC Ripper 09:53, 1 decembar-просинац 2006 (CET)


Шокац или Боба је, то свака баба зна, општеприхваћен назив за оне старосjедеоце Славоније, Срема, Барање, Бачке...који су под Маријом Терезијом прешли на вишу класу, а касније су постали гробари. Чист хрватски народ који и данас аутохтоно говори иекавски и мјеша Ч и Ћ. Вредан и не баш симпатичан народ, често опјеваван у ретардираним бећарцима, обично педерски дио у досадном смислу (ватрено и заводљиво). То да су некакви етнички Хрвати је чињеница. Сви овдашњи становници су одувијек за себе говорили Шокци, јер су дуго били дио Славоније до 1918. године која је у Загребу имала и свој сабор називала Хрватска и Славонија. С'тим што је Славонија ка младо име и стара хрватска земља вијековима, чак постојала у суседству (Од Бјеловара, па до сусједа моје прабаке). Зато молим појединце да не лупетају глупости. Термин Шокац постоји као припадник хрватске нације и Хрват као становник Хрватске. Ти су се људи досељеници из Хрватске у нашим крајевима називали Хрваћани, а народ је знао за Раце и Шокце, тј један исти хрватски народ са два имена. Именом за протестанте и именом за католике. Српстве је увезено мноооого касније. Распитати се о Ђаковачкој бискупији и србизацији Славоније и Срема! Поздрав и љубите мене!

А за ово магаре изнад: Кад је то Бачка или Барања није била у саставу било које државе Хрватске нације, , да би се ти као Шокац представљао некаквим тзв.србином??? Знаш ли гдје почиње Хрватска, јел су се твоји доселили из Хрватске или си старосједелац??? треба да отиднеш до жупника, он ће ти, пак рећи јер има све у књигама, када ти је твоја фамилија прешла границу. Све тамо лијепо пише. И то није срамота људи су често кроз историју мењали мјеста, али не можеш родну груду да заборавиш...

у потпису Шокац (ћирилицом), свога се не стиди!

Хахах , то ти је исто оно ко да би један Србин рекао за себе да је по народности Турчин , јер је турске крви, хахахахахахахахаха..