Prave raže

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Raža)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Raža
Rajiformes in Sea Life Helsinki.JPG
Raža
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondrichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Nadred: Batoidea
Red: Rajiformes

Prave raže (lat. Rajiformes) su ribe sa hrskavičastim kosturom, kojima je značajka jako spljošteno tijelo u leđno-trbušnom pravcu i proširene prsne peraje koja leže sasvim sa strana tijela čime doprinose da tijelo izgleda još šire. Imaju oblik lista ili ploče u obliku romba pa se često popularno nazivaju morski listovi. Kreću se valovitim pokretima grudnih peraja. Neke vrste su slabo pokretne tako da veći dio vremena provode zakopane u pijesak na morskom dnu. Rep im je jako sužen tako da kod većine vrsta liči na bič, a leđne peraje su postavljene sasvim unazad.

Gornja površina tijela je tamnije pigmentirana i prilagođena boji okoline, dok je donja strana svjetlija jer ne sadrži pigmente. Na gornjoj, leđnoj strani nalaze se oči i spirakulum, a na trbušnoj su usni otvor, nosni otvori i škržni prorezi.

Neke vrste pravih raža na leđima ili na repu imaju otrovnu bodlju koja služi za odbranu. Druge vrste poseduju električni organ koji može izazvati prilično snažan električni udar, što im služi kako za lov, tako i za odbranu.

Pojedine vrste polažu jaja, koja su zaštićena čvstom ljuskom ili druge vrste rađaju žive mladunce koja se iz jaja legu unutar roditelja (ovoviviparnost).

Klasifikacija[uredi - уреди | uredi kôd]

Red pravih raža dijeli se na porodice od kojih su najznačajnije:

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nema zadano teksta za reference po imenu J
  • Ovdje je naveden izvor hrvatskih imena