Punktalna okluzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Punktalna okluzija je postupak stavljanja punktalnog čepa. Punktalni čep je mali medicinski uređaj koji se umeće u suzni kanal (puncta) oka da blokira kanal. Time se sprječava izlučivanje suza iz oka. Koristi se za liječenje suhog oka. Privremena punktalna okluzija prvo može biti postavljena i isprobana. Izrađivane su od kolagena i rastopive su.Sigurno je da one postavljene trajno neće uzrokovati prekomjerno suzenje. Stalni punctalni čepovi obično su izrađeni od silikona.Dostupni su u različitim veličinama. Za maksimalnu učinkovitost, treba koristiti najveću veličinu koja odgovara.Učinkovitiji su od kolagenih čepova. Ponekad mogu postati labavi i ispasti, u tom slučaju mogu biti zamijenjeni.

Neki čepovi izrađeni su od termički reaktivnih materijala. Neki od njih su umetnuti u punctum kao tekućina, a zatim otvrdnu i formuliraju sustav odvodnje. Drugi,nakon što su postavljeni, iz krute postanu mekaia i fleksibilni, prilagodljivi individualnoj veličini punktuma. Umjetne suze obično su još uvijek potrebne nakon umetanja punktalnog čepa. Ako je punktanil čep učinkovit, toplinska ili električna kauterizacija može biti izvedena.

Rizici Rizici punctalnih čepova su prilično mali. Postoji rizik od: iritacije oka, obilnog suzenja, i u rijetkim slučajevima, infekcije. Neki liječnici zahtijevaju potpisivanje odricanja prije umetanja čepa.

Veliki silikonski čep može izazvati blagu bol pri treptanju i nakon umetanja. Ova neugoda može proćii u roku od tjedan dana.