Puškice - FON Andergraund

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Puškice - FON Andergraund
Logo predstavlja modifikovani logo Fakulteta organizacionih nauka
URL www.puskice.org
Tip Studentski andergraund portal
JezikSrpski
Posednik Studenti Fakulteta organizacionih nauka
Autor Džejms i Nenad
Početak rada8. oktobar 2001. god.
Trenutni statusAktivan
alexa.com rang 538.354 - Srbija 1827 (Decembar 2015)

Puškice takođe poznate kao FON Andergraund su prvi i najveći nezvanični fakultetski sajt u Srbiji. Sajt je počeo sa radom u oktobru 2001. godine, a uređuju ga u potpunosti studenti Fakulteta organizacionih nauka[1].

Osnivanje i ideja[uredi | uredi kod]

Sajt su osnovali Džejms i Nenad, a sa radom je počeo 8. oktobra 2001. godine uz podršku Dragana Galića – Mrve. Ideja je bila da se na jednom mestu objedine korisne informacije, skirpte, ispitni rokovi, rešenja, ispitna pitanja, puškice i slični materijali (u elektronskom obliku), koji su od koristi studentima Fakulteta organizacionih nauka.

Sadržaj sajta[uredi | uredi kod]

Iako naslov sajta asocira na nedozvoljene radnje, vremenom se pokazalo da Puškice pružaju studentima mnogo više od onoga što bi se iz naslova sajta moglo zaključiti.

Na sajtu se nalaze opisi predmeta, korisni materijali za pripremanje ispita, informacije o stipendijama, aktivnostima drugih studentskih organizacija i brojne druge zamiljivosti vezane za fakultet. Za brucoše Fakulteta organizacionih nauka, postoji takozvani Vodič za brucoše koji predstavlja koristan uvod za sve one koji prvi put dolaze na fakultet.

Portal je od 2009. godine održavao veliki blog agregator pod nazivom "Planeta"[2] koji je život započeo kao agregator blogova studenata Fakulteta organizacionih nauka, ali je vremenom izašao izvan tih okvira i proširio se na blogove iz celog regiona bivše Jugoslavije. "Planeta" blog agregator je ugašen u avgustu 2013. godine.

Od kraja 2013. godine, studenti imaju mogućnost ocenjivanja profesora. U maju 2014. godine počeo je sa radom Puškice oglasnik[3] koji za cilj ima olakšavanje razmene usluga i dobara između studenata, a usluga je u potpunosti besplatna.

Svrha postojanja[uredi | uredi kod]

Puškice pre svega postoje da bi pomogle studentima FON-a pri polaganju ispita, i to: korisnim i aktuelnim informacijama, opisom predmeta (iz studentskog ugla), elektronskim materijalima, savetima, upoznavanjem sa profesorima i asistentima (kritike, pohvale, slike).

Kritika negativnih pojava na fakultetu je doprinela da se mnoge stvari na fakultetu pokrenu, da se prekine sa tolerisanjem ponašanja pojedinih profesora, da se probude savesti mnogih, da studentski problemi počnu da se rešavaju.

Puškice ne predstavljaju samo mesto kritike fakulteta i fakultetskog osoblja. Sajt prenosi i sve pozivitne vesti o aktivnostima, uspesima osoblja Fakulteta organizacionih nauka i njegovih studenata.

Saradnja[uredi | uredi kod]

Puškice već godinama, kao prijatelj ili medijski pokrovitelj, podržavaju većinu projekata i humanitarnih akcija koje realizuju studentske organizacije kako sa Fakulteta organizacionih nauka, tako i sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ekipa Puškica i uređivačka politika[uredi | uredi kod]

S obzirom na to da je uređivačka ekipa sajta sastavljena od aktivnih studenata, ona je promenljiva i svake godine se menja, a jedno od osnovnih pravila je anonimnost članova Ekipe. Sa druge strane, uređivačka politika sajta je nepromenljiva.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Fakultet organizacionih nauka Arhivirano 2014-06-28 na Wayback Machine-u - Puškice
  2. Planeta svih blogera FON-a - Miloš Petrović Blog
  3. „Puškice oglasnik - Besplatni studentski oglasnik”. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-29. Pristupljeno 2014-05-28.