Proročište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Proročište (lat. oraculum) je izraz kojim se opisuje hram, svetište ili slični objekt gdje se proriče budućnost, odnosno dijele savjeti iza kojih rije je hram Per-Wadjeta koji je sagrađen u predinastičkom periodu Drevnog Egipta (cca. 3100. pne.). Drevni Egipćani su također sagradili i hram boga Amuna koga je Aleksandar Veliki pitao za savjete o svojoj budućnosti.

Najpoznatije proročište na svijetu je bio hram boga Apolona u Delfima u Grčkoj, a gdje su savjet tražili mnogi važni ljudi ne samo iz Grčke, nego i iz drugih dijelova antičkog svijeta.

Proročišta su, ovisno o religiji i kulturi, koristila različite metode proricanja - od promatranja ptica, iznutrica žrtvovanih životinja do korištenja posebno obučenih medija koji su izricali proročanstva u proročkom transu.

U simboličkom smislu izraz "proročište" se koristi i za osobe koje se odlikuju neobičnom sposobnošću predviđanja budućih događaja. Tako se Warren Buffett zbog vještine snalaženja na burzi naziva "proročištem iz Omahe" (engl. Oracle of Omaha).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]