Propovjednik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Propovjednik (razvrstavanje).
Američki baptistički svećenik Billy Graham drži propovijed 1966.

Propovjednik je osoba koja drži propovijedi, odnosno govore kojim slušatelje nastoje preobratiti na svoju religiju ili ih potaći da se ponašaju u skladu sa njenim naukom. Propovjednik se u tom smislu razlikuje od teologa, s obzirom da mu glavno djelovanje nije razvijanje ili tumačenje religijske doktrine nego njeno neposredno prenošenje. Propovijedi se često, osim čisto religijskih, mogu posredno ili neposredno baviti i svjetovnim, odnosno društvenim i političkim pitanjima.

Propovjednici postoje u mnogim kulturama i raznim religijama; obično su istovremeno i svećenici, iako u nekim religijskim zajednicama propovijedi drže i laici. U Katoličkoj crkvi je svećenički red dominakanaca nastao u svrhu propovijedanja, te još uvijek nosi službeni naziv Ordo Praedicatorum (na latinskom "Red propovjednika"). Propovjedništvo se kao djelatnost posebno razvilo u okviru protestantskih vjerskih zajednica, u kojima izraz "propovjednik" nerijetko predstavlja sinonim za izraz "svećenik".

U SAD se u drugoj polovici 20. vijeka razvio poseban tip propovjednika koji za propovijedi koristi medij televizije; za njih se koristi izraz televangelisti.

Povezano[uredi | uredi kod]