Promet lijevom i desnom stranom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Zemlje gdje se vozi desnom stranom
  Zemlje gdje se vozi lijevom stranom

Strana prometa ili strana saobraćaja (engleski: Driving side; doslovno: "strana vožnje") je izraz kojim se označavaju pravila vožnje u nekoj zemlji koja određuju da li će se cestovni (kopneni) promet u dvosmjernim putevima ili ulicama odvijati vozačevom ili pješakovom lijevom ili desnom stranom.

Danas oko 66,1% of svjetskog stanovništva živi u zemljama gdje se vozi desno, a 33,9% u zemljama gdje se vozi lijevom stranom. Oko 72% puteva je predviđeno za promet desnom, 28% lijevom stranom.[1]

Na temelju arheoloških nalaza se vjeruje da su prvi prometni propisi i običaji prednost davali lijevoj strani, a što se objašnjava time da su većina konjanika i vozača konjskih zaprega bili dešnjaci. Takvi običaji su se očuvali u otočkim zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan i kasnije ušli u zakone, koji su očuvani u najvećem broju nekadašnjih britanskih kolonija. U kontinentalnoj Evropi se, pak, običaj vožnje na desnoj strani prvi put počeo javljati u 19. vijeku i tradicionalno se pripisuje Napoleonu; postepeno su ga preuzele i u svoja zakonodavstva preuzele kontinentalne zemlje i njihove kolonije.

Vožnja lijevom ili desnom stranom je važan faktor za automobilsku industriju, s obzirom da se automobili, kamioni i druga vozila raspored sjedala i položaj volana moraju prilagoditi vožnji lijevom ili desnom stranom. U SAD se uvođenje vožnje desnom stranom pripisuje Henryju Fordu, koji je svoja vozila proizvodio s volanom na desnoj strani, navodno "motiviran time da se dame mogu sigurnije skloniti sa ceste". [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Lucas, Brian (2005). „Which side of the road do they drive on?”. Pristupljeno 3. VIII 2006. 
  2. „Why Don't We All Drive on the Same Side of the Road? - TIME”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-28. Pristupljeno 13. IV 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]