Prokna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Prokna (razvrstavanje).
Filomela i Prokna, Elizabeth Jane Gardner

Prokne (grčki: Πρόκνη) je ličnost iz grčke mitologije. Bila je kćerka mitskog atinskog kralja Pandiona i supruga tračkog kralja Tereja. Kad im je njena lepa sestra Filomela došla u posetu, silovao ju je Terej, koji joj je zatim i odrezao jezik kako bi sprečio devojku da ikome ispriča šta se dogodilo. Stoga je ona izvezla tapiseriju na kojoj je jasno prikazala zločin, a zatim su se dve žene osvetile Tereju.[1]

Prokna je ubila svog i Terejevog sina Itida (ili Itila), skuvala ga i poslužila ga svom mužu za obrok.[2] Kad je završio s jelom, dve sestre su pred Tereja iznele glavu njegovog sina, i on je shvatio šta se dogodilo.[2] Dograbio je sekiru i pojurio ih;[2] kad im je bio za petama, njih dve su zatražile od bogova da ih pretvore u ptice kako bi pobegle od Terejevog besa i osvete.[3] Bogovi su pretvorili Proknu u lastu, a Filomelu u slavuja.[2] Rodovi lasta Progne, Ptyonoprogne i Psalidoprocne nazvani su po Prokni.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Salisbury, Joyce E. (2001). Encyclopedia of Women in the Ancient World. ABC-CLIO Ltd. ISBN 1576070921. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ovidije, Metamorfoze, VI, 424–674.
  3. Pseudo-Apolodor, Biblioteka, III, 14, 8; u: Sir James George Frazer (translator/editor). Apollodorus, Library in 2 volumes (Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press; London: William Heinemann, Ltd., 1921) (online: [1]).